Pēc ceturtdaļgadsimtu ilgas aktīvas un veiksmīgas darbības Ventspilī, Bērzu ielā 41, SIA Leras veikalā un šūšanas darbnīcā izsludināta preču un aprīkojuma izpārdošana saistībā ar uzņēmuma slēgšanu. Uzņēmuma īpašnieces stāsta par jūtamu iedzīvotāju pirktspējas un šuvēja profesijas prestiža kritumu.

Telpu Bērzu ielā 41 nomas līgums beidzas 10. oktobrī. Līdz tam laikam SIA Leras plāno pabeigt atlikušo audumu, aksesuāru un aprīkojuma izpārdošanu un izbeigt savu darbību.

Leras veikals un šūšanas darbnīca bija pircēju iecienīta un pieprasīta gandrīz 25 gadu garumā. Pilsētas uzņēmumiem šeit pēc pasūtījuma tika šūti un laboti speciālie darba apģērbi. Individuālajiem pasūtītājiem patika ielūkoties Bērzu ielas darbnīcā, meklējot un realizējot idejas ikdienas kostīmiem vai vakarkleitām, arī aizkariem. «Biezos un plānos aizkarus šuvām visai Latvijai un ne tikai. Šuvām Anglijai, Vācijai, Šveicei, Dānijai,» atminas SIA Leras līdzīpašniece Jeļena Maručeka. Pasūtījumi bijuši diezgan lieli. Piemēram, klientam Anglijā Ventspils šuvējas šuvušas biezos un plānos aizkarus lielai mājai Viktorijas laikmeta stilā.

Šūšanas darbnīcas pakalpojumus izmantojuši ne tikai izsmalcinātu interjeru cienītāji. Šeit regulāri pasūtīti specifiski darinājumi no smaga auduma – metinātāju kostīmi, brezenta teltis, iekārtu pārvalki. Pasūtījumi izpildīti arī ostas uzņēmumiem – Ventamonjakam, Ventspils naftai, ogļu terminālim. Graudu termināļa būvniecības laikā Leras šuva lielu brezenta pārsegu graudu rezervuāru pamatiem.

Jeļena Maručeka atminas vienu no visinteresantākajiem pasūtījumiem – uzšūto pārsegu koncertzāles Latvija ērģelēm. «Tie nav vienkārši pasūtījumi, ņemot vērā izstrādājumu milzīgo izmēru. Bet mūsu šuvējas tika galā ar šo darbu,» ne bez lepnuma piebilst sarunu biedre. Šobrīd Leras šuvējas pabeidz šūt konusus vēja virziena noteikšanai pēc Ventspils lidostas pasūtījuma. Pēdējā laikā daudz pasūtīti dārza šūpoļu jumti, sēdekļu pārsegi dārza šūpolēm, dīvāniem un citām mēbelēm.

Kas gan šo visu šūs, kad veikals un šūšanas darbnīca Leras tiks slēgta? «Nezinu,» atbild uzņēmuma līdzīpašniece. Pēc nelielas pauzes viņa piebilst, ka izpildīt sarežģītus pasūtījumus bija iespējams, pateicoties unikālajām iekārtām un šuvēju meistarībai. «Pirmajā vietā mums vienmēr bija kvalitāte un klientu vēlmes,» uzsver vadītāja. Pilnas noslodzes laikā uzņēmumā Leras strādāja ap 20 šuvējām, vēl arī divi pārdevēji, grāmatvedis, apkopēja. Šūšanas darbnīcu un veikalu vadīja Jeļena Maručeka – pēc izglītības tekstila un vieglās rūpniecības inženiere konstruētāja.

Pēdējo gadu laikā ievērojami kritusies iedzīvotāju pirktspēja. Uzņēmums Leras to uzreiz sajuta pēc pasūtījumu apjoma samazināšanās. «Agrāk pie mums šuva kleitas un uzvalkus izlaidumiem, tērpus svētkiem – 8. martam, Valentīndienai. Šobrīd pamanāms, ka daudzi valkā jau esošo apģērbu un neko jaunu nešuj,» novērojumos dalās Maručeka. Jaunā negatīvā tendence nevarēja neatstāt iespaidu uz uzņēmuma finansiālās darbības rādītājiem. Nācās atteikties vispirms no viena pārdevēja, pēc tam arī no otra. Viņu pienākumus Jeļena apvienošanas kārtībā uzņēmās veikt pati. Gadu gaitā pieredzējušās šuvējas devušās pensijā, bet atrast viņām aizvietotājas kļuvis arvien grūtāk. Jeļena ar skumjām runā par šuvējas profesijas prestiža krišanos.

Slēdzamā uzņēmuma līdzīpašniecei ir žēl, ka nav pieprasījuma pēc unikālajām šujmašīnām, kuras uzņēmums ir gatavs atdot par simbolisku samaksu. «Nodot tās metāllūžņos vienkārši neceļas roka,» viņa saka. Neraugoties uz atsevišķiem negatīviem komentāriem sociālajos tīklos, SIA Leras noslēdz savu darbību bez parādiem partneriem vai valstij.

10. oktobrī atlikušie darbinieki no darba tiks atbrīvoti. Iespējams, kāds no viņiem būs gatavs īrēt telpas Bērzu ielā 41 individuālam darbam, izpērkot no uzņēmuma šujmašīnas, ar kurām līdz šim strādāts. Bet Jeļena noskaņojas veltīt turpmākos gadus mazbērniem, ģimenei un radošiem hobijiem. Viņai patīk darboties dārzā, gatavot konservus un ievārījumus, doties mežā, meistarot izstrādājumus no dabas materiāliem, veidot eglīšu rotājumus, dāvanas, gleznot domubiedru pulkā.

Bet, ja bizness būtu turpinājies veiksmīgi, viņa ar prieku būtu vēl strādājusi, neskatoties uz saviem gadiem un pensijas vecumu. «Uz darbu vienmēr traucos ar vēlmi, interesi un jaunām idejām,» saka Jeļena.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -5
    Doktors 10.10.2023, 09:35:28

    Vislieliskākais piemērs, ka ja neko nemaina savā darbībā salīdzinot pret 1985.gadu, uzņēmums ir lemts fiasko. Turklāt apkalpošana svešvalodā ir izcila uzņēmumu panākumu atslēga.

  • -2
    Eeeeeeeeee 10.10.2023, 09:38:07

    Un kā Jums klājas ar laikam līdzi ejošo, mainošo, veiksmīgo un perspektīvām pārpilo uzņēmējdarbību? Pasniedzat savas pieredzes kursus? :)

  • -5
    Doktors 10.10.2023, 10:19:27

    Labprāt, Manā uzņēmumā pasūtījumi tiek pieņemti, elektronisko rēķinu apmaiņa notiek arī caur epastu. Otrkkārt kad man pazvana klients un uzrunā valsts valodā, neatbildu ar Čto Čto. Treškārt, pasūtījumu nosūtīšana uz visu LV, Eiropu izmantojot kurjera pakalpojumus. Piedalamies darba aizsardzības ekipējuma izstādēs ar LIAA atbalstu, lai reklamētu savus produktus, kurus izstrādā dizaineri, protams no kuriem es neceru, ka tie man pa minimālo algu spēs sagatavot tirgū konkurētspējīgus produktus.

    Paldies, konsultācijas vairāk gan par maksu

  • 0
    Vadims Kevrelis 10.10.2023, 14:56:40

    Vakar nogāju garām mazam ''Rimi'' Annas ielā un skatos ka strādnieki kasa no logiem nost uzņēmuma logo, auto ar ceļamkrānu bija gatavībā celt nost lielo uzņēmuma logo. Droši vien uz aizvēršanu un aiziešanu.

  • -2
    Gārfilds 11.10.2023, 14:38:51

    "Slēdz iecienītu audumu un speciālā apģērba veikalu" - ja slēdz ciet, iecienīts vairs nav. Par krievu valodu piekrītu. Ja latvietim jāiet prasīt pogas un vecās brīnās, kas tas par vārdu. Prasot vārdā "knopki" arī nesaprot, līdz atrod vārdu: "pugavici". Nepieklājība pret latviešiem. Tādam uzņēmumam ar šādu politiku nav vietas pilsētā.

  • -2
    Viktors + 11.10.2023, 17:10:27

    Krievu uzņēmumam kirdik.Labi būtu,ja tā būtu ar visiem krievu biznesiem mūsu Latvijā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: