Pēdējā mēneša laikā Ventspilī notverti 3 brīvmākslinieki, kuri savus mākslas darbus atstāj uz pilsētas soliņiem un atkritumu urnām, pieturām, un pat nesen renovēto māju sienām.

P/i „Komunālā pārvalde” aicina iedzīvotājus ziņot par konstatētām apzīmētām vietām pilsētā, savukārt vecākus – pievērst uzmanību savu atvašu ārpusskolas nodarbēm.

 

Cilvēku attieksme pret ielu zīmējumiem jeb grafiti ir dažāda – citam tā ir māksla, citam vandālisms, taču skaidrs ir viens - šāds mākslas izpausmes veids, ja nav saskaņots ar pilsētas pašvaldību, būvvaldi un būves vai objekta īpašnieku, uzskatāmas kā svešas mantas bojāšana un sabiedriskās kārtības pārkāpums, par ko administratīvā kārtībā pienākas sods.

 

Par šādu pārkāpumu var uzlikt naudas sodu līdz 280 eiro, kas jāsamaksā pašam vaininiekam vai viņa vecākiem, tāpat ir jāsedz arī objekta īpašniekam vai apsaimniekotājam radītie zaudējumi. Pēdējā gadījumā, kad jaunietis Ventspilī bija noķēpājis nule kā renovētās mājas sienu, naudas summa, kas bija jāsedz vaininiekam sastādīja vairāk kā 1000 eiro.

 

P/i „Komunālā pārvalde” ir iegādājusies speciālus līdzekļus šādu ķēpājumu likvidēšanai, taču ne visos gadījumos ar tiem vien ir līdzēts – bieži vien likvidētais ķēpājums jau tajā pašā dienā ir atjaunots. Vispopulārākās vietas Ventspilī, kuras iecienījuši ķēpātāji, ir Lielais zābaks Reņka dārzā un sabiedriskā transporta pieturvietas, tāpat bieži apzīmēti tiek elektrosadales skapji, māju fasādes, apskates objekti un rotaļu iekārtas.

 

Visefektīvākais līdzeklis, kā cīnīties ar šo problēmu, ir samazināt līdz minimumam šīs mākslinieku darbības, sadarbojoties ar Ventspils pašvaldības policiju un iesaistoties sabiebrībai. Iedzīvotāji tiek aicināti ziņot par konstatētiem pārkāpumiem p/i „Komunāla pārvalde” pa tel. nr. 63624269, kā arī, ja viņi ir liecinieki ēku vai citu objektu apzīmēšanai, nekavējoties ziņot pašvaldības policijai pa tel.nr. 63680808. Savukārt skolotāji un vecāki ir aicināti izglītot bērnus un jauniešus par šādu mākslas izpausmju sekām.

 

Ir jāpievērš lielāka uzmanība tam, ko bērni dara brīvajā laikā un kā viņi iztērē kabatas naudu. Jaunieši neapzinās, kādu kaitējumu nodara ne tikai pilsētai, bet arī paši sev un vecākiem, jo summas tiešām var būt lielas. Turklāt, diez vai arī ir vērts šādu izklaižu dēļ ierakstīt savā vēsturē sodāmību, kas vēlāk nākotnē var atsaukties kā ierobežojums, kas neļauj nokārtot, piemēram, ceļojumu vīzas uz ASV vai citām valstīm.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: