Sociālā kampaņā fotoradari gandrīz mēnesi pastiprināti kontrolēs transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) polises un tehniskās apskates derīgumu, pavēstīja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB).

Lai skaidrotu sabiedrībai OCTA un tehniskās apskates savlaicīgas veikšanas nepieciešamību, kā arī mazinātu autovadītāju skaitu, kas neiegādājas OCTA vai neveic transportlīdzekļa tehnisko apskati, līdz 11. novembrim LTAB, sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) un Valsts policiju īstenos sociālu kampaņu. Tās laikā vairāki fotoradari visā Latvijā veiks OCTA un tehniskās apskates kontroli ārpuskārtas režīmā, proti, neatkarīgi no transportlīdzekļu braukšanas ātruma.

Pirms kampaņas LTAB veiktajā aptaujā secināts, ka Latvijā 46,5% autovadītāju nezin, ka par piedalīšanos ceļu satiksmē bez derīgas OCTA un tehniskās apskates fotoradari un policijas ekipāžas vienas diennakts laikā var sodīt vairākkārtīgi. Tāpat salīdzinoši daudz ir to autovadītāju, kas vispār nav informēti, ka fotoradari un policijas ekipāžas spēj pārbaudīt ne vien braukšanas ātrumu, bet arī to, vai automašīnai ir derīga OCTA (18,5% respondentu) un tehniskā apskate (21,5% respondentu).

Šobrīd sods par piedalīšanos ceļu satiksmē bez savlaicīgi veiktas tehniskās apskates ir 55 - 120 eiro un divi soda uzskaites punkti, savukārt par piedalīšanos ceļu satiksmē bez derīgas OCTA 85 - 120 eiro un divi soda uzskaites punkti.

OCTA Latvijā tika ieviesta 1997. gadā, lai nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumos cietušo trešo personu interešu aizsardzību. Sākotnēji birojs darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004. gada tā ir neatkarīga institūcija.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -1
    SS 16.10.2019, 00:03:52

    ...fotoradari pastiprināti kontrolēs....

    Neekonomēs elektrību un pa nakti radarus neizslēgs ?

  • -1
    Sandra Harmonija 16.10.2019, 16:22:00

    Tautu grib kontrolēt pa labi pa kreisi , un vēl smalkāk ...
    un kad ceļi bedraini ,kurš to kontrolē , ka mēs laužam mašīnas?

  • -1
    Tomsone 02.03.2021, 21:37:03

    Kur cilvēki dzīvo, ka nezin, ka nevar braukt bez OCTAs un tehniskās!? Pilns vietas, kur iegādāties un paziņo laicīgi, un vairākas reizes!? Atver kādu manapolise.lv un paņem izdevīgu OCTU un miers, tas tāpat kā benzīnu bākā pieliet. Kas jādara, jādara. Tava pretošanās tikai pašam sliktāk izdarīs!!

  • -1
    FlodA 02.03.2021, 22:28:13

    Tautu smalkāk kontrolēt grib uz ielām un pa ceļiem.
    Pārējais jau notiek caur mūsu telephoniem.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: