Darba strīds jau kopš pavasara izvērsies starp Ventspils ostas stividorkompānijas "Kālija parks" vadību un dokeriem, kuru intereses aktīvi cenšas aizstāvēt Latvijas dokeru arodbiedrība.

Kā norādīja AS "Kālija parks" valdes priekšsēdētāja palīgs Jevgeņijs Rediko, arodbiedrība prasot būtisku algas pielikumu dokeriem par 40%, ko uzņēmums nevarot atļauties. Savukārt dokeri sūdzas par vadības attieksmi un ar arodbiedrības starpniecību vērsušies Valsts darba inspekcijā (VDI).

Kā pastāstīja Latvijas Dokeru arodbiedrības priekšsēdētājs Sergejs Hristjukovs, kurš pats nestrādā "Kālija parkā", bet gan citā ostas uzņēmumā, problēmas esot sākušās ar to, ka dokeri prasījuši algas pielikumu. Pēc Hristjukova teiktā, pret dokeriem, kuri uzdrošinājušies kaut ko prasīt, esot sākušās represijas no uzņēmuma vadības puses.

"Divu nedēļu laikā tika saņemti astoņi līdz desmit rājieni. Tas ir gandrīz tikpat, cik iepriekš trīs gadu laikā," norādīja arodbiedrības vadītājs. Tāpat viņš par diskriminējošu attieksmi uzskata pēkšņo dokeru rotāciju uz citām maiņām jeb posmiem. Cilvēki, kuri gadiem esot strādājuši vienā maiņā, pēkšņi tiekot aizrotēti uz citu maiņu, bet tas radot problēmas, jo darbinieku ģimenes ierastajām maiņām esot pakārtojušas visu dzīvi, tostarp bērnu pieskatīšanu. Viens dokeris šo iemeslu dēļ esot bijis spiests pieņemt lēmumu aiziet no darba.

Latvijas Dokeru arodbiedrība vērsusies ar sūdzībām VDI, taču inspekcija uzņēmumā nav konstatējusi darba tiesību pārkāpumus, aģentūru LETA informēja VDI eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs. "Darba tiesību jomā VDI pārkāpumus "Kālija parkā" nav konstatējusi. Ir konstatēti atsevišķi pārkāpumi darba aizsardzības jomā, ko uzņēmumam uzdots novērst," informēja Vincevs. Pie šiem pārkāpumiem tiek minēts, piemēram, tas, ka darbinieki esot nepietiekami informēti par darba riskiem.

Dokeru arodbiedrības vadītājs pauda neizpratni par VDI atzinumu un piebilda, ka, konsultējoties ar juristu, tikšot meklēti citi veidi, kā aizstāvēt dokeru tiesības. Netiek izslēgta arī vēršanās tiesā.

Darba strīds aizsācies vēl šī gada pavasarī, kad Dokeru arodbiedrība "Kālija parka" dokeriem sākusi prasīt algas pielikumu par 40% jeb gandrīz 1,5 reizes, informēja "Kālija parka" valdes priekšsēdētāja palīgs Jevgenijs Rediko. "Jau no pavasara sākās pārrunas ar Dokeru arodbiedrību, kas uzstājīgi prasīja dokeriem algas pielikumu par 40%, neizejot ne uz kādiem kompromisiem. Mēs piedāvājām palielināt algas par 10%, kas jau būtu diezgan liels algas pielikums. Taču arodbiedrība uzstājīgi prasa palielināt algas 1,5 reizes, ko uzņēmums nevar izpildīt. Tā tas turpinās jau pusgadu un aiziet līdz tam, ka arodbiedrība vēršas ar sūdzībām darba inspekcijā," norādīja Rediko.

"Mēs arodbiedrībai skaidrojam, ka mūsu kopējais kravu apgrozījums piecu gadu laikā ir samazinājies trīs reizes, līdz ar to mēs nevaram atļauties tādu algas pielikumu, kā viņi prasa. Turklāt mēs uzskatām, ka mūsu dokeru atalgojums ir diezgan konkurētspējīgs. Minimālais atalgojums, ko viņi saņem par to, ka atnāk uz darbu, ir lielāks par vidējo algu valstī. Kad [terminālim] ir vairāk darba, viņi vēl papildus saņem piemaksas. Algas tiek izmaksātas laicīgi, un darbinieki saņem sociālās garantijas, apdrošināšanu," informēja Rediko.

Skaidrojot, kāpēc uzņēmumā notiek dokeru rotācija uz citām maiņām, Rediko norādīja, ka tas tiek darīts, lai uzlabotu darba organizāciju. Kopš 2009.gada krīzes dēļ uzņēmumā strādājošo skaitu nācies samazināt uz pusi - no 220 līdz 110 darbiniekiem, no kuriem 40 ir pastāvīgi strādājošie dokeri. "Rotācija notiek, jo kravu apgrozījums nav vienmērīgs. Ir kritums, ir kāpums," skaidroja Rediko. Atbilstoši šīm izmaiņām arī notiek dokeru rotācija, lai var izpildīt visu darba apjomu.

"Mēs esam gatavi turpināt sarunas ar arodbiedrību, taču izskatās, ka otra puse tam nebūtu īpaši gatava," atzina Rediko. Vienlaikus viņš piebilda, ka pašā uzņēmuma iekšienē dokeru attiecības ar vadību neesot saspringtas - nesaskaņas esot tieši ar arodbiedrību.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: