"Ziņojot par jaunumiem Lemberga krimināllietā, vairāki mediji, iespējams, tāpēc, ka šodienas žurnālistikā vairs nepraktizē lietas apstākļu pārbaudi, iespējams, apzināti, likuši noprast, ka „viena liecinieka nāvē” es būtu gandrīz vai ieinteresētā persona," paziņojumā presei situāciju par krimināllietas lieciniekiem skaidro Ventspils mērs Aivars Lembergs.

"Šķibelis ir viens no cilvēkiem, kurš savulaik liecinājis pret apsūdzēto Sormuli,” 13.08.2013. raksta tādi ziņu portāli kā LETA, TVnet, Apollo, Kas jauns, Delfi, Puaro. Ko šajā sakarībā mediji noklusēja?

 

2009. gada 16. februārī liecinieks Juris Šķibelis Rīgas apgabaltiesai iesniedza iesniegumu, kurā viņš apšaubīja savas pirmstiesas izmeklēšanas gaitā sniegtās liecības un apgalvoja, ka viņš ir sniedzis nepatiesas liecības pirmstiesas izmeklēšanas ietekmēšanas rezultātā: „Pēdējo divu gadu laikā mani vairākkārt izsauca uz pratināšanu Ventspils prokuratūrā un Rīgas prokuratūrā prokurors Juris Juriss. Viņš man uzdeva dažādus jautājumus sakarā ar Aivara Lemberga apsūdzību. Sarunas laikā biju ļoti uztraukts, jo arī man tika draudēts ar cietumsodu (..).”

 

Neskatoties uz šādu iesniegumu, kas varētu veicināt patiesības noskaidrošanu krimināllietā un sasniegt kriminālprocesa mērķi, kā arī ņemot vērā viņa pensionēšanās vecumu, viņa pratināšana turpat 4 gadus un 6 mēnešus netika uzskatīta par svarīgu. Tas dod pamatu izdarīt secinājumu, ka J. Šķibeļa nopratināšanu Ģenerālprokuratūra speciāli vilcināja, lai slēptu faktu, ka pirmstiesas izmeklēšana tika veikta, pārkāpjot kriminālprocesa pamatprincipus un cilvēka pamattiesības.

 

Ziņa par Jura Šķibeļa nāvi izrietēja no manas advokātes Irinas Kaukes 12.08.2013. lūguma Rīgas apgabaltiesai. Advokāte lūgumā norāda, ka laika periodā no 2009.gada 16.februāra līdz šodienai tiesa nopratinājusi 33 personas no 102. Tā kā daļa no lieciniekiem ir jau solīdā vecumā, uz tiesa sēdi aicināmo personu sarakstā vispirms būtu iekļaujamas personas, kurām šobrīd jau ir pieklājīgs gadu briedums. Advokāte savā lūgumā šīs personas arī uzskaitīja.

 

Juris Šķibelis būtu ļoti svarīgs liecinieks, vispirms jau manā aizstāvībā. Viņa liecības atklātu ļoti daudz par pirmstiesas izmeklēšanas patiesajiem apstākļiem un ietekmēšanas līdzekļiem attiecībā uz liecinieku sniegtajām liecībām. Arī Bespalovs, Skuja, Kacs, Junkers, Kodols manai aizstāvībai būtu bijuši ļoti svarīgi liecinieki. Pašreizējais tiesvedības process neliecina, ka procesā sevišķi interesētu patiesības noskaidrošana un ka cilvēka pamattiesības Latvijā nav tikai teorētiska klauzula.

 

Izsaku līdzjūtību J.Šķibeļa piederīgajiem."

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: