Saņemot iebildumus par gatavoto noteikumu projektu, Veselības ministrija (VM) nolēma tomēr neizslēgt cīsiņus un sardeles no bērnudārzu, skolu, slimnīcu un sociālu institūciju ēdināšanas vietu ēdienkartēm.

VM Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja Ilze Straume norāda, ka par šo produktu iekļaušanu ēdienkartē ir panākts kompromiss, tāpēc cīsiņus un sardeles varēs piedāvāt, bet ne biežāk kā reizi divās nedēļās un tikai tad, ja tie saturēs vismaz 70% gaļas un tajās nebūs garšas pastiprinātāju.

Jaunie noteikumi paredzēs arī to, ka skolēniem netiks piedāvāti frī kartupeļi, rūpnieciski ražoti un saldēti pelmeņi, frikadeles, zivju pirkstiņi, gaļas izstrādājumi un konservi, savukārt pārtikas pagatavošanā nevarēs izmantot krējuma izstrādājumu, buljona un zupas koncentrātus, kā arī vairākkārt karsētās taukvielas.

VM plāno noteikt arī ēdienreizes uzturvērtību un kaloriju daudzumu, noteikumi paredzēs, ka ieteicami ir graudaugu produkti, dārzeņi, augļi, olbaltumvielu saturošie produkti - gaļa, zivs, olas, kā arī piena produkti.

Straume arī noraidīja bažas, ka līdz ar šādu noteikumu ieviešanu ēdiens skolās kļūs dārgāks, kaut šādu viedokli VM ir izteikuši arī uzņēmēji. "Stereotips, ka veselīgi ēst ir dārgi, neatbilst patiesībai," uzskata VM Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja. Turklāt jau pašlaik ir ēdinātāji, kas īsteno VM piedāvātus principus, piebilda viņa.

Pašlaik noteikumu projekts vēl nav gatavs izsludināšanai valsts sekretāru sanāksmē, jo nepieciešami vēl pēdējie saskaņošanas darbi. Plānots, ka noteikumi spēkā varētu stāties ar nākamā gada 1.septembri bērnudārzos, skolās, slimnīcās un sociālu institūciju ēdināšanas vietās.

Noteikumu projektu VM vēl sūtīs saskaņošanai Latvijas Ārstu biedrībai, noteikumu izstrādes gaitā notiek sadarbība arī ar Izglītības iestāžu ēdinātāju asociāciju. Kopumā izmaiņas noteikumu projektā vēl ir iespējamas, ja tiks saņemti būtiski iebildumi, sacīja Straume.

Gatavotais noteikumu projekts paredzēja no bērnudārzu, skolu, slimnīcu un sociālu institūciju ēdināšanas vietu ēdienkartēm izslēgt frī kartupeļus, sardeles un cīsiņus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: