Autoskolas Mācies braukt instruktori Laura Bukovska un Dāvids Grinbergs uzsākuši podkāstu jeb raidierakstu Braukt droši ir forši. Ikdienā, regulāri pārvietojoties ar automašīnu pilsētas ielās, ceļu satiksmē ir piedzīvotas dažādas situācijas. Tas mudinājis dalīties ar iegūto pieredzi un pilnveidot autovadītāju zināšanas.

«Kā instruktori aptuveni astoņas stundas ikdienā pavadām ceļu satiksmē. Ir radies iespaids, ka liela daļa automašīnu vadītāju, gājēju un arī citu satiksmes dalībnieku ir piemirsuši pavisam vienkāršus ceļu satiksmes noteikumus,» atbild Laura Bukovska, vaicāta, kā radusies ideja veidot raidierakstu par drošu braukšanu. Uzsākot podkāstu ciklu, instruktori vēlas palīdzēt caur vienkāršiem piemēriem parādīt, kā tikt galā ar konkrētām vietām pilsētā un vienlaikus atgādināt par sen piemirstām lietām. «Vēlamies arī informēt par jaunumiem ceļu satiksmes noteikumos, jo tie diezgan bieži tiek atjaunoti un mainīti,» kolēģes teikto papildina Dāvids Grinbergs. Lai pārraide būtu dinamiskāka un klausītājiem interesantāka, nākotnē Laura un Dāvids iecerējuši piesaistīt ceļu satiksmes drošības ekspertus un cilvēkus, kuri ir drošas satiksmes entuziasti, lai kopīgi mudinātu pievērst uzmanību tam, kas notiek uz ceļa.

Vēlreiz par aizmirsto

Instruktori, raksturojot braukšanas kultūru mūsu pilsētā, norāda, ka satiksme Ventspilī, lai arī nedaudz, tomēr ar katru gadu arvien uzlabojas. «Daudzi satiksmes dalībnieki ir piemirsuši, kā pareizi jāizpilda dažādu zīmju prasības, kas mums, instruktoriem, var apgrūtināt mācīšanas procesu, jo ir sarežģīti iemācīt pareizi, ja priekšā braucošie rāda sliktu piemēru,» uzsver Laura. Tāpat Ventspilī nereti tiek novērotas arī agresīvas braukšanas manieres – ātra apdzīšana, skaņas signāla lietošana. «Transportlīdzekļu vadītāji brīžiem ir visai nepacietīgi braucēji un nedod jaunajiem vadītājiem iespēju apgūt ceļu satiksmes noteikumus mierīgi un nesteidzīgi. Ventspils ir gana maza pilsētiņa, agresīvos vadītājus atceramies, kas mums liek būt piesardzīgākiem,» savos vērojumos dalās Dāvids.

Instruktori dalās ar šī brīža tendencēm, ar kurām visbiežāk iznāk saskarties ikdienas darbā. Piemēram, zīmes Neapstājoties tālāk braukt aizliegts izpildīšanas kultūras atšķirības. Noteikumi ir mainījušies, un daudzi brauc pēc vecās sistēmas, savukārt jaunie vadītāji tiek mācīti pēc jaunajiem noteikumiem. Ventspils satiksmē ir izteikti piemirsies tā saucamais labās rokas likums – stāvlaukumos un dzīvojamās zonās nereti ir vērojams apjukums. Tāpat gājēju palaišana krustojumos, nogriežoties pa labi vai pa kreisi. «Gribam ar podkāsta palīdzību atgādināt šīs lietas vadītājiem,» uzsver Dāvids. Runājot par konkrētām vietām pilsētā, Laura min Sarkanmuižas dambja krustojumu, kas lielai daļai autovadītāju raisa šaubas, tādēļ «šis krustojums tiek izbraukts, kā nu kuram sanāk».

Ventspils ceļu satiksmes dalībniekiem raidierakstā tiks stāstīts par satiksmes noteikumiem, konkrētu vietu pareizu izbraukšanu, jo tādējādi varēs panākt kārtību satiksmē kopumā. «Tikai drošā satiksmē jaunais autovadītājs var justies līdz galam pārliecināts. Kamēr viņam blakus sēžam mēs, instruktori, tikmēr īpaši bieži nenākas saskarties ar bīstamām vai nekontrolējamām situācijām, jo instruktoriem ir braukšanas pieredze, kas gūta, ikdienā saskaroties ar vienādām vai līdzīgām situācijām, kas bieži vien palīdz paredzēt situācijas daudzos krustojumos, paredzēt, ka gājējs, suns vai kaķis var pēkšņi izskriet uz braucamās daļas, savukārt jaunajiem braucējiem ātra reaģēšana uz bīstamām situācijām sākumā ir sveša,» norāda Laura.

Būt saprotošiem un iecietīgiem

Instruktori Laura un Dāvids, uzsākot raidierakstu, vēlas pievērst sabiedrības uzmanību drošai braukšanai. Lai ceļu satiksme ir droša pilnīgi visiem, piemēram, lai bērni no skolas var bez raizēm un bailēm mērot ceļu mājup, zinot, ka autovadītāji, braucot garām skolām, samazinās ātrumu līdz 30 km/h vai ka tiks palaisti pāri ielai vietās, kur atļauts to šķērsot. «Braucot pareizi un droši, mēs varam tikai iegūt, neko nevaram nokavēt un visi varam vakarā atgriezties laimīgi mājās pie savas ģimenes, jo esam uz ceļa bijuši sadarbības partneri, nevis sāncenši,» pauž Laura. Tāpat instruktori vēlas atgādināt, ka, jaunajam autovadītājam nonākot kopējā ceļu satiksmē, daudz kas ir nepieredzēts, viņš nejūtas kā ilggadējs vadītājs, kam ceļu satiksme liekas viegla un saprotama. «Daži no viņiem ir tikko saņēmušies, lai vispār uzsāktu šādu jaunu posmu savā dzīvē, tāpēc aicinām būt saprotošiem un respektēt visas mācību mašīnas, kuras tiek sastaptas ceļu satiksmē. Visbiežāk tajā mašīnā pie stūres sēž kāds ļoti sabijies cilvēks un, piemēram, no citas automašīnas raidītais skaņas signāls viņam liks krustojumā pavadīt vēl ilgāku laiku,» tā instruktori.

Un, lai arī ikdienā braukšanas instruktoriem iznāk saskarties ar daudziem nepacietīgiem vai pat agresīviem vadītājiem, neizmērojams prieks un gandarījums ir par studentu nokārtotajiem eksāmeniem, par to, ka viņi iesaistās ceļu satiksmē un kļūst par aktīviem tās dalībniekiem. «Saņemtā īsziņa – Es šodien viens pats aizbraucu uz Rīgu – liek domāt, ka darbs, kas ir izvēlēts, ir īstais un nes labu pienesumu pasaulei. Vienmēr ceram, ka mūsu audzinātie studenti ceļu satiksmē ir draudzīgi un sadarbojas ar citiem vadītājiem, nodrošinot drošu un pareizu braukšanu,» viens otru papildinot saka Laura un Dāvids.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    sranskis 27.03.2024, 17:43:03

    Vēlas uzlabot satiksmi... Vai tad Ventspilī ir satiksme?

  • 0
    Johny Bannis 28.03.2024, 01:19:45

    Kas tur isti ir ar tām stop zīmēm?

  • 0
    qwerty Pirms 4 nedēļām, 2 dienām

    Jā, par Smd un Brīvības krustojumu biju daudz rakstījis un vairākas reizes no atbildīgo puses bija atrakstīšanās, ka hor.svītras šeit uzkrāsot nevar , jo nav atbilstošs ielas platums. Tikai rakstot atkārtoti, beidzot kāds apžēlojās un svītras parādījās. Jā, tā ir parodija, taču labāk nekā nekas. Teikšu, ka daudzviet vēl pietrūkst horiz.marķējumu neregulāras formas krustojumos, kas palīdzētu ciemiņiem, jo vietējie jau zin kā braukt.

  • -2
    Gārfilds Pirms 4 nedēļām, 2 dienām

    Jā, ok. Viss ir skaisti, mēs palīdzēsim ciemiņiem. Bet, vai ciemiņi mums palīdz citās pilsētās? Nē.

  • -2
    Kriska Pirms 3 nedēļām, 4 dienām

    Noskatījos video - vai tad instruktors šitā māca kursantus? Neko nevar saprast- lēkā no vienas tēmas uz otru - no viena krustojuma uz otru. Izskatās pēc sevis izrādīšanos.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: