Ventspils ostas promenādē jau piestājuši starptautiskās mīnu meklēšanas operācijas “Open Spirit 2014” dalībkuģi.

Mīnu meklēšanas operācija „Open Spirit 2014” Latvijā norisināsies no 9. līdz 22. maijam. Ventspils ostā dalībkuģus varēs apskatīt 10. un 11. maijā no plkst. 13.00 līdz 16.00, kad tie tiks atvērti apskatei.

Operācijā piedalīsies 26 karakuģi no NATO un ES valstīm. Mācībās "Open Spirit 2014" piedalīsies ASV, Vācijas, Francijas, Dānijas, Zviedrijas, Igaunijas, Lietuvas, Norvēģijas, Beļģijas, Somijas, Polijas, Nīderlandes, Kanādas un Portugāles pretmīnu cīņas vienības. Dalībai mācībās uzaicināti arī Ķīnas Tautas Republikas novērotāji.

Deviņi NATO 1. Pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) kuģi ieradās Ventspilī iepriekš plānotas ostas vizītes ietvaros.

 

Grupa, kurai pavisam nesen pievienojās arī Latvijas Jūras spēku flotiles kuģis „Viesturs”, tika nosūtīta uz Baltijas jūru, lai uzlabotu jūras drošību un palielinātu NATO reaģēšanas spējas reģionā.

 

Ventspils ir trešā Baltijas osta, kurā piestāj šīs grupas kuģi. 22. aprīlī NATO kuģi atstāja Ķīles ostu Vācijā, un līdz šim viesojušies Polijas pilsētā Svinojše un Lietuvas pilsētā Klaipēdā.

 

SNMCMG1 vada jūras kapteinis Eiriks Oterbu no Norvēģijas Jūras spēkiem, tās sastāvā ir Norvēģijas atbalsta kuģis „Valkyrien” (flagmanis), Nīderlandes mīnu meklētājs „Makkum”, Beļģijas mīnu meklētājs „Bellis, Norvēģijas mīnu meklētājs „Otra”, Igaunijas mīnu meklētājs „Admiral Cowan”, kā arī nesen grupai pievienojušies Francijas mīnu meklētāji „Cassiopee” un „L’Aigle”, Latvijas mīnu meklētājs „Viesturs” un Lietuvas mīnu meklētājs „Skalvis”.

 

“Ieguldījuma palielināšana pretmīnu grupā līdz deviņiem kuģiem no septiņām NATO valstīm liecina par Alianses apņemšanos nodrošināt spēcīgu un spējīgu klātbūtni Baltijas jūrā, lai atbalstītu NATO aizsardzības pasākumus”, norādīja viceadmirālis Kristians Kanova, NATO Apvienotās Jūras spēku pavēlniecības komandiera vietnieks.

 

Ostas vizītes laikā SNMCMG1 tiksies ar Latvijas Jūras spēku flotiles pārstāvjiem un citiem dalībniekiem, kas piedalās Latvijas vadīto vēsturisko mīnu iznīcināšanas mācību “Open Spirit 2014” aktīvās fāzes sagatavošanas sanāksmē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: