Ja tiks saglabāta apņemšanās starp jaunveidojamās valdības iespējamajiem koalīcijas partneriem nodrošināt koleģiālu sadarbību, šī varētu būt viena no efektīvākajām valdībām, - preses konferencē sacīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Lembergs vakar kā ZZS sadarbības partnera "Latvijai un Ventspilij" pārstāvis piedalījies sarunās ar tobrīd iespējamo Ministru prezidenta amata kandidāti Laimdotu Straujumu (V), kuru Valsts prezidents Andris Bērziņš pēcāk uzaicināja veidot jauno valdību.

Lembergam par Straujumu esot izveidojies priekšstats kā par lietišķu politiķi, un uz jaunās valdības veidošanu viņš raugās cerīgi.

"Ja ieturēs pozīciju, ka nav vecākā brāļa, visi partneri ir vienādi, un būs koleģiāla sadarbība, tad tā varētu būt viena no efektīvākajām valdībām tādā ritmiskā, precīzā darbībā, lai gan ir četri [iespējamie koalīcijas] partneri, kas nav maz," atzina Lembergs.

Straujuma atstāj lietišķa politiķa iespaidu un tā ir viņas stiprā puse, norādīja Lembergs. "Viņa ir ļoti atbildīga darbā, neskaita stundas, iedziļinās, cenšas izprast un risināt problēmas, varbūt pat kādreiz cenšoties izdarīt to, ko nevar izdarīt. Es domāju, ka viņai ir visas iespējas nostrādāt labi, protams, ja viņu neraustīs daudzi priekšnieki - tas ir tas risks. ZZS viņai nebūs priekšnieku, bet citur, tajā pašā "Vienotībā", var izrādīties, ka ir diezgan daudz priekšnieku, Tad valdības vadītājs nevar strādāt, bet tur mēs neko nevarēsim palīdzēt," piebilda Lembergs.

Lembergs akcentēja, ka šī būs principiāli jauna valdība, nevis vecās koalīcijas paplašināšana. Ir panākta vienošanās, ka koalīcijas partijām jāizvirza kandidāti četrām darba grupām, kas strādās pie valdības deklarācijas un koalīcijas līguma.

"No mūsu ventspilniekiem [Saeimas deputāte] Dana Reizniece-Ozola strādās sociālajā blokā un [Ventspils domes priekšsēdētāja 1.vienieks sadarbības jautājumos] Guntis Blumbergs koalīcijas līguma grupā, bet, protams, mēs sniegsim priekšlikumus pilnā spektrā attiecībā uz valdības deklarāciju, uz valdības darba saturu," informēja Lembergs.

Lembergs arī pievērsis Straujumas uzmanību tam, ka visos Latvijas attīstības plānošanas dokumentos ir definēta policentriska Latvijas attīstība, bet Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu naudas tēriņi jaunajā plānošanas periodā ir paredzēti izteikt monocentriski, jo, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, pārējās pašvaldības Eiropas struktūrfondu naudu saņems sešas reizes mazākā apmērā nekā Rīga. "Straujumas kundze to, protams, nezināja. Man liekas, ka neviens klātesošais nebija tādā veidā rēķinājis. Vienojāmies, ka pie tā jautājuma atsevišķi būs darba grupa koalīcijā, kura pie jauniem fondiem strādās un šo jautājumu skatīs. Tādējādi mēs jau pirmajās sarunās esam saklausīti," sacīja Ventspils mērs, piebilstot, ka par ES struktūrfondu naudas sadali šādu viedokli viņu deleģējušas paust arī Kurzemes plānošanas reģiona pašvaldības.

Tāpat Lembergs sarunās ar Straujumu norādījis uz problēmām būvniecības nozarē – 1. februārī stāsies spēkā jaunais Būvniecības likums, taču joprojām nav pieņemti uz jauno likumu attiecināmie Ministru kabineta noteikumi.

Kā ziņots, Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien aicināja pašreizējo zemkopības ministri Straujumu veidot jauno valdību.

Rīt plkst.11.30 iespējamiem koalīcijas partneriem - "Vienotībai", pie frakcijām nepiederošajiem deputātiem, nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Reformu partijai un Zaļo un zemnieku savienībai - paredzēta kopīga tikšanās.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: