Šonedēļ Ventspilī durvis vērs veikals Bio-Veltes, kuru jau sen gaida zaļās domāšanas un veselīga dzīvesveida piekritēji.

Veikalā varēs nopirkt produktus, kas nesaturēs konservantus, ķīmiskas un modificētas vielas. Bio-Veltes ir dobelnieku Ilzes Freimanes un Jura Upenieka lolojums. Pirms diviem mēnešiem viņi pārcēlās uz pastāvīgu dzīvi Ventspilī, kas jau sen bija viņu sapņu pilsēta. Dzīves apstākļi tā izveidojās, ka tieši tagad radās iespēja īstenot šo sapni dzīvē.

«Mēs ļoti labi jūtamies pie jūras. Mums ļoti patīk šīs puses daba. Jau no pirmās dienas Ventspilī sajutāmies kā mājās,» saka Ilze. Bet Juris piebilst: «Mūsdienās ļoti svarīgi dzīvot sakārtotā vidē. Ventspilnieki ne vienmēr novērtē to, kas viņiem ir, taču tieši šeit veidojas harmoniska vide, kas veicina arī iekšējo harmoniju.» Ilze un Juris to apgalvo, salīdzinot pilsētas vidi Ventspilī un citās Latvijas pilsētās.

Iespējams, mūsu pilsētas sakārtotā ārējā vide bija kā viens no argumentiem tam, lai Ilze un Juris tieši šeit atvērtu savu veikaliņu, kurā varēs iegādāties pārsvarā Latvijā ražotas preces. Bet, ja tās arī būs ražotas Vācijā vai Lielbritānijā, tad uz iesaiņojuma noteikti varēs atrast informāciju par ekoloģisko produktu.

Tomēr priekšroku veikala īpašnieki dos Latvijas ražotājiem. Dažādi dārzeņi, piemēram, kartupeļi, sīpoli un ķiploki tiks piegādāti no Dobeles novada, kur Jurim ir bioloģiskā saimniecība; to tagad aprūpēs tēvs. Siers un ar rokām gatavoti mājas makaroni būs no SIA Siera ražotne. Augstas kvalitātes piena produktus piegādās no pazīstamā Tukuma uzņēmuma Degoles pienotava. Sīrupi un saldumi no dzērvenēm nāks no z/s Strēlnieki, auzu pārslas – z/s Paukulnieki, ogu un augļu cukādes un sīrupi – z/s Gundegas. Jaunajā veikalā pircēji varēs iegādāties īstu Latvijas kafiju Alīda no cigoriņiem, ozolzīlēm, burkāniem un miežiem, kas pagatavota pēc sentēvu receptēm.

Šajā veikalā noteikti būs vērts ielūkoties arī jaunajiem vecākiem, kas vēlas iegādāties saviem bērniem ekoloģiski tīrus produktus. Veikalā tāpat būs pieejami Bioturm zīmola kosmētiskie līdzekļi bērniem un pieaugušajiem, kas piemēroti ļoti problemātiskai ādai - psoriāze, neirodermīts, sausai un ļoti sausai ādai; pirts un vannas piederumi, tējas, aromātiskās sveces no sojas vaska, attīstošas rotaļlietas bērniem un daudz kas cits.

Veikala īpašnieki saka, ka vēlētos sadarboties arī ar vietējām bioloģiskajām saimniecībām. Patlaban tiek aktīvi apzināti vietējie ražotāji. Svarīgi arī tas, ka veikala īpašnieki varēs pastāstīt pircējiem par saviem produktiem, ieteikt labāko. «Mēs domājam par cilvēkiem, kas ir piekusuši no lielveikaliem un vēlas individuālu attieksmi pret sevi,» saka Juris.

Ilzei jau ir darba pieredze biopreču veikalā. «Rīgā bioprodukti tagad ir ļoti modē,» viņa saka, atzīdama, ka galvaspilsētas veikalos cenas uz šīm precēm ir nepamatoti augstas. Uzņēmēji saprot, ka Ventspilī viņi nevarēs pat visjaukākās preces pārdot par galvaspilsētas cenām.

Tāpēc jau laikus tiek panākta vienošanās ar piegādātājiem par īpašām cenām, viņi apgalvo, ka veikalā preces būs pieejami cilvēkiem arī ar nelieliem ienākumiem. Katru otrdienu jaunās māmiņas varēs tikai par 5 latiem iegādāties veselības grozu no veselīgiem produktiem, saldumiem un kosmētiskajiem līdzekļiem.

Ilze un Juris apstiprina, ka zaļā domāšana un dzīvesveids saskaņā ar dabu viņiem raksturīga gandrīz vai kopš dzimšanas. Visa viņu iepriekšējā pieredze saistīta ar meklējumiem un mēģinājumiem panākt šo harmoniju. Jura pirmā profesija ir agronoms, taču vēl viņš ir profesionālis praktiskajā psiholoģijā, aromterapijā, grupu terapijā, masāžā un kosmetoloģijā.

Ilze labi pārzina restorāna un tūrisma biznesu, taču sirdī sevi uzskata par mākslinieci. Jaunais pāris ir gatavs dalīties ar ventspilniekiem savās plašajās zināšanās un talantos. Taču galvenais ir atvērt veikalu Bio-Veltes Ģertrūdes ielā 26. Tas notiks piektdien, 15. oktobrī. Ilze un Juris ar nepacietību gaidīs savus pirmos apmeklētājus, draugus un domubiedrus.

Patlaban Ilze un Juris piepilda sava veikala plauktus ar ekoloģiskajiem produktiem, gatavojoties uzņemt savus pirmos pircējus. Foto: Juris Ģigulis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: