Ventspilī turpmāk būs plašākas iespējas savlaicīgi diagnosticēt un ārstēt osteoporozi. Kaulu blīvuma izmeklēšanai Ventspils poliklīnika iegādājusies osteodensitometrijas iekārtu, izmeklējumus piedāvājot ar šo nedēļu.

Osteodensitometrija (DEXA) ir precīzākā un izplatītākā rentgenoloģiskā diagnostikas metode kaulu minerālblīvuma noteikšanai mugurkaula skriemeļos un gūžas kakliņā. DEXA ir nepieciešama, lai savlaicīgi diagnosticētu kaulu blīvuma izmaiņas. Ar šo izmeklējumu var noteikt pazeminātu kaulu blīvumu, diagnosticēt osteoporozi un noteikt ārstēšanas efektivitāti.

 

Osteoporoze ir kaulu sistēmas slimība ar raksturīgu kaulu masas samazināšanos un pārmaiņām kaulu mikrostruktūrā, kas veicina kaulu trauslumu un palielina lūzumu risku. Tā ir svarīga sabiedrības veselības problēma, kas būtiski ietekmē saslimstību un mirstību. Osteoporoze attīstās pamazām, bieži vien tās pirmais simptoms ir kaulu lūzums. Osteoporoze ir nemanāmā slimība. Cilvēkam ar osteoporozi pat neliels kritiens var radīt nepatīkamus, kropļojošus mugurkaula skriemeļu, gūžas un citus lūzumus. Latvijā osteoporozes izraisīti lūzumi skar vairāk nekā 200 tūkstošus cilvēku jeb katru trešo sievieti un katru piekto vīrieti pēc 50 gadu vecuma. Laikus atklājot osteoporozi, šo slimību ir iespējams novērst. Diagnosticējot osteoporozi agrīnā stadijā, ārstam ir lielāka iespēja pacientam piemeklēt attiecīgu ārstēšanu. Ar mūsdienīgu medikamentu palīdzību var efektīvi palēnināt osteoporozes attīstības procesu, saglabājot cilvēkam aktīvu dzīvesveidu.

 

Sievietēm no 50 gadu vecuma vēlams profilaktiski noteikt kaulu blīvuma pārmaiņas, bet vīriešiem – pēc ārstnieciskām indikācijām. Profilaktiskās pārbaudes vēlamas ik pēc trim gadiem. Ja pirmajā densitometrijas pārbaudē konstatē nelielas kaulu blīvuma pārmaiņas, kontrole ieteicama ik pēc gada vai diviem. Ja tiek diagnosticēta osteoporoze, pārbaudes nepieciešamas vismaz reizi gadā.

 

Iepriekš šo izmeklējumu veikšanai ventspilniekiem nācās doties uz Liepāju vai Rīgu, savukārt tagad viņi to var izdarīt tepat uz vietas Ventspilī. Pierakstīties uz izmeklējumiem var, zvanot uz poliklīnikas reģistratūru pa tālruni 63622131. Ar ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījumu par izmeklējumu ir jāmaksā tikai pacientu iemaksa – divi lati.

 

Osteoporozes attīstību veicinošie faktori:

  • iedzimtība (vecākiem ir bijuši lūzumi pēc nelielām traumām);

  • hormonālās pārmaiņas (tostarp sievietēm pēc menopauzes);

  • nepietiekams kalcija un D vitamīna daudzums uzturā;

  • neveselīgs dzīvesveids (mazkustīgums, smēķēšana, straujš ķermeņa svara zudums, pārmērīga kafijas, alkohola lietošana);

  • dažu medikamentu ilgstoša lietošana;

  • reimatiskās, vairogdziedzera, onkoloģiskās saslimšanas;

  • sievietēm pēc 65 gadu vecuma;

  • vīriešiem pēc 70 gadu vecuma;

  • u.c.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: