Zinātnes centrā VIZIUM pagājušās trešdienas vakarā saņemts telefona zvans par ēkā ievietotu spridzekli. Valsts policijā aptiprina, ka viltus draudus par spridzināšanu kā ļaunu joku izspēlējis kāds bērns.

Ventspils Digitālā centra direktore Elīna Kroņkalne stāsta, ka trešdien neilgi pirms VIZIUM darba laika beigām tika saņemts telefona zvans, ka zinātnes centra ēkā ievietots spridzeklis. Zvanītājs runājis latviešu valodā. Nekavējoties tika informēta Valsts policija, kas ieradās notikuma vietā un veica ēkas pārbaudi. Valsts policijas pārstāve Madara Šeršņova apstiprina, ka trešdien ap plkst. 18.30 Valsts policijā tika saņemts zvans par spridzināšanas draudiem zinātnes centrā: «Valsts policijā šādos gadījumos ir izstrādāti precīzi rīcības algoritmi, kuros skaidri definēta rīcība un riska līmeņa novērtējums, kā arī tiek veiktas ierastās darbības.»

Saistībā ar notikušo tika ieslēgta evakuācijas izziņošanas sistēma, aicinot cilvēkus pamest telpas. Tā kā notikumi risinājās neilgi pirms VIZIUM darba laika beigām, pēdējie apmeklētāji tobrīd jau pamazām posās promiešanai, arī nodarbības skolēniem tovakar jau bija beigušās, izklāsta Kroņkalne. Vairums cilvēku, kas tobrīd atradās zinātnes centrā, bija Digitālā centra un uzņēmuma Azeron darbinieki.

Šeršņova ziņo, ka Valsts policijā tika uzsākts kriminālprocess un zvanītājs ātri vien tika noskaidrots. Viltus draudus izteicis bērns – zēns, kurš dzīvo Mārupes pagastā. Veicot šo zvanu, bērns izspēlējis nelāgu joku ar ventspilniekiem, zinātnes centra apmeklētājiem un darbiniekiem, visticamāk, neapzinoties no tā izrietošās sekas. Valsts policija turpina darbu kriminālprocesā un skaidro zvanītāja motīvus, turpina Šeršņova. Vienlaikus viņa atgādina, ka jebkāda veida viltus izsaukumi ir krimināli sodāms pārkāpums. Turklāt šādai rīcībai var būt nopietnas sekas, jo var gadīties, ka, kavējot operatīvo dienestu laiku ar izsaukumiem joka pēc, kāds, kuram tajā brīdī patiesi būs vajadzīga palīdzība, to saņems novēloti. Ļoti būtiski to skaidrot arī bērniem, pārrunājot iespējamās sekas, aicina Šeršņova.

Apzināti nepatiesas informācijas sniedzējiem ar tiesas lēmumu var tikt uzlikts par pienākumu atlīdzināt operatīvajiem dienestiem radušos zaudējumus. Tāpat ar prasību tiesā par zaudējumu atlīdzināšanu var vērsties arī uzņēmumi, kam viltus izsaukuma dēļ bijis traucēts darbs. Gadījumos, ja zvanu veicis mazgadīgais, zaudējumi jāatlīdzina viņa vecākiem, kārtību skaidro Valsts policijas pārstāve. Tāpat šādos gadījumos informācija tiek nodota arī pašvaldības Sociālajam dienestam, kura darbinieki veic bērna dzīvesvietas apsekošanu.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 27.11.2023, 13:50:11

    Tō kinder,kas tād špāss iztaisit ,ir pelnijuš kārtig Mugurbrokast,le zinat.Jeb,ja gribet teikt citādak,le viņ būt ārstet ar Dakter Bērziņ.Le pēc tam varet tig uz Vēder gulet.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: