Š.g. 25. oktobrī Ventspils Augstskolas (VeA) Inženierzinātņu institūtā “Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā” (VSRC) Irbenē notiks Eiropas Ļoti garas bāzes interferometrijas tīkla (EVN) direktoru padomes sēde.

Sēdes laikā Padomes locekļi iepazīsies ar Irbenes radioteleskopu kompleksu un vērienīgajiem modernizācijas darbiem, kuros līdz šim ieguldīti vairāk kā 14 miljoni EUR Eiropas struktūrfondu, valsts un Ventspils pilsētas pašvaldības finanšu līdzekļi, kā arī pārrunās VSRC uzņemšanu dalībnieka statusā Eiropas radioastronomijas novērojumu tīklā (EVN).

Pasākumā piedalīsies EVN direktoru padomes priekšsēdētājs Rene Vermulens, kopīgā Eiropas ļoti garas bāzes interferometrijas institūta (JIVE) direktors Huib van Langevelde, Kosmosa zinātnes un inovāciju grupas vadītājs apvienotajā Eiropas VLBI institūtā un VeA starptautiskās konsultatīvās padomes biedrs Leonīds Gurvics, kā arī citi direktoru padomes locekļi un VSRC darbinieki. EVN direktoru padome ir Eiropas radioastronomijas tīkla pārvaldes struktūra, kura ir atbildīga par sevišķi garas bāzes interferometrijas tīklu un tā attīstību. EVN tīklā ir apvienojušies radioastronomijas centri no Nīderlandes, Itālijas, Lielbritānijas, Vācijas, Spānijas, Zviedrijas, Polijas un Ķīnas.

Modernizētā Irbenes radioteleskopu infrastruktūra atbilst starptautiskajām prasībām radioastronomijā un var kalpot kā liela mēroga instrumenta izkliedēta sastāvdaļa augstas precizitātes zinātnisko pētījumu izstrādei. VSRC zinātnieki jau šobrīd ir apliecinājuši zinātnisko izcilību, piedaloties kopējos EVN tīkla novērojumos. VSRC ir vadošais partneris informācijas, komunikāciju un signālapstrādes tehnoloģiju valsts nozīmes pētniecības centrā un veiksmīgi piedalās dažādos starptautiskos projektos un valsts pētījumu programmās.

Pēc Irbenes apmeklējuma, š.g. 26. oktobrī Jūrmalā notiks EVN direktoru padomes izpildkomitejas sanāksme, kurā tiks lemts par VSRC kā asociētā biedra vai kā pilna biedra uzņemšanu Eiropas radioastronomijas novērojumu tīklā (EVN). VSRC kļūšana par EVN biedru kalpos kā kvalitātes garantija VSRC darbībai radioastronomijas jomā, tādējādi vairojot gan iestādes un Latvijas prestižu starptautiskās sabiedrības acīs, gan iespējas piedalīties liela mēroga starptautiskajos ES finansētajos un citos projektos. Iespēja VSRC pilntiesīgi piedalīties EVN konsorcija lēmumu pieņemšanas procesos, ļaus vēl labāk izmantot iespējas, ko sniedz starptautiskā sadarbība tā ietvaros.

Tas viss veicinās VRSC sadarbību un jaunus projektus ar citām valstīm, organizācijām un radioastronomijas centriem visā pasaulē, tādējādi sekmējot zinātnisko izcilību Latvijā.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Māris 24.10.2016, 22:02:11

    Nu lai izdodas, gribētos redzēt kādu nopietnu atdevi šīm investīcijām 14.milj. apmērā kādā taustāmā formā, kā ārvalstu investīcijas, nodarbinātība un reģiona attīstība.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: