Lai izklāstītu sasāpējušos jautājumus slimnīcu sektorā, Latvijas Slimnīcu vadītāji šodien savu viedokli pauda Saeimas sociālo un darba lietu komisijas sēdē.

Saeimas komisija šobrīd ir vienīgā, kas izrādījusi interesi un satraukumu par kritisko situāciju valsts veselības aprūpes nozarē un  atsaukusies Latvijas slimnīcu vadītāju atklātajai vēstulei.

Latvijas slimnīcu vadītāji saka paldies Saeimas sociālo un darba lietu komisijai – tās vadītājai Aijai Barčai, deputātiem, kā arī Veselības ministrijas parlamentārai sekretārei Lienei Cipulei, jo tikšanās laikā bijusi jaušama iedziļināšanās problēmā un vēlmi rast risinājumu.

Diemžēl, kārtējo vilšanos izraisa Nacionālā veselības dienesta attieksme un nevēlēšanās risināt Latvijas slimnīcu kritisko finanšu situāciju, kādēļ nav iespējams sniegt nepieciešamo medicīnisko palīdzību tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem tā nepieciešama. No Nacionālā veselības dienesta aizvien dzirdami pārmetumi par Latvijas slimnīcu vadītāju šauru skatu uz nozares problēmām. Taču slimnīcu vadītāji atgādina, ka pie valdības un deputātiem vēršas, nevis sevis vai slimnīcas ēku dēļ, bet gan Latvijas iedzīvotāju interesēs.

Latvijas slimnīcu vadītāji uztur prasību par papildus 1,7 miljonu latu piešķiršanu slimnīcām, jo no tiem 7 miljoniem latu, kas papildus piešķirti veselības aprūpei, slimnīcām atvēlēts būtiski mazāks finansējums, nekā nepieciešams, lai tiktu samaksāts par visiem pacientiem, kuriem sniegta ārstēšanās neatliekamās palīdzības slimnīcās ārpus Rīgas slimnīcām. Veselības aprūpes pakalpojumu tarifi nav pārrēķināti kopš 2009. gada, kad tie tika samazināti par 20%. Slimnīcām nav kompensēti ne elektroenerģijas un siltumenerģijas, ne pievienotās vērtības nodokļa samazinātās likmes atcelšana, ne minimālās algas paaugstinājuma 2010. gadā radušies izdevumi, ne arī medikamentu cenu pieaugums.

Viens no piemēriem: pacienta dzīvības glābšana reanimācijā izmaksā aptuveni 1200 Ls, bet slimnīcām tiek samaksāti 186 Ls par pacientu. «Slimnīcās katru dienu redzam, cik patiesībā mūsu iedzīvotājiem ir kritisks veselības stāvoklis, slimības ir smagas un ielaistas, kas prasa dārgu un ilgstošu ārstēšanu. Iedzīvotāju maksātspēja ir tik zema, ka viņi baidās nokļūt slimnīcā, jo nevar samaksāt 9,50 Ls par vienu dienu slimnīcā. Mediķiem zemā atalgojuma dēļ trūkst motivācijas strādāt šajā valstī un jo īpaši neatliekamās palīdzības slimnīcās,» atklātajā vēstulē valsts augstākajām amatpersonām, uzsver slimnīcu vadītāji.

Jāatgādina, ka Latvijas ārpus Rīgas neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcu vadītāji šī gada 1. jūlijā nosūtīja atklātu vēstuli Latvijas Republikas augstākajām amatpersonām, vēršot uzmanību uz kritisko situāciju veselības aprūpes sektorā. Pagaidām tai atsaukusies tikai Latvijas Republikas Saeimas sociālo un darbu lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: