Ventspils pilsētas pašvaldība konceptuāli atbalsta un neiebilst pret sadarbības teritoriju veidošanu Latvijā, pēc tikšanās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu informēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Jānis Vītoliņš.

Kā skaidroja Vītoliņš, Ventspils situācija esot atšķirīga no citām pašvaldībām, kur iespējamās sadarbības teritorijas aptver lielāku pašvaldības skaitu. Ventspils gadījumā runa ir par sadarbību starp Ventspils pilsētu un Ventspils novadu, kas aptver bijušā Ventspils rajona teritoriju.

"Ar Ventspils novadu jau pašlaik veiksmīgi sadarbojamies dažādos jautājumos, kur tas nepieciešams, un nekādi īpaši administratīvi lēmumi nav vajadzīgi," atzina Vītoliņš, skaidrojot, ka sadarbības teritoriju izveide Ventspils gadījumā neko būtiski nemainīšot. Vienlaikus Vītoliņš atgādināja, ka Latvijas lielo pilsētu asociācija, kurā ietilpst arī Ventspils, jau iepriekš ir paudusi atbalstu iecerei veidot pašvaldību sadarbības teritorijas. Arī Ventspils pilsētas pašvaldība neiebilst pret sadarbības teritoriju veidošanu Latvijā ar nosacījumiem, ja šāda reformas rezultātā optimāli tiek sakārtots valsts pārvaldes iestāžu tīkls reģionos un nesamazinās pakalpojumu pieejamība iedzīvotājiem, rezumēja Vītoliņš.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija skaidro, ka Latvijā reģionālā attīstība nav vienmērīga, jo pašvaldību iespējas sniegt iedzīvotājiem pilnvērtīgus pakalpojumus, bet uzņēmējiem - atbilstošu infrastruktūru uzņēmējdarbības veicināšanai, ir ļoti dažādas. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ uzņēmēji arvien biežāk izvēlas savus projektus īstenot ārpus Latvijas, savukārt darbavietu trūkums ir iemesls iedzīvotāju migrācijai uz ārvalstīm.

Diskusijas ar pašvaldībām turpināsies vēl līdz šī gada beigām. Savukārt nākamā gada pavasarī ministrija gatavos priekšlikumus sadarbības teritoriju modelim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: