Var prognozēt, ka jau martā sāks mosties ērces, tādēļ šobrīd ir vispiemērotākais laiks, lai vakcinētos pret ērču encefalītu.

Pavasaris strauji tuvojas, šonedēļ Ventspilī pa dienu gaiss iesilis jau līdz plus astoņiem grādiem. Tas nozīmē, ka mazie kukaiņi, tai skaitā ērces, drīz kļūs aktīvas. Lai uz sezonas sākumu cilvēkam būtu imunitāte, šobrīd ir vislabākais laiks, lai vakcinētos pret ērču encefalītu, kas ir ļoti grūti ārstējama infekciju slimība. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas infekciju slimību nodaļas vadītāja Gunta Andersone mudina ieskatīties arī savās potēšanas kartēs, lai nepalaistu garām revakcināciju, kas jāveic pēc noteikta laika.

 

Jāatgādina, ka pilnīga vakcinācija ietver trīs injekcijas. Paātrinātā vakcinācijas shēma paredz, ka otrā vakcīna tiek ievadīta divas nedēļas pēc pirmās. Trešā injekcija tiek ievadīta pēc 5 līdz 12 mēnešiem, lai pagarinātu imunitāti. Pēc tam, lai saglabātu imunitāti, viena injekcija nepieciešama katru trešo gadu.

 

Ventspils novads ir bagāts ar mežiem, tādēļ vienmēr ir bijis paaugstinātas bīstamības rajons. Slimnīcas pieredze liecina, ka parasti kulminācija saslimstībai ar ērču encefalītu sākas ogu un sēņu laikā.

 

Potēties var visu gadu, tādēļ gan pieaugušo, gan bērnu vakcīnas ir pieejamas visu laiku. Vakcinēties var Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas procedūru kabinetā, kas darba dienās strādā no plkst. 16 līdz 18.30, bet brīvdienās – iepriekš par laiku vienojoties pa tālruni 63620980 vai 26787299.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: