Lai godinātu nacionālās pretošanās cīņas dalībniekus, kuri 1944. gada nogalē nepakļāvās vācu pavēlēm nolikt ieročus un turpināja bruņotu cīņu, 14. novembrī plkst. 16 leitnanta Roberta Rubeņa bataljona apmetnes vietā - Usmas pagastā pie bijušām „Ilziķu” mājām - notiks tradicionālais piemiņas pasākums.

Piemiņas pasākumu organizē Rubeņa fonds vēsturnieka Andreja Ķeizara vadībā. Pasākumā piedalīsies Aizsardzības ministrijas pārstāvji, Zemessardzes 46.Kājnieku bataljona zemessargi, jaunsargi, Ventspils novada skolu skolnieki un iedzīvotāji, kā arī pūtēju orķestris „Ugāle”.

Plkst.16 notiks atceres pasākums Rubeņa bataljona apmetnes vietā. Pēc tam sekos lāpu gājiens pa bataljona kaujas ceļu. Pasākuma dalībnieki tiks cienāti ar uz ugunskura vārītu zupu. Par atbilstošu muzikālo noskaņu rūpēsies pūtēju orķestris „Ugāle”.

Pēc plkst.18 pasākums turpināsies pie Rubeņa bataljona muzeja Ugālē, kur tiks aizdegts piemiņas ugunskurs, kas degs līdz Latvijas republikas neatkarības gadadienai – 18.novembrim. Muzejā paredzēts arī īss atmiņu stāstījums par tā laika notikumiem un diskusijas.

Laika posmā līdz 18. novembrim muzejā tiks demonstrētas arī dokumentālās filmas par Latvijas neatkarības cīņām dažādos laika griezumos. Lai palīdzētu fondam sagatavoties atceres pasākumam, piemiņas vietas un muzeja teritorijas sakopšanā piedalījās arī Zemessardzes 46. kājnieku bataljona karavīri.

Daudziem leitnanta Roberta Rubeņa vārds neizsaka neko. Cik daudz mēs zinām par latviešu pretošanās kustību? 1944. gadā, kad Latvijā ienāk atkal Sarkanā armija, daudzi vīri ķērās pie ieročiem, lai mēģinātu aizstāvēt savu zemi pret šo ienaidnieku. Veidojas ģenerāļa Jāņa Kureļa bruņotas vienības, kuras dēvē arī par kureliešu grupām. Tās sadarbojas ar Konstantīna Čakstes vadīto Latvijas Centrālo Padomi, cerot, ka varēs atjaunot Latvijas valstiskumu. Tā nav vienkārši cīņa. Tā ir cīņa ar skaidri izvirzītu politisku mērķi un paredzama ar diviem ienaidniekiem, gan ar atkāpjošos vācu armiju, gan ar tuvojošos Sarkano armiju.

Pirms vairāk nekā 60 gadiem risinājās līdz šim maz zināma traģiska cīņa starp 16. vācu armijas daļām, SD un SS policijas vienībām ģenerāļa Jekelna vadībā pret kureliešu vienības atsevišķo bataljonu, ko vadīja leitnants Roberts Rubenis.

Roberts Rubenis - jauns leitnants, latviešu puisis, kurš 1944. gada novembrī Kurzemē Ugāles mežos komandēja bataljonu, nolēma pretoties vācu pavēlēm nolikt ieročus. Šī pretošanās kustība ir spilgts piemērs latviešu vēlmei atgūt valsts neatkarību II pasaules kara laikā.

Jāpiebilst, ka sagaidot Latvijas Republikas proklamēšanas 95.g adadienu, no 14. – 18.novembrim pie ltn. R.Rubeņa bataljona muzeja Ugāles pagastā degs piemiņas ugunskurs. Katru dienu plkst.15 muzeja ekspozīcijas zālē tiks demonstrētas dokumentālās filmas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: