Kāda ir lieta, bez kuras mēs nevaram iedomāties ideālu nakts miegu? "Bez gultas un laba matrača" – daudzi atbildētu. Ērta gulta ir neatņemama guļamistabas sastāvdaļa. Atrast ērtu mēbeli nav nemaz tik viegli, un izvēle ir atkarīga no dažādiem kritērijiem.

Tikpat svarīgs ir matracis un tas, cik labi tas iekļaujas gultā. Šie divi elementi darbojas tandēmā, lai garantētu labu miegu nakts laikā. Kāds ir optimālais gultas izmērs un no kādiem materiāliem tai būtu jābūt izgatavotai? Un kādam vajadzētu būt matracim? Kādiem tekstilizstrādājumiem vajadzētu dominēt guļamistabā? Šie un daudzi citi jautājumi rodas, domājot par guļamistabas iekārtošanu vai remontu.

Gultas izvēle: plaša izvēle

Izvēloties guļamistabas mēbeles, ieteicams domāt ilgtermiņā, tāpēc jūsu pirkumam jābūt izgatavotam no ilgtspējīgiem materiāliem, ar pareiziem izmēriem un atbilstošam jūsu mājas stilam un jūsu vērtībām. Estētika un interjera dizains ir visbiežākie jautājumi, izvēloties jaunu gultu, un meklējumi būtu jāsāk ar pamata matemātiskiem aprēķiniem par izmēriem. Guļamistabas ne vienmēr ir plašas vai lielas, tāpēc ir svarīgi apsvērt, kur plānojat izvietot šo svarīgo mēbeli un cik daudz vietas ir pieejams. Svarīgi ir arī apsvērt, kādas sienas ir istabā, kādas krāsas un materiāli dominē jūsu interjerā.

Gulta un citas istabas mēbeles

Daži cilvēki cenšas ņemt vērā funkcionalitāti un komfortu, tāpēc gultas novietojumu nosaka atkarībā no tā, kur atrodas logs un kur plānots novietot citas mēbeles. Tomēr arvien vairāk cilvēku ņem vērā japāņu filozofijas feng shui padomus par to, kā iekārtot istabu, lai nodrošinātu labu miegu, labu veselību un izveidotu ērtu telpu, kurā pavadīt laiku. Jūs pats esat labākais padomdevējs šajos jautājumos, un nav neviena, kas labāk varētu jums pateikt, kāda telpa ļauj jums justies vislabāk.

Matrača loma guļamistabā

Matrača izvēle galvenokārt ir atkarīga no gultas izmēra, tāpēc izmēriet savu gultu un sāciet meklēt. Vieglāk ir cilvēkiem, kuri matraci meklē, pirms viņiem ir iegādāta gulta, vai kuri plāno tos abus iegādāties kopā. Šādā gadījumā vispirms padomājiet par savām vajadzībām – vai gulēsiet viens vai arī dalīsiet gultu ar savu partneri? Varbūt jūsu guļamistabā no rītiem uzturas bērni? Tad jums jāapsver, vai visa ģimene varēs draudzīgi satilpt jūsu guļamvietā. Cik daudz vietas vēlaties atvēlēt gulēšanai? Guļot kā pārim, ir svarīgi atcerēties, ka pietiekami liela telpa ļaus jums labāk izgulēties, netraucējot vienam otru un, iespējams, samazinās pamošanās reizes nakts laikā. Svarīgs ir arī cilvēka garums un individuālie gulēšanas paradumi, tāpēc nebaidieties izmēģināt matraci veikalā pirms lēmuma pieņemšanas – apgulieties, atpūtiniet ķermeni, atcerieties, kāda ķermeņa poza jums ir visērtākā un dabiskākā, kad guļat, novērtējiet, cik daudz vietas jums ir, lai apgrieztos uz sāniem, pārbaudiet, vai jums pietiek vietas, lai varētu pilnībā un ērti izstiept kājas? Diskomforts un nogurums, ko izraisa neērta gulēšanas poza, var radīt nopietnas sekas veselībai, tāpēc pirms iegādes veltiet pietiekami ilgu laiku, lai matraci kārtīgi izmēģinātu dažādās gulēšanas pozās.

Dīvāngultas un piemēroti risinājumi

Ja guļamistaba ir domāta jaunietim vai ja telpa ir neliela, dažkārt parastās gultas vietā izmanto dīvāngultu. Šādā gadījumā var palīdzēt kvalitatīvs virsmatracis. Tas ir arī daudz lētāks nekā jauns matracis. Pareizi izvēlēts, tas var palīdzēt pārveidot guļamvietu tā, lai pēc labas nakts atpūtas jūs justos enerģiskāk, uzmundrinošāk, un var pat mazināt vai novērst muguras sāpes, ko izraisa mugurkaula neregulārs novietojums, guļot uz neatbilstošas pamatnes. Ir svarīgi, lai izvēlētais produkts būtu kvalitatīvs. Svarīgi ir arī tas, no kāda materiāla matracis ir izgatavots. Piemēram, viskoelastīgs materiāls pielāgosies jūsu individuālajai ķermeņa formai un ļaus jums pilnībā relaksēties. Laba gaisa caurlaidība novērsīs mitruma uzkrāšanos un ļaus ādai elpot, savukārt antibakteriālās īpašības palīdzēs novērst alerģijas, ko izraisa baktērijas un putekļu ērcītes.

Tekstilizstrādājumi

Papildus atbilstoša izmēra, kvalitatīvai un ilgtspējīgai gultai un matracim vai virsmatracim ir svarīga arī dabīga gultas veļa, kas palīdz regulēt ķermeņa temperatūru un nodrošina ādas elpošanu nakts laikā. Šā iemesla dēļ ir vērts ieguldīt naudu patiešām augstas kvalitātes produktos.

Ir vērts iegādāties arī augstas kvalitātes aizkarus jums tīkamās krāsās. Svarīgi, lai tie pienācīgi nosegtu logu un gulēšanas laikā nelaistu istabā gaismu. Nozīmīga ir arī materiālu kvalitāte, lai uz aizkariem neuzkrātos putekļi un tie neizraisītu alerģiskas reakcijas. Aizkariem jābūt arī viegli tīrāmiem vai mazgājamiem.

Elementu kopums

Guļamistabas mājīgumu rada visu elementu kopums. Iekārtojot guļamistabu, ir svarīgi, lai visi elementi būtu saskaņoti. Lai gan katra cilvēka gaume var atšķirties, guļamistabā ieteicams izmantot pasteļtoņus, mierīgas krāsas, kas palīdz relaksēties un atpūsties pēc smagas darba dienas. Laba, stingra gulta un matracis, kas pielāgots jūsu gulēšanas paradumiem, nodrošinās labu miegu.

Ja jūsu mugura nakts laikā izjūt problēmas nepareiza ķermeņa novietojuma, neērtas, pārāk mīkstas vai pārāk cietas virsmas dēļ, vai tāpēc, ka gultā ir spraugas, jūs drīz vien sajutīsiet sekas. Mūsu miega kvalitāte un komforts atpūtas laikā ir pilnībā atkarīgs no mūsu izvēles. Ja pievērsīsiet uzmanību vissvarīgākajām detaļām, drīz vien pamanīsiet rezultātu – veselāku ķermeni, kas gatavs stāties pretī jauniem dienas izaicinājumiem.

Lasi vēl