Latvijas pirmo satelītu "Venta-1" Zemes orbītā nogādās Līgo dienas, 23.jūnija, rītā, informēja Ventspils Augstskolas (VeA) sabiedrisko attiecību speciāliste Inta Ozola.

Indijas kosmosa pētniecības organizācija ISRO ir apstiprinājusi nesējraķetes PSLV-C38 startu 23.jūnijā. Tas nozīmē, ka arī VeA satelīts "Venta-1" Zemes orbītā tiks ievadīts šajā datumā, skaidroja VeA pārstāve.

Raķetes starts ir noteikts plkst.3.59 pēc universālā laika sistēmas. Pēc Latvijas laika tas būs plkst.6.59. No nesējraķetes satelīts "Venta-1" tiks atdalīts 22 minūtes pēc raķetes starta - plkst.7.21 pēc Latvijas laika.

Raķetes startu var ietekmēt ļoti daudz faktoru, bet pašlaik viss liecina, ka starts netiks atlikts, piebilda Ozola. VeA pārstāvis jau devies uz Indiju, lai būtu klāt šajā notikumā.

Latvijas pirmais satelīts "Venta-1" izstrādāts, sadarbojoties VeA un Brēmenes Lietišķo zinātņu universitātei.

Satelīts "Venta-1" tehniski bija gatavs startam jau pirms gada - to bija plānots nogādāt Zemes orbītā ar nesējraķeti "PSLV-C34", taču, neveiksmīga novietojuma uz raķetes un lielā satelītu skaita dēļ aprēķini liecināja, ka risks sadurties ar kādu citu satelītu bija pārāk liels, tādēļ Latvijas satelīta starts ar "PSLV-C34" nenotika.

Šī projekta galvenais mērķis ir veicināt inženierzinātņu studiju attīstību VeA. Galvenie eksperimenti, ko plānots veikt ar "Venta-1", ir kuģu satiksmes identifikācijas (AIS) datu uztveršana ar satelīta palīdzību un to pārraide uz Zemes staciju VeA. Ar šādu satelīttehnoloģiju palīdzību iespējams sekot kuģu maršrutiem daudz plašākā teritorijā, nekā to iespējams izdarīt ar tradicionālām AIS sistēmām, kas izvietotas gar krasta līniju un darbojas 20 - 40 kilometru rādiusā, skaidroja VeA pārstāve.

Saistībā ar satelīta "Venta-1" projektu jau pašlaik VeA informācijas tehnoloģiju un elektronikas programmu studentu bakalauru un maģistru darbu tematikā liels īpatsvars ir ar satelīttehnoloģijām saistītai problemātikai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: