Valsts finansējuma trūkuma dēļ pacientiem tagad jārēķinās ar vēl garākām gaidīšanas rindām uz plānveida operācijām un pieprasītākajiem diagnostikas izmeklējumiem.

Jau rakstījām, ka valsts slimnīcām piešķīrusi krietni mazāku papildu finansējumu nekā nepieciešams, lai iedzīvotājiem nodrošinātu pilnvērtīgu veselības aprūpi. Tostarp Ventspils slimnīcai ambulatoro pakalpojumu nodrošināšanai tika piešķirti papildu 23 tūkstoši latu, lai arī slimnīcai šogad jau bija pārstrāde 84 tūkstošu latu apmērā. Nekādu solījumu no atbildīgajām valsts institūcijām par papildu finansējumu nav. Tātad slimnīca ir mīnusos un rindas uz ambulatorajiem pakalpojumiem samazināt nespēs, tieši otrādi – tās palielināsies.

«Lai iekļautos valsts pasūtījumā, esam spiesti savu darbību samazināt uz pusi. Paļaujoties uz ministrijas solījumiem par papildu finansējuma piešķiršanu, mēs jau esam nostrādājuši no saviem iekšējiem resursiem. Lielākos zaudējumos iet vairs nevaram,» situāciju raksturo Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Širova. Viņa skaidro, ka viens no ambulatorajiem pakalpojumiem ir plānveida operācijas dienas stacionārā. Ja iepriekš slimnīca varēja veikt sešas valsts apmaksātas ķirurģiskas operācijas nedēļā, tad turpmāk valsts apmaksās tikai divas nedēļā. Tātad šo operāciju skaits samazināsies trīskārtīgi. Pārējie pacienti tiks pierakstīti uz priekšu – uz janvāri, kad slimnīcai tiks piešķirtas jaunas valsts kvotas.

Liela rinda šobrīd veidojas uz ginekoloģiskajām operācijām, kuras finansiāli izmaksā dārgāk. Arī šīs operācijas tiks veiktas tikai divas nedēļā. Ļoti kritiska situācija ir ar acu operācijām, kur jau šobrīd uz valsts apmaksātām operācijām ir izveidojusies divu gadu rinda. Ja līdz šim slimnīcā tika veiktas 35 acu operācijas mēnesī, tad līdz gada beigām tās būs 14 mēnesī. Tātad divu gadu garā rinda palielināsies par vēl vairākiem mēnešiem. Bet vissmagākā situācija ir ar valsts apmaksātajām ceļa locītavas endoprotezēšanas operācijām. Slimnīcas galvenā ārsta vietnieks Olafs Ķeņģis informē, ka šobrīd uz šo operāciju Ventspilī rindā gaida 56 pacienti, bet valsts finansējums ir tikai divām šādām operācijām gadā. Tātad, lai cilvēks varētu sagaidīt savu kārtu, viņam rindā jāgaida 28 gadus. Mediķi šo situāciju vērtē kā valsts atbildīgo institūciju ņirgāšanos par cilvēkiem.

Arī uz vairākiem diagnostikas izmeklējumiem rindas iestiepsies vairāku mēnešu garumā. Ja iepriekš slimnīcā veikti desmit valsts apmaksāti datortomogrāfijas izmeklējumi dienā, tad tagad varēs veikt tikai sešus. Savukārt magnētiskās rezonanses izmeklējumi par valsts naudu no 5. novembra vairs vispār nebūs pieejami, tie būs tikai par maksu, jo kvotas beigsies. Pieraksts uz valsts apmaksātajiem magnētiskās rezonanses izmeklējumiem tiks veidots uz janvāri. Tātad pacientiem, kuri nespēs paši apmaksāt šos dārgos izmeklējumus, būs jāgaida vismaz četrus mēnešus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: