Eiropas Parlaments (EP) balsojumā bloķējis Eiropas Komisijas (EK) plānus atļaut uz dzērienu iepakojumiem drukāt apgalvojumus, ka saldināti un enerģijas dzērieni ar kofeīnu palīdz uzlabot modrību un koncentrēšanās spēju.

Deputāti skaidro, ka šo apgalvojumu izvietošana uz dzērienu skārdenēm var veicināt cukura patēriņu pusaudžu vidū. Pusaudži ir lielākā enerģijas dzērienu patērētāju grupa.

Rezolūciju, kas bloķē EK sagatavotos noteikumus par modrības apgalvojumiem, EP deputāti atbalstīja ar pārliecinošu vairākumu, paceļot rokas.

EP deputāti norāda, ka EK pati apgalvo, ka apgalvojumus, ka kofeīns palīdz uzlabot modrību un koncentrēšanās spēju, nedrīkst attiecināt uz bērniem un pusaudžiem paredzētu pārtiku. Viņi norāda, ka pusaudži ir enerģijas dzērienu patērētāju lielākā grupu - pētījumi liecina, ka 68% pusaudžu un 18% bērnu regulāri lieto enerģijas dzērienus.

Norādīts, ka 250 mililitru (ml) tilpuma enerģijas dzēriena skārdenē var būt līdz pat 27 grami (g) cukura un 80 miligrami (mg) kofeīna. Enerģijas dzērieni bērniem un pusaudžiem, kuri tos regulāri lieto, var izraisīt galvassāpes, bezmiegu un uzvedības problēmas.

EP arī aicina dalībvalstis apsvērt iespēju pieņemt noteikumus par dzērienu ar augstu kofeīna saturu vai pārtikas produktus ar pievienotu kofeīnu pārdošanu bērniem un pusaudžiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: