Livonijas ordeņa pilī Ventspilī kopš gada sākuma veiksmīgi tiek īstenots pils kompleksa rekonstrukcijas, renovācijas un ekspozīcijas izveides projekts, kura noslēgums gaidāms 2012. gada vasarā.

Jau pabeigta mūra sētas rekonstrukcija un renovācija, atbilstoši arhitekta Pētera Blūma izstrādātajiem projektiem tuvojas noslēgumam pils un tās kompleksā ietilpstošo ēku fasāžu restaurācija, turpinās pils 2. stāva nozīmīgāko telpu – kapelas, kapitula zāles, ordeņa brāļu guļamtelpas, ēdamtelpas atjaunošana. Būvniecības darbus veic SIA„Pilsbūve”, bet būvuzraudzību - SIA „Būves un būvsistēmas”.

 

Vienlaikus Ventspils muzeja pētnieki, vēsturnieki, krājuma glabātāji sadarbībā ar SIA „Interaktīvās dizaina sistēmas” veic projekta otru nozīmīgo uzdevumu – veido 2.stāva pastāvīgo ekspozīciju. Tās koncepcija „Ventspils pilsēta un novads vēstures ritumā zem dažādām varām” paredz vēsturiskās autentiskās vides, muzejisko priekšmetu savienojumu ar mūsdienīgiem interaktīviem eksponēšanas risinājumiem. Pastāvīgās ekspozīcijas mākslinieciski tehniskā projekta īstenošanai, kura notiek autoru SIA „H2E” uzraudzībā, būs nepieciešami vairāk kā seši mēneši.

 

Projekta „Livonijas ordeņa pils kompleksa Ventspilī rekonstrukcijas, renovācijas un ekspozīcijas izveide” realizācijas izmaksas ir vairāk kā 1,4 miljoni lati, to finansē Eiropas reģionālās attīstības fonds, Ventspils pilsētas pašvaldība un valsts. TurklātVentspils pilsētas pašvaldība kārtējā budžeta ietvaros finansē arī ekspozīcijas izveidei nepieciešamo vēstures un mākslas priekšmetu iegādi, restaurāciju un lielāko daļu no ekspozīcijas mākslinieciski tehniskā projekta īstenošanai vajadzīgajiem līdzekļiem.

 

Lai arī 2.stāva telpas apskatei līdz 2012.gada vasarai vēl būs slēgtas, viss pārējais Livonijas ordeņa pilī ir pieejamāks par pieejamu – gan pastāvīgā ekspozīcija, gan digitālā ekspozīcija „Dzīvā vēsture”. Līdz gada nogalei visus vasaras mīļotājus gaidām pils izstāžu zālē, kur skatāmi latviešu glezniecības klasiķu, lielmeistaru darbi izstādē Ziedēja rozes; šeit pat saistībā ar izstādi skolēnu grupām īpašs piedāvājums – gleznu kopēšana muzejpedagoģiskajā nodarbībā.

 

Saulainās tūrisma sezonas noslēgumu svinēsim 29.oktobrī Saulesbriļļu festivālā, kurā varēs uzzināt visu par saulesbriļļu vēsturi, darboties radošajās darbnīcās un piedalīties sauleszaķu medībās. Tuvojoties gada nogales svētkiem Ziemassvētku radošajā darbnīcā varēs darināt savu Sniega rozi, lai Nikolaja dienas svētkos 3.decembrī dāvātu to pils svētku eglei un iemācītos darināt dāvaniņas saviem mīļajiem.

 

Foto: Ventspils muzejs

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: