Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā šobrīd praksē strādā divas topošās medmāsas no Francijas. Drīz viņām pievienosies divas šveicietes.

Matilde un Karela uz praksi Latvijā atbraukušas no Francijas ziemeļaustrumu pilsētas Nansī, kas ir aptuveni trīs reizes lielāka nekā Ventspils. Šīs pilsētas medicīnas universitāte draudzējas ar Rīgas Stradiņa universitātes Liepājas filiāli. Starp skolām notiek studentu apmaiņa Erasmus programmas ietvaros. Ņemot vērā ilgstošo sadarbību izglītības jomā starp Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu un Rīgas Stradiņa universitātes Liepājas filiāli, liepājnieki uzskatīja, ka Ventspils slimnīca ir draudzīga ne tikai Liepājas studentiem praktikantiem, bet arī viņu ārvalstu apmaiņas studentiem, tādēļ piedāvāja sadarbību, kurai ventspilnieki labprāt piekrita. Tā ir iespēja popularizēt pilsētu un mūsu slimnīcu. Jau nākamnedēļ uz Ventspili divu nedēļu praksē atbrauks divas studentes arī no Šveices.

 

Bet otrā kursa studentes francūzietes Matilde un Karela Ventspils slimnīcā praksē strādās trīs mēnešus. Viens mēnesis ir jau nostrādāts, divi vēl priekšā. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas galvenā māsa Lilita Grinpauka stāsta, ka Matilde izteikusi vēlēšanos strādāt kardioloģijas nodaļā, bet Karela – anestēzijas un intensīvās terapijas nodaļā, ko slimnīca arī nodrošinājusi. Jaunās medmāsas veic injekcijas, kā arī izpilda citas medicīniskās manipulācijas un, cik iespējams, veic pacientu aprūpi. Minēto nodaļu mediķi saka, ka meitenes ar visu lieliski tiekot galā, esot čaklas un ļoti jaukas; lai arī ir valodas barjera, labi saprototies ar pacientiem.

 

Pārsteidzoši, ka Matilde tik īsā laikā apguvusi ne tikai atsevišķus latviešu vārdus, bet jau veido vienkāršus teikumus latviešu valodā. Viņa Ventas Balsij stāsta, ka cenšas iemācīties latviešu valodu, lai varētu vieglāk komunicēt gan ar kolēģiem, gan ar pacientiem. «Tas man ļauj vieglāk integrēties sabiedrībā,» saka Matilde.

 

Abas meitenes Francijas un Latvijas slimnīcu aprūpes sistēmā pamanījušas dažādas atšķirības. Piemēram, Latvijā medicīnas māsām ir 24 stundu dežūras, savukārt franču māsas tikai dažreiz dežurē 12, pārsvarā – septiņas vai astoņas stundas. Tā ir liela atšķirība. Tāpat Francijas slimnīcās pacienti visbiežāk atrodas vienvietīgās palātās, bet šeit vienā palātā ārstējas vairāki pacienti. Meitenēm gan šķiet, ka tas pat ir labāk, jo pacienti nejūtas vientuļi, viņi var aprunāties ar palātas biedriem un tādējādi būt labākā noskaņojumā.

 

Ventspilī francūzietēm patīk. Matilde iesaucas, ka ir ļoti laimīga, jo beidzot spīd saule. Viņai ļoti patīk pludmale un parki. Jaunās medmāsas dzīvo Ventspils Augstskolas dienesta viesnīcā, kas ir ļoti ērti, jo, lai nokļūtu darbā slimnīcā, tikai jāpāriet pāri ielai. Meitenes ir pārsteigtas, ka daudzviet pilsētā ir pieejams bezmaksas Wi-Fi, Francijā tāds pakalpojums ir tikai par maksu.

 

Pagājušajā sestdienā savas audzēknes apciemot atbrauca meiteņu pedagoģe un medicīnas skolas direktore. Nelielā ekskursijā viņas tika iepazīstinātas ar pilsētu. Visvairāk pasniedzējām patika vecpilsēta ar tās vēsturisko tirgus laukumu. Tāpat pedagoģes apskatīja meiteņu prakses vietu – gan abas nodaļas, kurās audzēknes strādā, gan arī pārējo slimnīcu.

 

Francūzietes ieinteresēja Ventspilī dzimušo mazuļu salidojuma tradīcija, ko dzemdību nodaļa rīkos arī šogad 1. jūnijā. Simpātisks viesēm likās bērnu nodaļas telpu dizains ar dzīvnieciņu attēliem pie katras palātas, kas ir atbilstošs un draudzīgs mazajiem pacientiem. Franču kolēģes bija ļoti apmierinātas ar redzēto, tika apspriestas arī turpmākās sadarbības iespējas.

 

Foto paraksts: Slimnīcas galvenā ārsta vietnieks Olafs Ķeņģis viesus izvadā pa slimnīcu. No kreisās – franču praktikantes Matilde un Karela.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: