Šonedēļ visiem vispārizglītojošo skolu audzēkņiem ir pavasara brīvlaiks, un skolēni brīvās dienas steidz izmantot hobijiem, pavada laiku ar ģimeni un draugiem, daži brīvdienas uztver kā priekšrocību, lai labāk sagatavotos gaidāmajiem pārbaudes darbiem skolā.

Pavada laiku bibliotēkā un iepazīst galda spēles

Ventas Balss šodien viesojās Bērnu bibliotēkā, kur interesenti varēja iepazīt dažādas galda spēles. Lai arī spēļu pēcpusdiena ar nosaukumu "Spēles, kuras neesmu spēlējis" nebija kupli apmeklēta, Bērnu bibliotēkas vadītāja Inese Ozola zināja pastāstīt, ka būtiski ir pieaudzis grāmatu lasītāju skaits, un, salīdzinot ar 2010. gadu, datora apmeklētāju skaits sarucis uz pusi. Bibliotēkas vadītāja spriež, ka tam par iemeslu gan varētu būt arī fakts, ka patlaban daudziem bērniem ir savi datori.

Bibliotekāri liek lietā arī izdomu, kā bērnos vairāk rosinātu vēlmi lasīt un radoši darboties – ir attīstīta bibliotēkas mājaslapa, kur var apskatīt fotogrāfijas no pasākumiem un ir virtuāla bērnu zīmējumu galerija, kas papildināta arī ar bērnu sarakstītajiem dzejoļiem.

Ventspils 1. pamatskolas 3. klases skolnieks Jānis Golbergs saka: "Forši, ka skolā ir brīvlaiks, ar draugiem kopā braukājos ar riteni. Palīdzu arī mammai mājas darbos." Jāņa mamma bija no avīzes uzzinājusi, ka bibliotēkā būs iespējams spēlēt galda spēles, un latgaļu domino spēļu mačos Jānis gandrīz kļuva par absolūto čempionu, zaudējot tikai vienu spēli. Bibliotekāre stāsta, ka ar šo domino palīdzību var apgūt, kā latgaļu valodā dēvē ēdienus, dzīvnieku, darbarīkus u.c. Par to pārliecinājās arī Ventas Balss, vienu spēles partiju aizvadot ar trešklasnieku Jāni.

Bet 2. klases skolnieks Gatis Zavickis bibliotēkā labprāt uzspēlē iemīļotās datorspēles ar robotiņiem, un zēns priecājas, ka brīvlaikā nav jāiet uz skolu.

Daudz lasa grāmatas

Brīvlaiku bibliotēkā pavada arī 4.vidusskolas trešklasnieces Lote Irbe un Madara Roga. Meitenes brīvlaiku izmanto, lai izlasītu kādu jaunu grāmatu un bibliotēkā rotaļājas ar līdzi paņemtajām lellēm. Madara stāsta, ka brīvlaikā plāno atzīmēt savu 10.dzimšanas dienu. Meitene patlaban lasa Vizmas Belševicas grāmatu Bille, un Madaras draudzene Lote pastāsta, ka šo grāmatu jau ir izlasījusi un tagad dzīvo līdzi Gerharda Erharda Sīpoliņa piedzīvojumiem Alberta Kronberga grāmatā Jērādiņa.

Bibliotēkā sastaptās 6. klases skolnieces Annemarija Cinovska un Amanda Radoviča apgalvo, brīvlaikā lasa grāmatas un pavada laiku kopā ar ģimeni un draugiem. Brīvlaiku meitenes izmanto, lai sagatavotos arī drīzajām ieskaitēm skolā.

Dod priekšroku muzicēšanai, kino apmeklēšanai

Arī brīvlaikā ceļu uz Mūzikas skolu mēro 4. vidusskolas 3. klases skolnieks Edvards Landmanis un 1. ģimnāzijas 7. klases skolnieks Valters Ņevzorovs, kuri darbojas divos bigbendos. Abi puiši brīvlaikā labprāt spēlē mūzikas instrumentus un apciemo vecvecākus.

Šodien pēcpusdienā liela rosība bija arī kinoteātrī RIO, kur uz 3D animācijas filmu Pīdbodija kungs un Šērmans visiem nemaz nepietika biļešu. Kinoteātra reklāmas menedžere Margarita Drozdova stāsta, ka "šī multenīte negaidīti izpelnījusies gan bērnu, gan pieaugušo simpātijas. Regulāri, ja rāda 3D animācijas filmas un arī šobrīd, kad ir brīvlaiks, kinoteātrī ir liels kino mīļu pieplūdums."

Brīvdienas aktīvi pavada svaigā gaisā

Ventspils ielās sastaptās 7. klases skolnieces Diāna Šapovaļenko un Paula Štrumfa brīvlaiku izmanto aktivitātēm svaigā gaisā – gariem izbraucieniem ar velosipēdiem un dodas ilgās pastaigās.

Arī Ventspils skeitparkā skolēnu brīvlaikā netrūkst rosības – puiši vizinās gan ar BMX, gan skrituļdēļiem. Lai arī nedēļas sākumā laika apstākļi ekstrēmā sporta mīļotājus nelutināja, 1. ģimnāzijas 7. klases skolnieks Kārlis Plūme uzsver, ka lieliska alternatīva ir skeitparks iekštelpās. Puisis brīvlaiku pavada gan skeitparkā, gan arī apmeklē akvaparku un kino. Kārlis stāsta, ka brīvlaiks ir gana piepildīts, turklāt brīvajās dienās iespējams uzlabot arī zināšanas mācībās.

Kārļa domubiedrs 4. vidusskolas 7. klases skolnieks Edvards Plotnieks stāsta, ka brīvlaikā gandrīz visu dienu braukājas ar riteni. Līdzīga brīvlaika programma ir arī 2. pamatskolas 7. klases skolniekam Naurim Niedrupam, kurš saka: "Visu dienu dzīvojos pa skeitparku un nekam citam vairs daudz laika neatliek."

Fotogaleriju par skolēnu brīvlaika aktivitātēm skatīt ŠEIT.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: