Sākot ar šā gada 28.oktobri, Latvijā sulu ražotāji saviem izstrādājumiem vairs nedrīkstēs pievienot cukuru, paredz valdības pieņemtie noteikumi "Prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem”.

Pēc noteikumu spēkā stāšanās augļu sulai, augļu sulai no koncentrāta, koncentrētu augļu sulai, augļu sulai, no kuras ekstrahēts ūdens, un sausai pulverveida augļu sulai vairs nedrīkstēs pievienot cukuru. Izņēmums būs augļu nektārs un Latvijā ražotu smiltsērkšķu sula, kurai varēs pievienot līdz 140 gramiem cukura uz litru sulas un kuru drīkstēs pārdot tikai Latvijas tirgū.

Noteikumi attiecas uz augļiem un no tiem iegūto produkciju - augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem, un šo noteikumu izpratnē arī tomāti uzskatāmi par augļiem.

Tāpat noteikumos ietverts vienots tirdzniecības nosaukums sulai, kas ražota no koncentrāta.

Tas veidots, vienojoties ar ražotājiem un konsultējoties ar Valsts valodas centra speciālistiem. Tā kā augļu sulai no koncentrāta ražošanas izejviela ir koncentrēta sula, noteikumu projektā ir ietverti divi varianti, ar kādu nosaukumu šādu sulu atļauts laist tirdzniecībā, proti, "augļu sula no koncentrāta” vai "augļu sula no koncentrētas sulas”.

Ņemot vērā ražotāju negatīvo pieredzi attiecībā uz vārda "koncentrāts” lietošanu, kuru patērētājs uztver kā sinonīmu vārdam "konservants”, līdz ar to pieņemot, ka augļu sula no koncentrāta ir kaitīga, šie divi marķēšanas varianti atrisinātu minēto problēmu.

Produkciju, kas laista tirgū līdz 28. oktobrim, atļauts tirgot līdz tās pilnīgai realizācijai, bet ne ilgāk kā līdz 2015. gada 28. aprīlim. Pēc tam augļu sulas vairs nedrīkstēs saturēt cukuru, izņemot Latvijā ražotu smiltsērkšķu sulu.

Noteikumi aizstās patlaban spēkā esošos noteikumus "Obligātās nekaitīguma un marķējuma prasības augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem”.

Noteikumi ir saistoši 30 Latvijas sulu ražotājiem.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: