Trešdien, 2.aprīlī, Ventspils Jaunrades namā vairāk nekā 260 audzēkņi no visām Ventspils pirmsskolas izglītības iestādēm piedalījās vēl nebijušā pasākumā – Herberta Dorbes pasakas Aina ar brālīti meklē cālīti uzvedumā.

Šogad ir rakstnieka, novadpētnieka un pedagoga Herberta Dorbes 120.jubilejas gads, un, godinot viņa dižo jubileju, mūsu pilsētā jau no gada sākuma notiek dažādi pasākumi. Nule īstenota ideja par pasakas Aina ar brālīti meklē cālīti uzvedumu, kas radusies Herberta Dorbes memoriālā muzeja Senču putekļi vadītājai Inesei Aidei. Viņa Ventas Balsij pastāstīja, ka šī iecere radusies, vērojot, ka ik gadu bērnudārzā Eglīte notiek citas novadu autores Gaidas Pūpolvalkas pasaku uzvedumi.

 

Inese Aide 1973. gadā izdoto grāmatiņu Aina ar brālīti meklē cālīti, kuru papildina sirsnīgie mākslinieces Margaritas Stārastes zīmējumi, parādījusi Ventspils Izglītības pārvaldes pirmsskolas metodiķei Sandrai Gūtmanei. Muzeja vadītāja stāsta: “Viņa pašķirstīja grāmatiņu un pamanīja, ka kopumā to veido 10 nodaļas. Tieši tikpat daudz bērnudārzu ir Ventspilī, un katram bērnudārzam iestudējumā sanāca pa nodaļai.”

 

Ventspils Izglītības pārvaldes pirmsskolas metodiķe Sandra Gūtmane pastāstīja, ka iestudējuma ideja auklēta un izlolota gandrīz deviņu mēnešu garumā un viņa ir apmierināta ar rezultātu: “Pats galvenais ir bērnu prieks, viņiem vajag iet kopā, vienam otru redzēt. Tas ir brīnišķīgs pasākums.”

 

Uzvedumā stāstu par cālīti Tuku, kurš aizklīst no mājām un ceļā sastop dažādus citus dzīvnieciņus, izdzīvoja vairāk kā 260 audzēkņi no visām Ventspils pirmsskolas izglītības iestādēm. Jaunrades nama plašajā zālē rosījās gan kurmīši, gan zaķēni, gan vardulēni, gan bitītes.

 

Viktorija no pirmsskolas izglītības iestādes Saulīte uzvedumā bija vardīte un viņa pastāstīja, ka viņai ļoti patika uzvedums. Meitene labprāt lasa arī citas Herberta Dorbes pasakas.

 

Interesanti, ka bērni no pirmsskolas izglītības iestādes Bitīte iestudējumā bija tikuši pie čaklo bitīšu lomas. Ieva Ventas Balsij atklāja, ka lugā visvairāk patika galvenais varonis cālītis Tuks. Viņa iepriekš lasījusi arī citas Herberta Dorbes grāmatas un arī mājās grāmatu plauktā glabājas šī rakstnieka darbi. Arī Markusam, kurš iejutās bitītes tēlā, uzvedumā vislabāk patika cālītis Tuks. “Viņš tāds mīlīgs bija,” stāsta mazais uzveduma dalībnieks.

 

Bet vēl kāda cita bitītes lomas atveidotāja Ieva pastāstīja, ka viņa ne tikai lasa Herberta Dorbes pasakas, bet arī pati jau sarakstījusi divas pasaku grāmatas par zaķīšiem un vardītēm.

 

Pēc notikušās lugas pirmizrādes pasākuma krustmāte Inese Aide bērnus aicināja bērnus apmeklēt Herberta Dorbes memoriālo muzeju Senču putekļi, lai uzzinātu, kā rakstnieks savulaik ir dzīvojis, un solīja, ka bērni muzejā varēs iepazīties arī ar muzeja jaunāko iemītnieku runci Inci.

 

Foto no uzdevuma iespējams apskatīt ŠEIT.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: