Uztura padome vienojusies atbalstīt Veselības ministrijas ieceri par transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos Latvijā, informēja Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas speciālists Oskars Šneiders.

Padomes sēdē šodien notikusi diskusija par transtaukskābju ierobežošanu pārtikas produktos un konceptuāli atbalstīts Veselības ministrijas priekšlikums rosināt izmaiņas normatīvajos aktos, nosakot transtaukskābju pieļaujamo daudzumu pārtikas produktos.

Veselības ministrija rosina balstīties uz Dānijas un Austrijas pieredzi, kas paredz noteikt transtaukskābju pieļaujamo daudzumu. Līdzīgi ierobežojumi ir spēkā arī Šveicē, Islandē, Ņujorkas un Kalifornijas štatos ASV.

Kā skaidroja Šneiders, transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos Latvijā ir nepieciešams ierobežot, jo Latvijā ir augsta saslimstība un mirstība no sirds asinsvadu slimībām. Aptuveni 75% sirds un asinsvadu saslimšanu cēloniski ir saistītas ar novēršamiem riska faktoriem un tieši neveselīgu uzturu. Ar transtaukskābēm, cukuru un sāli bagātu ēdienu lietošana un mazs augļu un dārzeņu patēriņš uzturā ir viens no hronisko neinfekcijas slimību saslimšanas riska faktoriem. Turklāt pētījumi liecina, ka regulāra uztura lietošana, kurā ir augsts transtaukskābju saturs, paaugstina risku saslimt arī ar II tipa cukura diabētu un atsevišķām vēža formām.

Paredzēts, ka Ministru kabinetam tiks dots deleģējums izstrādāt noteikumus, kuros būtu iekļauta transtaukskābju definīcija un prasības pārtikas ražotājiem par pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos. Šos noteikumus kopīgi izstrādātu Veselības ministrija un Zemkopības ministrija.

Eiropas Savienībā patlaban nav noteikts pieļaujamais transtaukskābju saturs pārtikas produktos, kā arī nav noteiktas prasības pārtikas produktu marķējumā norādīt informāciju par transtaukskābju saturu un daudzumu. Līdz ar to gan par pārtikas produktu marķēšanu, gan arī par transtaukskābju pieļaujamo daudzumu pārtikas produktos ir atbildīgas pašas dalībvalstis.

Transtaukskābes ir atrodamas augu eļļās, augu taukos, dažādos konditorejas izstrādājumos - cepumos, kūkās, kā arī produktos, kuru izgatavošanā tiek izmantotas taukvielas.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: