Turpmāk par braukšanu bez obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas (OCTA) un spēkā esošas tehniskās apskates tiks piešķirti divi soda punkti par katru pārkāpumu, par šādu valdības lēmumu informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB).

LTAB dati liecina, ka bieži ceļu satiksmes negadījumus ar smagām sekām izraisa autoīpašnieki, kuri ne tikai nav iegādājušies OCTA, bet arī transportlīdzeklim nav izieta valsts tehniskā apskate. Šādi negadījumi nereti ir ar ļoti smagām sekām - cietušas, bojāgājušas personas, palikušas apgādājamās personas bez apgādātāja, nodarīti nopietni bojājumi gan transportlīdzekļiem, gan citam īpašumam. Nereti gadās, ka, baidoties par iespējamām finansiālajām sekām un piemērojamo sodu, neapdrošināti transportlīdzekļu vadītāji pēc satiksmes negadījuma izraisīšanas no notikuma vietas aizbrauc.

Kā norāda LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, gadās situācijas, kad ceļu satiksmes negadījumos cietusī persona tiek pamesta notikuma vietā, pie kam bieži vien bezpalīdzības stāvoklī. Bailēs no iespējamām sekām, autovadītāji satraukumā pamet satiksmes negadījuma vietu un ar savu agresīvo braukšanu rada papildu draudus ceļu satiksmes drošībai, izraisot jaunus negadījumus.

"Galvenie riski, ko šāda rīcība rada un ko atbildīgais transportlīdzekļa vadītājs nemaz neapzinās, ir potenciālās sekas gan attiecībā pret cietušajām personām, gan pašam pret sevi. Tāpēc, lai iespēju robežās novērstu šādas situācijas, kā arī lai radītu priekšnoteikumus apzinīgu autovadītāju loka izveidei ilgtermiņā, jaunajā sodu sistēmā ir noteikti pārkāpumu uzskaites punkti arī par OCTA neesamību," skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs.

LTAB norāda, ka soda punktu piešķiršana par braukšanu bez OCTA jau ilgu laiku veiksmīgi darbojas dažādās Eiropas valstīs. Piemēram, Lielbritānijā braukšana bez apdrošināšanas tiek uzskatīts par vienu no smagākajiem pārkāpumiem par kuru draud seši soda punkti, kā arī līdz brīdim, kad tiks veikta OCTA, transportlīdzekli konfiscē un nogādā policijas maksas stāvvietā.

Stengrevics pauž cerību, ka, ieviešot Latvijā soda punktus par braukšanu bez OCTA, turpinās samazināties neapdrošināto skaits.

OCTA likums paredz, ka ikvienam autoīpašniekam ir jāiegādājas OCTA polise. Par braukšanu ar transportlīdzekli, kuram nav OCTA, paredzēts administratīvais sods 85 līdz 114 eiro apmērā, kā arī turpmāk tiks piešķirti divi soda punkti. Ja neapdrošināts transportlīdzeklis izraisīs satiksmes negadījumu, visi avārijas rezultātā radītie zaudējumi gala rezultātā būs jāsedz vainīgajam autoīpašniekam.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: