Katram pasaulē nākušajam mazulim ir tiesības uzaugt ģimenē. Tomēr dzīvē ne vienmēr bioloģiskie vecāki spēj nodrošināt bērnam pilnvērtīgu aprūpi.

Vispirms ar rūpju ģimenēm strādā Ventspils Sociālais dienests – sniedz dažādus pakalpojumus, nepieciešamības gadījumā piedāvā mammai ar bērniem uzturēties krīzes centrā, dažkārt pat piesaista ģimenes asistentu. Tomēr ne vienmēr tiek sasniegts vēlamais rezultāts – reizēm Sociālais dienests atzīst, ka tā iespējas palīdzēt ir izsmeltas.

 

Tālāk situācijas risināšanā iesaistās bāriņtiesa un citi speciālisti, meklējot resursus, kas dotu iespēju bērniem palikt ģimenē. Tomēr ne vienmēr tas izdodas – dažkārt pienāk brīdis, kad, neraugoties uz pieliktajiem pūliņiem, kļūst skaidrs, ka nevar riskēt ar bērnu veselību un dzīvību. Sociālais dienests dod ziņu bāriņtiesai, tā uzsāk administratīvo lietvedību, nozīmē lietas izskatīšanu un pieņem lēmumu par aizgādības tiesību pārtraukšanu vecākiem.

 

Ja bērna veselība un dzīvība ir apdraudētas, tad nākas reaģēt nekavējoties – jāpieņem vienpersonisks lēmums par bērna šķiršanu no ģimenes, tūlīt nodrošinot viņam aprūpi un uzraudzību. Kā īslaicīgu risinājumu to var nodrošināt krīzes centrs, kurā bērns saņem rehabilitācijas pakalpojumu. Taču bērna interesēm vairāk atbilstu viņa nodošana tuva radinieka aizbildnībā vai audžuģimenē, un tikai tādā gadījumā, ja tas nav iespējams, viņu ievieto aprūpes iestādē jeb, kā tautā saka, bērnunamā.

 

Audžuģimene dod iespēju bērnam dzīvot un augt labvēlīgā, drošā, ģimeniskā vidē. Audžuģimeņu spējas un īpašības ir izvērtētas – šo ģimeņu izpētē, sniedzot savu atzinumu, vienmēr ir piedalījies psihologs.

 

Potenciālās audžuģimenes iziet speciālu apmācību un regulāri apmeklē atbalsta grupas. Kopš šā gada apmācības stundu skaits ir palielinājies līdz 98. Ik pēc trim gadiem ģimenēm papildus jāapgūst vēl 24 stundu programma.

 

Šobrīd Ventspilī darbojas 12 audžuģimenes, bet vēl viena ir procesā uz šī statusa iegūšanu – uzsākusi apmācību programmas apguvi Liepājā.

 

Kopš 2002. gada, kad Ventspilī sāka darboties pirmā audžuģimene, tajās ir ievietoti 65 bērni, 16 no tiem ir adoptēti, 14 bērniem nodibināta aizbildnība, bet 10 atgriezušies dzīvot vecāku ģimenēs.

 

Pašreiz audžuģimenēs ievietoti 13 Ventspils bērni. Ne visās situācijās bijis iespējams nodrošināt viņiem nepieciešamo ģimenisko vidi vietējā pašvaldībā, tādēļ seši bērni ir citviet – Cīravā, Dobelē, Kandavā, Dunalkā un Skrundā. Savukārt piecu citu pašvaldību bērni ir atraduši savu audžuģimeni Ventspilī. Bērna interesēs ir atrasties audžuģimenē tuvāk dzimtajai pusei, lai lielā attāluma dēļ nepārtrūktu saite ar vecvecākiem, brāļiem un māsām. Tāpēc ir būtiski panākt, lai audžuģimeņu skaits pašvaldībā ir pietiekams un tās varētu sniegt atbalstu visiem bērniem, kam tas ģimenes apstākļu dēļ būtu nepieciešams.

 

Aprūpes iestādēs pašlaik dzīvo 23 bērni. Viņi sapņo par mājām, tādēļ aicinām izvērtēt savas iespējas un kļūt par audžuģimeni, sniedzot iespēju vēl kādam bērniņam uzaugt ģimenē.

 

Ja tev ir vēlme atbalstīt kādu bez vecāku gādības palikušu bērniņu, sniegt viņam mīlestību un atbalstu, kļūsti par audžuģimeni!

Gaidām tevi Ventspils pilsētas bāriņtiesā,

Raiņa ielā 10, Ventspilī.

                                         Lai vienotos par sev vēlamo tikšanās laiku,

                                       var zvanīt pa tālruni 63601246 vai 26530090.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: