Vislabāk norūda ūdens – sākot  no kāju aplaistīšanas ar aukstu ūdeni un beidzot ar peldi ledū izcirstā āliņģī, uzskata gruzīns Fridons Pipija. Viņš iesaka rūdīties arī citiem.

 Kamēr rudens pilnā košumā, vīrietis cenšas izpeldēties katru dienu, ja iznāk – pat vairākas reizes. Ar norūdīšanos Fridons nodarbojas sen, taču ar ziemas peldēšanu kā sporta veidu – kopš pagājušā gada novembra. Iesākumā vēlējies uzlabot veselību. Lielu problēmu nav bijis, vienīgi liekais svars, reizēm sāpējis kuņģis, mugura,  locītavas, rezultātā – depresīvs noskaņojums. Meklējis veidu, kā uzlabot situāciju.

Ziemas peldēšanu atklājis savā iepriekšējā dzīvesvietā Jelgavā.  Tur pagājušā gada novembrī Jelgavas roņi atklājuši sezonu. Viņu vidu bijuši arī draugi, tāpēc vīrietis nolēmis peldēt kopā ar viņiem. Ar ziemas peldēšanu saprot iegremdēšanos ledū izcirstā āliņģī vai peldēšanu aukstā ūdenī, kura temperatūra ir zemāka par +10 grādiem.

Tomēr Fridons neiesaka cilvēkiem uzreiz var mesties ūdenī un sākt  peldi ledainā ūdenī. Viss atkarīgs no tā, vai cilvēks ir rūdījies – no rītiem aplaistījies ar aukstu ūdeni, vingrojis, daudz laika pavadījis svaigā gaisā, vai viņam nav slima sirds, utt.

Norūdīšanās jāuzsāk pakāpeniski. Ļoti svarīgi – netēlot varoni.

Ja kļūst pārāk auksti, ķermenis pats signalizē – pietiek. Vislabāk ar ziemas peldēšanu sākt nodarboties pavasarī, tad izbaudīt peldi siltā vasaras ūdenī, rudenī un ziemā to turpināt. 

Rudenī pelde notiek divas trīs reizes nedēļā, ziemā – vienu. Ventspilī pati daba palīdz ziemas peldētājiem – radot iespēju izmantot neaizsalstošo jūru, taču citviet peldētāji cērt ledū āliņģus. Pelde āliņģī ir īpaša ar to, ka no ledus vāka atbrīvotais ūdens strauji piesātinās ar skābekli, cilvēka ķermenis iegremdējas šajā bagātinātajā ūdenī.

Pastiprināti veidojas iekšējais siltums, atveras poras, asins sāk riņķot straujāk –  cilvēka organisms pats sevi atveseļo. Uzlabojas vielmaiņa un tāpēc cilvēks nomet svaru, sadedzinot liekos taukus. Starp citu, kopš pagājušā gada novembra Fridons atbrīvojies no aptuveni 15 liekajiem kilogramiem. Pēc peldes ātri jāapģērbjas, labi, ja ir iespēja ieiet pirtī, iedzert karstu tēju.

Ja radusies vēlme norūdīties:

# Sākt ar kāju mazgāšanu (līdz celim) aukstā ūdenī pirms gulētiešanas. Ja patīk, norūdīšanās procesā izmanto kontrastus – karstu un aukstu ūdeni, procedūru nobeidzot ar auksto.

# Arī mazgāšanos dušā jānobeidz ar noskalošanos aukstā ūdenī.

# no rīta seju skalo tikai ar aukstu ūdeni.

# aukstumu nemīl aknas un nieres, tāpēc pirms peldes to apvidu un kājas ieziest ar sildošu ziedi, bet galvu piesegt ar cepuri.

Loģisks turpinājums ūdens procedūrām ziemā ir ziemas peldēšana kā sporta veids. Nākošā gada janvārī pasaules čempionāts roņiem notiks Slovēnijā, bet 2012. gadā – Latvijā.

Ziemas peldēšana no norūdīšanās atšķiras ar to, ka sportisti piedalās sacensībās ar laika kontroli - sieviešu un vīriešu vecuma grupās 25 un  50 m peldējumi dažādos stilos. Šogad Latvijas sportisti ieguva 17-18 medaļas. Fridons Pipija šī gada pasaules čempionātā, kurā piedalījās 21 valsts pārstāvji, dažādās distancēs ieguva divas 8. un 24. vietu.

Foto: Līga Gabrāne

Lai arī saules stari spilgtumā neatpaliek no vasaras košuma, gaiss plkst. 9.30  iesilis tikai līdz 5 grādiem, savukārt ūdens temperatūra varētu būt 8 grādi. Neskatoties Fridons Pipija izbauda ekstrēmo peldi Ventā līdzās dzelzceļa tiltam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: