Mūsdienās lielākie matraču un segu ražotāji daudz iegulda mārketingā, stāstot cilvēkiem par hipoalerģiskiem vai formu saglabājošiem izstrādājumiem, kas ikviena atpūtu pacels jaunā līmenī jo miegs - tas ir būtisks miera stāvoklis, kas ir atbildīgs ne tikai par mūsu labsajūtu, bet arī par mūsu veselību un imūnsistēmu.

Diemžēl arvien biežāk nākas dzirdēt, ka izgulēties kļūst arvien grūtāk: trokšņaini kaimiņi, bezmiegs vai personīgās raizes ir tikai dažas no problēmām, ar kurām saskaramies, mēģinot aizmigt. Tad rodas jautājums, kā mēs varam palīdzēt sev?

Pirms iepazīties ar piedāvātajiem ieteikumiem, padomājiet par to, kāda varētu būt jūsu slikta miega problēma. Varbūt vienkārši nevēlaties atzīt, ka gulēt ejat vēlu naktī vai bieži baudāt glāzi vīna pirms atpūtas laika?

Lūk, daži no faktoriem, kas arī veicina sliktāku miega kvalitāti:

  • stress un trauksme;

  • pastāvīga TV un mobilo ierīču izmantošana pirms gulētiešanas;

  • kofeīns, alkohols un smags ēdiens;

  • neatbilstoša guļamvieta, piemēram, nolietojies matracis, pārāk augsta istabas temperatūra utt.

Sāciet ar saviem ieradumiem

Miega režīms

Sāciet veidot veselīgus ieradumus, kas palīdzēs jums saglabāt ne tikai fizisko veselību, bet arī emocionālo labsajūtu, izveidojot regulāru miega režīmu. Nekādā gadījumā neveiciet krasas izmaiņas: ja gulēt gājāt pēc pusnakts, mēģiniet ejiet gulēt pusstundu agrāk, bet pēc tam par stundu agrāk vai vairāk. Lai palīdzētu organismam izveidot diennakts ciklu - veselīgu miega režīmu - centieties iet gulēt un celties vienā un tajā pašā laikā katru dienu, ieskaitot nedēļas nogales.

Gulētiešanas rutīna

Ja, teiksim, plānojat iet gulēt pulksten desmitos vakarā, vismaz stundu pirms gulētiešanas dariet kaut ko patīkamu: pieņemiet karstu vannu, izlasiet iecienīto romānu vai rakstiet dienasgrāmatu, ierakstot dienas pozitīvās emocijas vai praktizējot pateicību. Īpaši svarīgi ir izvairīties no lielām fiziskām aktivitātēm un ekrāniem, kas izstaro zilo gaismu, kas kavē miega hormona melatonīna ražošanu.

Par viedo ierīču kaitējumu pirms gulētiešanas var runāt ilgu laiku: nevainīga sērfošana sociālajos tīklos ne tikai izjauc mūsu miega kvalitāti, bet arī nevajadzīgi noslogo un stimulē mūsu prātu, neļaujot mums sagatavoties atpūtai. Tomēr šeit ir svarīgi uzsvērt, ka pat tad, ja jūs nelietojat viedtālruni pirms gulētiešanas, ieteicams to turēt citā telpā, nevis guļamistabā, lai nodrošinātu kvalitatīvu atpūtu bez negaidītiem tālruņa ziņojumiem un kārdinājuma tos apskatīt.

Jautājat, kā piecelties no rīta vēlamajā laikā?

Atgriezīsim modinātāja funkciju īstam modinātājpulkstenim vai galda pulkstenim! Modinātājs ir brīnišķīga ierīce, kas palīdzēs jums izveidot jaunu rutīnu kvalitatīvam miegam - meklējiet Formadore galda modinātājus un pulksteņus, kas arī atdzīvinās jūsu guļamtelpas interjeru.

Rūpējieties par savu miega vidi

Pārliecinieties, ka jūsu guļamistaba ir vēdināta, izvairieties no galvenā gaismas avota, tā vietā izmantojiet lampu, kas tiek turēta uz naktsgaldiņa, lai ātrāk aizmigtu. Ja esat jutīgs pret svešām skaņām, īpaši ieteicams iegādāties ausu aizbāžņus.

Mēģiniet atpūsties

Pat ja jums uz pleciem gulstas nepabeigti darbi un rūpes, centieties par prioritāti izvirzīt miegu un atstājiet tos uz nākamās dienas rītu visproduktīvāko dienas laiku. Pirms gulētiešanas mēģiniet izvairīties no stresa situācijām un raizēm, kā arī varat apskatīt piedevas, kas lietotas pirms gulētiešanas. Piemēram, magnija lietošana var palīdzēt atslābināt muskuļus pēc smagas darba dienas.

Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka kvalitatīvs miegs ir ļoti individuāls: tāpat kā daži cilvēki jūtas lieliski pēc sešu stundu miega, ir arī cilvēki, kuri nevar gulēt bez deviņām stundām un ausu aizbāžņiem, tāpēc meklējiet to, kas jums vislabāk der. Un, ja jūs cīnāties ar miega trūkumu vai citiem miega traucējumiem, ieteicams konsultēties ar ģimenes ārstu.

Lasi vēl