Konkursā „Energoefektīvākā ēka Latvijā 2013” nominācijā „Energoefektīvākā sabiedriskā ēka” desmit māju konkurencē otr vietu ieguva Ventspils pilsētas domes ēka Jūras ielā 36, bet trešo - jaunuzceltā Ventspils poliklīnikas ēka Raiņa ielā 6. Savukārt 1. vietu nominācijā "Energoefektīvākā vienģimenes ēka" ieguva ēka Priežu ielā 11a.

Domes ēka Jūras ielā 36 ekspluatācijā nodota 1971. gadā. Tai bija raksturīgs augsts enerģijas patēriņš, zems iekštelpu komforts un gaisa kvalitāte telpās, kā arī tā bija gan morāli, gan fiziski novecojusi. Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta līdzfinansēta projekta ietvaros līdz 2012.gada decembrim tika veikta Ventspils pilsētas domes ēkas renovācija, nodrošinot ēkā zemu siltumenerģijas patēriņu un samazinot kaitīgo izmešu daudzumu, kas rodas siltumenerģijas ražošanas procesā.

Par būtiskākajiem ieguvumiem pēc ēkas renovācijas var uzskatīt, ka siltināšanas rezultātā enerģijas patēriņš apkurei samazinājies vairāk nekā piecas reizes, ik gadu pašvaldības budžetā ietaupot vairāk nekā 15 tūkstošus latu, kā arī ēkas norobežojošo konstrukciju bojāšanās pārtraukšanu.

Savukārt līdz ar jaunās Ventspils poliklīnikas uzcelšanu ventspilnieki ir ieguvuši jaunas un mūsdienīgi iekārtotas telpas. Poliklīnikas uzgaidāmās telpas ir daudz plašākas un pacientiem draudzīgākas, ar plašiem gaiteņiem, ēkā ir ierīkots lifts nokļūšanai otrajā un trešajā stāvā. Telpas ir piemērotas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, tai skaitā pacientiem ratiņkrēslos. Arī mediķi var strādāt mūsdienīgākos un ērtākos apstākļos. Papildus tam, jaunā poliklīnikas ēka, līdzīgi kā Ventspils pilsētas domes ēka, ir uzbūvēta pēc pasīvās, mājas principiem, kas ļauj pašvaldībai ietaupīt līdzekļus izdevumiem par siltumenerģiju.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks: "Esmu gandarīts, ka Ventspils pilsētas pašvaldības rūpes par pašvaldības ēku energoefektivitāti ir saņēmušas tik augstu novērtējumu. Ventspils pilsētas domes ēka bija pēdējā pašvaldības ēka, kurai tika veikti energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumi, savukārt jaunā poliklīnikas ēka ir vienīgā Kurzemē, kas pēcpadomju gados ir speciāli uzbūvēta poliklīnikas vajadzībām. Līdz tam mūsu prioritāte bija visu Ventspils izglītības iestāžu energoefektivitātes jautājumu sakārtošana. Abas ēkas pēc atbilst pasīvo māju standartam, pārsniedzot Latvijas būvnormatīvus. No energoefektivitātes viedokļa tas nozīmē, ka ēkās siltuma zudumi nav lielāki kā nelielā privātmājā. No ventspilnieku skatupunkta tas nozīmē – ievērojamus pašvaldības budžeta ietaupījumus izdevumiem par apkuri."

Konkursa, kuru organizē Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un žurnālu Būvinženieris,mērķis ir veicināt labo praksi ēku energoefektivātes jomā, veidot sabiedrības izpratni par ēku siltumnoturību, kā arī siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas nozīmi un iespējām, lai radītu kvalitatīvu un arhitektoniski izteiksmīgu dzīves telpu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: