Saskaņā ar grozījumiem izglītības likumā ir paplašināts jēdziens „mācību literatūra” skaidrojums un definēta valsts, pašvaldības un vecāku atbildība mācību līdzekļu iegādē.

Ventspils pilsētas Izglītības pārvalde skaidro jauno situāciju.

No valsts budžeta līdzekļiem

No pašvaldības budžeta līdzekļiem

Vecāki iegādājas

mācību literatūra

papildu literatūra

sava bērna izglītošanai nepieciešamos individuālos mācību piederumus.

metodiskie līdzekļi

izdales materiāli

papildu (uzziņu) literatūra

uzskates līdzekļi

digitālie mācību līdzekļi un resursi

didaktiskās spēles

 

digitālie mācību līdzekļi un resursi

mācību tehniskie līdzekļi

mācību materiāli

iekārtas un aprīkojums

 

Valsts finansējuma apmērs mācību literatūras un mācību līdzekļu iegādei 2013.gadā ir plānots šādi:

Finansējuma veids

Piešķiršanas laiks

Valsts piešķirtā summa uz vienu skolēnu visam kalendārajam gadam

Pamata finansējums mācību līdzekļu iegādei

Š.g. aprīlis un maijs

Ls 6,26

Papildu piešķirtais finansējums

Vēl tiek gaidīts

Ls 1,89

Pašvaldības piešķirtais papildu finansējums uz vienu skolēnu vienam gadam - Ls 9,30

 

Izglītības likums nosaka, ka valsts nodrošina tikai tās darba burtnīcas, kas ir pielīdzināmas mācību grāmatām, vai tās aizstāj, respektīvi, mācību procesu un izglītības standartu var nodrošināt tikai tad, ja izmanto darba burtnīcu.

 

Saskaņā ar Valsts izglītības satura centra (VISC) informāciju, mācību grāmatām pielīdzināmās darba burtnīcas ir – sociālās zinības 1.-6.klasei, ētika 1.-3.klasei un visas svešvalodas, visās klasēs.

 

Izglītības pārvalde veica nelielu aprēķinu, kā tas darbojas dzīvē: Piemēram, Ventspils skolēns mācās 2 svešvalodas – angļu un vācu (vecumposms – 7.-12. klase). Nepieciešamie līdzekļi (cenas jau ar atlaidi, ko piemēro vairumpircējiem):

Māc.līdzeklis

Grāmata

Burtnīca

Solutions (angļu val.)

Ls 6,15

Ls 4,20

Planet (vācu val.)

Ls 6,30

Ls 5,66

 

Ir skaidri redzams, ka ar atvēlēto finansējumu Ls 6,26 un papildus šogad solīto finansējumu Ls 1,89, (kopā Ls 8.15) nevar nodrošināt skolēnam pat divus mācību līdzekļus svešvalodā, kur nu vēl katru gadu atjaunot mācību grāmatu fondu.

 

Izglītības pārvalde joprojām nav saņēmusi solīto valsts finansējumu mācību grāmatu iegādei, tāpēc, lai rastu pieņemamāko risinājumu šajā situācijā un lai skolas darbs netiktu traucēts, Izglītības pārvalde, pamatojoties uz skolu vadītāju ieteikumu un izmantojot pašvaldības budžeta līdzekļus, iegādājusies darba burtnīcas priekšmetos, kur tās ir vissvarīgākās, mācību grāmatu nav vispār,vai grāmatas vienas pašas bez burtnīcām nav izmantojamas - sociālās zinībās, ētikā un angļu valodā. Tā kā MK noteikumi par valsts organizēto mācību līdzekļu iegādi un finansējuma iedalīšanu šīm nolūkam nav pieņemti, šobrīd skolām iegādātās darba burtnīcas tiks izmantotas līdzīgi kā mācību grāmatas – lietošanai vairākus gadus.

 

Katras skolas padome ir tiesīga lemt par to, kādus individuālos mācību piederumus nodrošina izglītojamo vecāki. Spēkā esošie normatīvie akti neaizliedz vecākiem, brīvprātīgi savstarpēji vienojoties, nodrošināt arī kādus citus mācību līdzekļus, arī minētās darba burtnīcas citos priekšmetos.

 

Izglītības pārvalde vēlas pateikt paldies visiem vecākiem, kas izpratuši esošās situācijas problemātiku un raduši iespēju iegādāties darba burtnīcas saviem bērniem, negaidot uz solītā valsts atbalsta saņemšanu.

 

Ventspils Izglītības pārvalde atkārtoti lūdz izglītības iestāžu vadītājus un skolotājusvēlreiz izvērtēt darba burtnīcu nepieciešamības lietderīgumu visos mācību priekšmetos, tās aizstājot ar citiem mācību līdzekļiem un metodēm, kā arī izmantot skolu rīcībā esošo tehnisko nodrošinājumu (interaktīvās tāfeles, projektorus, datu kameras).

 

Ko darīt vecākiem situācijās, ja tiek pieprasītsiegādāties mācību līdzekļus?

Ventspils Izglītības pārvalde aicina vecākus informēt par gadījumiem, kad skolotāji pieprasa iegādāties darba burtnīcas, sūtot ziņu uz e-pastu: vip@ventspils.lv vai zvanot pa tālruni 63601221.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: