Mazmežotnes muižā notika konkursa “Ilgtspējīgākā ēka un projekts 2016” apbalvošanas ceremonija, kurā balvas ieguva Ventspils mūzikas vidusskola, Kurzemes democentrs, savukārt žūrijas atzinība tika piešķirta par Ventspils Lielā laukuma rekonstrukciju.

Nominācijā „Ilgtspējīgākais projekts Latvijā 2016” tika vērtēti vēl neuzbūvētu ēku projekti vai pavisam nesen ekspluatācijā nodoti objekti un to pārdomātie teorētiskie risinājumi, jo kvalitatīvas ēkas tapšanas galvenais nosacījums ir labs projekts. Galveno balvu šajā kategorijā ieguva Ventspils Mūzikas vidusskola ar koncertzāles funkciju (pasūtītājs „Komunālā pārvalde”, arhitekts Deivids Kuks), bet atzinību par sekmīgu pasīvās ēkas koncepta attīstīšanu sabiedriskajā sektorā - Kurzemes Democents.

Savukārt publiskās ārtelpas apakškategorijā par izcili sakārtotu pilsētvidi un pārdomātu risinājumu izmantošanu atzinība tika piešķirta Ventspils Lielā laukuma rekonstrukcijai, (pasūtītājs “Komunālā pārvalde”, projekts Deivids Kuks, būvnieks “Ostas celtnieks”).

Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas projekts paredz ievērot ilgtspējīgas būvniecības principus un izmantot videi draudzīgus un ilgmūžīgus materiālus, vienlaikus veicinot energoefektivitāti un atjaunojamo energoresursu izmantošanu ēkā. Jāatzīmē, ka esošo valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas pagaidu ēku ekspluatācija nav energoefektīva – pagaidu ēkās kopējais enerģijas patēriņš apkurei novērtēts 150-170 kWh/m2 gadā, kas, salīdzinot ar paredzētajiem rādītājiem jaunajā ēkā projekta īstenošanas rezultātā, ir vismaz septiņas reizes lielāks.

Konkursa mērķis ir apzināt un izcelt ilgtspējīgas būvniecības projektus un objektus objektus, kuru vērtība izpaužas ekonomiskos ekspluatācijas izdevumos, pietiekamā gaisa apmaiņas daudzumā un draudzīgumā videi un cilvēkam, ko nosaka kvalitatīvu materiālu izmantojums.

Pērn šī konkursa laureāts nominācijā “Ilgtspējīgākā ekā 2015 Latvijā” bija Ventspils poliklīnika.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: