AS „Augstsprieguma tīkls” kā Latvijas pārvades sistēmas operators realizē projektu „Kurzemes loks”, kas ir daļa no lielāka – NordBalt – projekta, kura realizācijas ietvaros paredzēta Lietuvas – Zviedrijas starpsavienojuma izbūve, kā arī Latvijas, Lietuvas un Zviedrijas pārvades tīkla pastiprināšana, lai uzlabotu visas Baltijas energoapgādes drošumu.

Projekta realizācija Latvijas teritorijā sadalīta trijos posmos, no kuriem pirmie divi – 330kV elektropārvades kabeļu līnijas izbūve Rīgā un 110kV elektropārvades līniju pārbūve posmā Grobiņa – Ventspils, pastiprinot ar 330kV līniju – jau ir realizēti. AS “Augstsprieguma tīkls” uzdevumā ir uzsākts darbs pie Kurzemes loka 3.posma īstenošanas, kas paredz 110 kV elektropārvades līniju pārbūvi posmā Ventspils-Tume-Rīga, pastiprinot ar 330 kV līniju un ir noslēdzošais posms visa NordBalt projekta realizācijā Latvijas teritorijā.

„Kurzemes loka 110 kV elektropārvades līniju pārbūve posmā Ventspils – Tume – Imanta, pastiprinot ar 330 kV līniju” savienos 330 kV apakšstaciju „Ventspils”, Ventspilī, Robežu ielā 38 un 330 kV apakšstaciju „Imanta”, Rīgā, Kleistu ielā 25, šķērsojot Ventspils pilsētas, Ventspils, Dundagas, Talsu, Kandavas, Tukuma, Engures, Babītes novadu, Jūrmalas un Rīgas pilsētas teritorijas. Pārbūves rezultātā elektrolīnijas novietojums pamatā saglabāsies esošo elektropārvades līniju trases robežās. Atsevišķās vietās, lai nodrošinātu nepieciešamos attālumus līdz ēkām, ceļiem, šķērsojamām komunikācijām, aizsargājamām dabas teritorijām un kultūrvēsturiskajiem pieminekļiem, līnija var tik izbūvēta veidojot jaunu trasi. Elektrolīnijas trase kopumā šķērsos vairāk kā 1000 zemes īpašumus. Katram zemes īpašniekam, kura īpašums līnijas pārbūves rezultātā tiks apgrūtināts, paredzētas kompensācijas.

Ventspils pilsētā un Ventspils novadā elektropārvades līnijas trase 45,6 km garumā šķērsos Tārgales, Popes un Ances pagastus un aptuveni 230 zemes īpašumus. 2016.gada septembrī Ventspils pilsētā un Ventspils novadā paredzēts uzsākt zemes īpašnieku rakstisku informēšanu par līnijas novietojumu viņiem piederošajos zemes īpašumos. Būvprojekta izstrādi, līnijas posmiem Ventspils pilsētā un Ventspils novadā, plānots pabeigt 2017.gada augustam, kad arī plānots uzsākt reālos būvdarbus, kas jāpabeidz līdz 2017.gada beigām.

Īstenojot Latvijas energoapgādes drošības un neatkarības politiku, Ministru kabinets 2015.gada 25.martā ar rīkojumu Nr.141 ir noteicis elektrotīklu pārvades savienojumam "Kurzemes loks" nacionālo interešu objekta statusu. “Kurzemes loka” projekts ir saņēmis attiecīgo Valsts institūciju akceptus ietekmes uz vidi novērtējuma procedūras ietvaros.

Saskaņā ar darbu plānu šobrīd uzsākti projektēšanas darbi, kurus paredzēts pabeigt 2017.gada beigās, savukārt reālie izbūves darbi sāksies 2017.gada sākumā. Plānots, ka visi darbi projekta ietvaros jāpabeidz 2019.gadā.

Iepirkuma procedūras rezultātā 2016.gada aprīlī starp AS “Augstsprieguma tīkls” un personu apvienību “LEC, RECK un Empower” ir noslēgts līgums par „Kurzemes loka 110 kV elektropārvades līniju pārbūve posmā Ventspils – Tume – Imanta, pastiprinot ar 330 kV līniju” projektēšanu un izbūves darbu veikšanu.

Patlaban realizētie „Kurzemes loka” abi pirmie posmi jau tagad ir uzlabojuši elektroapgādi un tās stabilitāti Ventspils pilsētā un Ventspils novadā, kā arī ļāvuši palielināt jaunu pieslēgumu iespējamību reģionā, bet, izbūvējot Kurzemes loka trešo, noslēdzošo posmu no Ventspils uz Rīgu, būtiski tiks palielināts elektroapgādes drošums ne tikai Ventspilī, bet Kurzemē kopumā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: