Pediatre Zane Rozentāle, kas papildus specializējusies arī neonatoloģijā jeb jaundzimušo aprūpē un ārstēšanā līdz viena mēneša vecumam, kopš februāra Ventspils poliklīnikā piedāvā konsultācijas visa vecuma bērniem.

Ārste gan konsultē par dažādām problēmām un slimībām, gan arī sniedz padziļinātas konsultācijas par jaundzimušo aprūpi, zīdīšanu un barošanu. Tāpat ir iespējams vienoties par ikmēneša vizītēm bērna pirmā dzīves gada laikā, izvērtējot fizisko, motoro un psihoemocionālo attīstību, iekļaujot bērniņa mērīšanu un svēršanu (dinamiskā novērošana). Pediatre pastāsta, ka ir arī atvērta sarunai ar jaunajiem vecākiem pirms un pēc bērniņa piedzimšanas par jaundzimušo aprūpi un zīdīšanu, kā arī par to, kas notiek ar bērniņu pirmajās dienās un nedēļās pēc piedzimšanas, jeb tā dēvēto adaptācijas periodu. Ārste novērojusi, ka vecāki ļoti novērtē iespēju tikt informētiem par visu, kas saistīts ar viņu bērnu veselības stāvokli. Vecākiem ir ļoti būtiski saņemt nepieciešamo atbalstu un atsaucību, kopīgi mēģinot rast risinājumus konkrētajai situācijai, pārliecināta ir pediatre un atklāj, ka jūtas gandarīta, ja izdodas palīdzēt un iegūta abpusēja uzticēšanās.

Kad Ventas Balss tiekas ar jauno speciālisti Ventspils poliklīnikā, nupat noritējušas pirmās konsultācijas. Ārste uzsver, ka šī ir jauna pieredze un reizē izaicinājums ambulatorajā praksē, lielu atbalstu saņemot no Ventspils poliklīnikas vadības un iesaistītajiem darbiniekiem, jo līdz šim darba pieredze un profesionālā izaugsme kā pediatrei neonatoloģei gūta stacionārās ārstniecības iestādēs. Šobrīd bērnu ārste pamatā strādā Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, un tieši tur mazo pacientu vecāki nereti izrādījuši interesi par iespējām saņemt pediatra neonatologa konsultācijas ambulatori. «Tas ir tik saprotami, jo vecāki uztraucas par sava bērna veselību,» atzīst bērnu ārste Rozentāle. «Latvijā vecāki lielākoties izvēlas savus bērnus reģistrēt ģimenes ārsta praksēs, visbiežāk jau praktisku iemeslu dēļ. Taču reizēm ir situācijas, kad bērns saslimst akūti, bet apmeklēt ģimenes ārstu nav iespējams. Piemēram, ja tas notiek ārpus ģimenes ārsta darbalaika vai nav iespējams veikt tūlītēju pierakstu. Tāpat ir gadījumi, kad vecākiem ar ģimenes ārsta atvēlēto pieņemšanas laiku nepietiek, lai saņemtu vajadzīgo informāciju un ārstēšanu, vai vecāki vienkārši vēlas uzklausīt citu speciālistu viedokli. Šajos gadījumos es piedāvāju pediatra neonatologa apskati, izvērtēju pacienta veselības stāvokli, sniedzu rekomendācijas un nozīmēju papildu nepieciešamos izmeklējumus, iesaku citu speciālistu konsultācijas vai izmeklējumus, ja tādi ir nepieciešami. Tāpat ir situācijas, kad ģimenes ārsts uzskata par vajadzīgu konsultēties ar pediatru neonatologu saistībā ar izmaiņām asins analīzēs, piemēram, priekšlaikus dzimuša bērna anēmijas vai dzeltes gadījumā, kā arī nepietiekošas svara dinamikas, nesekmīgas ēdināšanas, pārmērīgas atgrūšanas vai bērna augšanas un attīstības, kā arī uzvedības izmaiņu gadījumā,» stāsta ārste. Lai konsultācija būtu pilnvērtīga, pediatre aicina vecākus paņemt līdzi pieejamos dokumentus par grūtniecības un dzemdību norisi, kā arī citu speciālistu konsultāciju slēdzienus, veikto analīžu rezultātus vai izrakstus no ārstniecības iestādēm par veiktajiem izmeklējumiem un saņemto ārstēšanu, kas veiksmīgāk palīdzētu nonākt pie slēdziena un turpmāka rīcības plāna.

Zane Rozentāle ārsta grādu ieguvusi 2009. gadā, absolvējot Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas fakultāti. 2013. gadā RSU pabeigusi rezidentūru pediatrijas specialitātē, bet 2017. gadā – neonatoloģijas subspecialitātē. Pašlaik regulāri papildina profesionālās zināšanas konferencēs, kongresos un asociāciju sēdēs Latvijā un ārzemēs.

Pediatre Ventspils poliklīnikā sniedz maksas konsultācijas. Lai pieteiktos, jāsazinās ar poliklīnikas reģistratūru, zvanot pa tālr. 63622131 vai rakstot ziņu uz e-pastu: registratura@ventspilspoliklinika.lv.

Ārste piedāvā konsultācijas:
*vecākiem pirms bērniņa piedzimšanas;
*jaunajiem vecākiem par jaundzimušā aprūpi, tostarp zīdīšanu un barošanu;
*zīdaiņa dinamiskā novērošana, izvērtējot fizisko, motoro un psihoemocionālo attīstību, jeb regulāras vizītes, iekļaujot bērniņa mērīšanu un svēršanu;
*akūta saslimšana (augsta temperatūra, klepus, rinīts, konjunktivīts, sāpes ausīs, sāpes kaklā, šķidra vēdera izeja, vemšana, izsitumi);
*ilgstoša vai hroniska saslimšana (ārste izveido turpmāk nepieciešamo izmeklējumu un/vai ārstēšanas plānu).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: