Europe Direct informācijas centrs (EDIC) Ventspils aicina kopā atzīmēt Latvijas 95. jubileju, apmeklējot bezmaksas pasākumus „Latvija Eiropā” 15. novembrī Galvenajā bibliotēkā.

Valsts svētki ir laiks, kad pārdomāt, ko mēs katrs esam devuši savai Latvijai, ko mūsu valsts devusi mums. Dzimšanas dienas gaisma ļauj skatīt pagātnes un tagadnes notikumus savādāk, atgādinot to, ka nekas nav neiespējams. Ja kaut ko gribi patiesi, no visas sirds, tas ir sasniedzams. Sapņi piepildās! Īpaši tad, ja tos īsteno kopā ar mīļām domām un lielu enerģiju. Savas valsts dzimšanas dienā atceramies sasniegumus un panākumus, kas nesuši Latvijas vārdu ārpus mūsu valsts robežām, apzināmies labos darbus un to, kas mums katram jāveic, lai Latvijas vārds skanētu gan Eiropā, gan pasaulē.

 

15. novembrī plkst. 9.00, lai rosinātu viduskolu audzēkņus un citus interesentu domāt par savas karjeras veidošanu un personīgo izaugsmi, EDIC piedāvā apmeklēt informatīvu pasākumu „Eiropas Savienības izglītības programmas. Aktualitātes un informācijas resursi”. Pasākumu vadīs Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) reģionālā koordinatore Nadežda Mazure.

 

VIAA ir vienas pieturas aģentūra Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu, ārvalstu stipendiju un sadarbības programmu, Eiropas Ekonomiskās zonas valstu finanšu instrumentu un grantu shēmu īstenošanā izglītības, zinātnes, pētniecības, mūžizglītības un karjeras atbalsta politikas jomā, piedāvājot plašu informācijas un konsultāciju klāstu par izglītības nozares attīstības iespējām, ko sniedz Latvija un Eiropa.

 

Plkst. 12.00 ikviens aicināts uz literāri muzikālu pasākumu „ SEANSS. Dzejnieks Ojārs Vācietis & Aktieris Rihards Lepers”. Skanēs novembra mēneša jubilāra, izcilā latviešu dzejnieka Ojāra Vācieša dzeja un dziesmas ar viņa vārdiem Riharda Lepera sniegumā.

 

Dzejnieks un sabiedriskais darbinieks Jānis Peters par Ojāru Vācieti: „Liels dzejnieks ir kultūras kristāls. Mums tāds ir. Kā asara. Kā sveķis. Kā izlauzies avots”.Vācieša dzejas spontānums, fascinējošā spēja radīt dzeju par jebko un jebkurā situācijā, dzejas radošais, provokatīvais, izaicinošais nervs, tik ļoti raksturīgs un asociācijām bagāts, precīzi atspoguļo autora izjūtas un noskaņas pagājušā gadsimta 70. un 80. gados Latvijā. Dzejnieka dzīvesbiedre Ludmila Azarova uzskatīja, ka: “... viņam nebija iespējas īstenot sevi līdz galam. Izdarīt visu, ko viņš varētu. Tās durvis bija viņam vienu brīdi ciet, pēc tam puspavērtas, bet nekad tās nepavērās vaļā līdz galam.
… Tas laiks, kad viņš varētu sevi īstenot, būtu tagad. Šis ir tas laiks.”

 

Plkst. 15.00 norisināsies grāmatas „ Latvijas leģendas III” prezentācija, kurā piedalīsies grāmatas idejas autors Andrejs Ēķis, apgāda „ Jumava” valdes loceklis Juris Visockis, divi grāmatas autori-Laimdota Sēle un Pāvils Raudonis, Ventspils pilsētas domes un basketbola kluba „Ventspils” pārstāvji.

 

„Latvijas leģendas” ir grāmatas par izcilām persnībām un notikumiem, kas veidojuši Latviju lielāku. Grāmatas „ Latvijas leģendas III” varoņi ir bīskaps Alberts, Žanis Lipke, Hercs Franks, Emīlija Benjamiņa, Ita Kozakeviča, Pauls Valdens, Imants Ziedonis, Mārtiņš Freimanis. Grāmata izdota apgādā „Jumava” .

 

„ „ Latvijas leģendas” ir par cilvēkiem, kuriem varam pateikties, ka Latvija veidojusies tieši tāda, kādu mēs to mīlam un ar kuru lepojamies,” tā par gāmatu teicis Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš.

 

„Latvija Eiropā” pasākumus organizē Europe Direct informācijas centrs Ventspils, kura darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: