Drosme veikt pašnovērtējumu un atbildīga attieksme ik dienu ir pamats uzņēmuma Ventspils reiss panākumiem – šogad tas ieguvis Ilgtspējas indeksa Sudraba kategoriju, kā arī Labklājības ministrijas atzinību Ģimenei draudzīgs komersants un valsts Drošākā pasažieru pārvadātāja titulu.

Uzņēmuma, pašvaldības un valsts ilgtspēja nav iedomājama bez trim saimniekošanas aspektiem – nomaksātiem nodokļiem, peļņu un atbildīgu attieksmi pret darbiniekiem. Eiropas praksē ilgtspējīga un atbildīga saimniekošana ietver sevī vēl vairāk – būtiska ir atbildība pret vidi, kvalitāte, motivācija un vēlme darīt vairāk, nekā tiek prasīts. Latvijā ilgtspējas indeksa nozīme vēl nav pilnībā novērtēta, tomēr pasaulē, tajā skaitā, arī Eiropā tam ir liela nozīme – uzņēmumi, kas atbilst ilgtspējas indeksa kritērijiem, tiek uzskatīti par uzticamākiem. Pašvaldības SIA Ventspils reiss šogad ierindojies starp tiem 40 Latvijas uzņēmumiem, kuru darbs atzīts par šiem kritērijiem atbilstošu – atkārtoti iegūta Ilgtspējas indeksa Sudraba kategorija.

Ventspils reiss saņēmis arī Labklājības ministrijas atzinību Ģimenei draudzīgs komersants, ko piešķir vienīgi ilgtspējas kritērijiem atbilstošajām kompānijām.

Ilgtspējas indeksu Latvijā nosaka jau piekto gadu. Tā mērķis – rosināt uzņēmējus būt sociāli atbildīgiem, dalīties pozitīvo darbu pieredzē, saņemt objektīvu un neatkarīgu darba novērtējumu, ko iespējams izmantot attīstības plānošanai. Ventspils reisa sniegums – 77,4% izpildītu kritēriju – ir par 3,5% augstāks nekā pagājušajā gadā un par 12,7% augstāks nekā vidējie rādītāji pašvaldību kapitālsabiedrībām, kas piedalījās indeksa noteikšanā. Tas liecina, ka uzņēmumā neapstājas pie sasniegtā, bet turpina strādāt tā, lai būtu jūtama izaugsme un attīstība. Izcīnītās godalgas nav pašmērķis, bet garants tam, ka arī nākotnē tiks nodrošinātas darba vietas un augstākajiem standartiem atbilstoši pakalpojumi pasažieriem. Ventspils reisam pietrūka tikai 2 procentpunkti, lai kapitālsabiedrības sniegums tiktu novērtēts ar Zelta kategoriju.

Lai popularizētu ilgtspējas indeksu, tika organizēti vairāki pasākumi, kuros piedalījās ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, labklājības ministrs Uldis Augulis, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš un citas augsta ranga amatpersonas. Noslēguma pasākumu dalībnieki atzina, ka uzņēmumus, kas piedalās indeksa noteikšanā, var uzskatīt par Latvijas dārgakmeņiem un ceļa rādītājiem atbildīgas biznesa prakses veidošanā un realizēšanā.

Ventspils reisā par mērķtiecīgu un ilgtspējīgu attīstību īpaši domā no 2008. gada, kad tika ieviesta integrētā kvalitātes vadības sistēma un iegūti trīs starptautiski atzīti sertifikāti, kas ietver sevī kvalitātes vadības, vides pārvaldības, arodveselības un darba drošības pārvaldības sistēmas. Pašlaik uzņēmumā gatavojas resertifikācijas auditam, kas plānots jūlijā. Tam, tāpat kā dalībai ilgtspējas indeksa noteikšanā, ir praktiska nozīme, jo šādu standartu prasības liek koncentrēties, pārvērtēt darbu, ieviest jauninājumus un sakārtot darbība jomas, kam ikdienā netiek pievērsta tik liela uzmanība.

Atzinību Ģimenei draudzīgs komersants piešķir uzņēmumiem, kas īsteno ģimenei draudzīgu darbības politiku gan komercdarbībā, gan plašākā sabiedrības kontekstā, sniedzot bērniem un ģimenei draudzīgu pakalpojumu. Šogad šādu atzinību saņēma 15 uzņēmumi.

Ventspils reiss lepojas arī ar valsts Drošākā pasažieru pārvadātāja titulu. Taču ne mazāk priecē arī paralēli darbam atkārtoti izcīnīta uzvara Nordea Rīgas maratona 5 km distancē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: