Lielais laukums ir Ventspils sirds, kuras puksti vienmēr atbalsojušies darbīgās pilsētas ritmos. Šodien laukums iegūst jaunu veidolu, tēlu, kurā pagātne sasaucas ar nākamību, kurā apvienojas ūdens un vēju, un cilvēku varenība un kurā nozīmīga vieta iecerēta arī mūzikas templim, atklājot ventspilnieku tieksmi garīgi pilnveidoties.

Lielā laukuma pārtapšana sākās 2007. gadā ar metu konkursu, tajā uzvarēja vācu arhitektu birojs Behnisch Architekten. Vē­lāk, izmantojot iespēju piesaistīt dažādus ES finansējumus, laukuma labiekārtojuma projektu atdalīja no kopējā projekta. Ar J. Po­gas arhitektu biroja starpniecību vācu arhitekts Deivids Kuks, kurš tolaik jau strādāja atsevišķi no Behnisch, laukuma labiekārtojuma ideju pārstrādāja un uzlaboja. Darbi tika veikti, piesaistot ES līdzekļus, un Lielā laukuma za­ļās zonas rekonstrukcija un līdz ar to darbu pirmā kārta noslēdzās 2015. gadā. Tāds laukums ir redzams šobrīd – zaļas zāles paklāju un dažviet puķu stādījumiem klātu pauguru ieskauts granīta pārklājums ar vakaros izgaismotu celiņu tīklu, kuru malās izvietoti ērti soliņi atpūtai un koku rin­das, kas paaugušies sniegs paēnu karstajā saulē. Arī stādījumu izveidošanai tika pieaicinātas profesionālas ainavu arhitektes: Linda Zaļā no SIA Zala Lands­cape Architects un Ilze Rukšāne no SIA apdALPS.

Darbu otrā kārta Lielā laukuma rekontrukcijā, kas saistīta ar strūklakas izbūvi, vēl turpinās. Sākotnējo ieceri pabeigt strūklakas būvniecību līdz 2015. gada rudenim piepildīt neizdevās. Strūklakas izgatavošana ir ļoti sarežģīts process, kas prasa daudz tehnisku risinājumu. Masti nav tikai vienkāršas caurules – tajās noslēpta gan ūdensvadu, gan apgaismojuma, gan augstspiediena cauruļu sistēma, kurai jāiztur 70 atmosfēru spiediens, bet atsevišķās caurulēs – trošu stiprinājums karodziņu uzvilkšanai. Ir jāspēj ne tikai visu to savietot, bet arī jādomā, kā šīs sistēmas varēs apkalpot un ekspluatēt. Darbus sarežģī arī tas, ka masti ir pat līdz 26 metru augsti, un tas prasa papildu aprēķinus stabilitātes noteikšanai. Tāpēc strūklaka tiek būvēta un vienlaikus arī projektēta, strādājot kopā celtniekiem, arhitektiem un konstruktoriem.

Pašlaik strūklakas laukumā ir izvietoti visi masti – 20 slīpi un viens taisnais karoga masts. Šonedēļ sāk stiprināt rājas, kopskaitā astoņas. Arī to uzstādīšana ir sarežģīta, jo tās tiešā veidā nebalstās pie mastiem, bet gan attālinātas no tiem un karājas īpašās trosēs.

Jūnija sākumā strūklakas detaļas būs samontētas, tālāk paredzams ilgs regulēšanas process, lai Pilsētas svētkos strūklaku va­rētu atklāt.

Trešais darbu etaps Lielajā laukumā būs pati Mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju būvniecība, kas arī solās būt sarežģīta. Pabeigta ēkas projektēšana, un ir izsludināts ēkas būvniecības konkurss.

Iecerētajā Mūzikas vidusskolas ēkā tiks pielietotas 13 dažādas energoefektivitātes tehnoloģijas, kas tās energoefektivitāti padarīs četras reizes augstāku nekā siltinātajās Ventspils mājās. Piemēram, galvenās un mazās zāles, kā arī foajē ventilācijas sistēmā tiks izmantots āra gaiss, ko paredzēts laist caur unikālu zemes kanālu sistēmu. Tajā, izmantojot relatīvo zemes temperatūru, sagatavos ārējo gaisu iepludināšanai telpās – uzsildot ziemā un atdzesējot vasarā. Katrā kabinetā atradīsies decentralizēta mehāniskā ventilācija, kas telpās ar neregulāru noslodzi nodrošinās ventilēšanu atbilstoši telpu noslodzei.

Notikusi skolas pamatu pāļu testēšana, projektā atrunāto 38 metru dziļo pāļu vietā izmēģinot pāļus 10 m dziļumā. Testējot pā­ļiem jāiztur 75 tonnu slodze uz vienu pāli, Lielajā laukumā pāļi slogoti ar 100 un 130 tonnu smagumu. Ventspilī gruntis ir nestabilas, tajās ir daudz kūdras slāņojumu, pamatā cietais slānis sākas tikai 38 metru dziļumā. Ja pāļi turēs slodzi, iespējams, ka to garumu varēs samazināt, tādējādi ietaupot līdzekļus. Testēšanas rezultāti būs aptuveni viena mēneša laikā.

Par Lielo laukumu un strūklaku VALZIVS izsakās arhitekti

Juris Poga, Haascookzemmrich STUDIO2050 partnerarhitekts Latvijā:

– Kompozīcija Valzivs attīstījās no idejas laukumā ienest Ventspili raksturojošu interaktīvu kompozīciju, kas ietver gan vēju, gan jūru, gan kuģniecības vēsturi, gan arī ostu. Ventspils ir vēju pilsēta pie jūras – mastu kompozīcija vēsta par Ventspili, tās ģeogrāfiju un vēsturi. Buras kuģu mastos ķer vēju. Tāpēc Lielajā laukumā ir ūdensbaseins un stilizēti kuģu masti. Jūras un vēja klātbūtnes sajūtas papildina mastos iebūvētās strūklakas un migla, kas kopā ar vēju un izgaismojumu vakarā veido dinamiskas, vienmēr mainīgas ainas. Pakāpeniski kompozīcijai attīstoties, gala variantā mastu skaits palika 21. Tas ir laimes skaitlis, lai gan patiesībā šis skaits izriet no tīri kompozicionāliem apsvērumiem, kas tika pamatoti vairākkārtējās pilsētas komisijas sēdēs. Turklāt kompozīcijas mainīgais raksturs korelē ar mūzikas mainīgiem plūdumiem, tādejādi sasaucoties ar Lielajā laukumā topošo moderno mūzikas centru – Mūzikas skolu ar koncertzāli.

Daiga Dzedone, Ventspils pilsētas galvenā arhitekte:

– Lielajā laukumā top jauna strūklaka, kurai grūti būs atrast līdzinieces ne tikai Latvijā, bet arī aiz tās robežām. Jauna, inovatīva pieeja izmantota ne tikai tās tēla izveidē, bet arī tehnoloģisko iespēju izmantošanā un demonstrēšanā. Drosmīgs risinājums, kurš apliecina ne tikai pasūtītāja un projektētāja savstarpējo sapratni un uzticēšanos, bet arī tās vērotāju – skatītāju, mūsu sabiedrības – izglītotību un gatavību būt saprotošiem neordināru dizaina risinājumu pieņemšanai. Lielā laukuma labiekārtojuma risinājums, perspektīvās Mūzikas skolas ar koncertzāles funkciju būvapjoms un strūklakas Valzivs kopums veidos unikālu Lielā laukuma arhitektonisko tēlu. Mēs nevaram un nedrīkstam šīs lietas vērtēt atsevišķi kā detaļas vai kā piespraustas brošas pilsētas ainavā, tikai to kopums ir kopējās idejas emocionālais un telpiskais spēks, kuram jākļūst par organisku un pārliecinošu Ventspils atpazīstamības simbolu, par rotu, par funkcionālu atpūtas vietu, par dizaina paraugu, par lepnumu! Mēs ceram, ka tā notiks. Tā tam vajadzētu būt!

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • -1
    Virsliga 26.05.2016, 09:36:27

    Man ir acīmredzamas problēmas ar tēlaino domāšanu, jo Lielā laukuma mastos es visu ko varu saskatīt, tikai ne burinieku. Varbūt drīzāk astoņkāja taustekļus... Es gan nesaku, ka tas ir slikti. Tādi Karību jūras pirāti ielauzušies sauszemē... Bet tās govis, kur pa pēcpusi iekšā jālien, tiešām nevienā no kārtām nav paredzēts aizvākt?

  • -15
    nicky 26.05.2016, 15:28:00

    Kas vainas tām govīm?Bērniem ir kur izkustēties!Ir tāds teiciens:Nepatīk,iebaksti sev acī,nebūs jāskatās! :D

  • -2
    funky monky 26.05.2016, 16:54:23

    Lielajā laukumā top jauna strūklaka, kurai grūti būs atrast līdzinieces ne tikai Latvijā, bet arī aiz tās robežām...

    Ka tik nav kā ar to unikālo ziedu pulksteni... kas 100 % nošpikots, Dzedones kundze.

  • 0
    norge 26.05.2016, 17:45:06

    govis jau ari ir plagiats

  • -1
    Parteigenosse 26.05.2016, 19:44:17

    Mastiem nākotnē tomēr iespējams viens vienīgs pielietojums.
    Kad Latvijā kādreiz tiks atjaunots tiks atjaunots tiesiskums un piespriests augstākais soda mērs dažai labai pašlaik augstu amatu ieņemošai personai un pārējiem sadarbniekiem,tad tie pakārti šūposies rājās kā pilsētas ar rītdienu vizītkarte...
    Varbūt kādreiz...

  • -1
    Ilga 26.05.2016, 20:43:14

    A kad akal strūklaka vares vešš izmazgat, es gaid ūden katr dien man mājas jau vesel čup sakrājies pa ziem a netīram lupatam, nau ko ģērpt mugura vairs!!!

  • 0
    Ventis 27.05.2016, 07:14:32

    Vai tiešām ,,Ļeņina laukums'' ir Ventspils sirds, Es biju iedomājies Vecpilsētu, tirgu, promenādi, pludmali un citas nozīmīgas vietas, pat jauniešiem Ventspils sirds ir pie skolas vai 5dienas un 6dienas vakara, pie Klondaikas. Bet nu katram savs viedoklis, bet par mastiem arī piekrītu komentāram (Virsliga).

  • 0
    Ventiņmeita 28.05.2016, 09:54:05

    Lūdzu arhitektu komentāru arī par govīm. Tām pašām, kuras pieminēja Virsliga.

  • 0
    funky monky 29.05.2016, 13:12:33

    Arhitekts neko teikt nedrīkst, jo mēram ir govjumānija.

  • 0
    Eu 29.05.2016, 14:05:57

    Ar tām AWADUKT Thermo caurulēm gan ieberzīsies. Friči projektē vadoties pēc saviem platuma grādiem, bet šeit ir pamatīga nobīde un tās nedos vēlamo rezultātu. Pēcāk meklēs iespējas nodzesēt telpas, bet tie atkal būs papildu līdzekļi un sačakarēta apdare.
    Ir pieredze.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: