Ventspili apmeklējuši Labklājības ministrijas speciālisti, lai pārliecinātos, cik precīzi Sociālā dienesta darbinieki bijuši darbā ar sievieti, kura šīs nedēļas sākumā ar diviem bērniem ielēca Ventā.

Kā atzīst Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu kvalitātes kontroles departamenta direktore Inese Kukore, attiecībā uz šo sievieti ir veikts atbilstošs sociālais darbs, sniegta materiālā palīdzība, un kopumā Sociālais dienests ir darījis visu iespējamo, lai sniegtu operatīvu palīdzību krīzes situācijā.

 

Šajā konkrētajā gadījumā sievietei kopīgi ar atbildīgo sociālo darbinieku darbam ar ģimenēm un bērniem tika meklēti piemērotākie risinājumi izveidojušās krīzes situācijas mazināšanai, izstrādājot rīcības plānu situācijas uzlabošanai. Sociālais darbinieks ģimenēm ar bērniem no savas puses sniedza sievietei arī psihoemocionālu atbalstu. Izvērtējot situāciju, sieviete tika norīkota apmeklēt dienas centru „Nodibinājums Daudzfunkcionālais centrs ģimenei, jaunatnei un sabiedrībai „Spēkuguns””, lai saņemtu gan bezmaksas psihologa pakalpojumu, gan arī iespēju atrasties ģimenei ar bērniem atbalstošā vidē. Nosūtījums uz dienas centru tika pieņemts, bet šo pakalpojumu līdz traģēdijai sieviete nebija izmantojusi. Tāpat sievietei tika piešķirts zupas virtuves pakalpojums un vienreizējs pabalsts ārsta apmeklējumam.

 

Jāatzīmē, ka tikšanās laikā Sociālajā dienestā jaunās sievietes uzvedība bija adekvāta, un nekas neliecināja par pašnāvnieciskām tieksmēm, turklāt sieviete informēja sociālo darbinieku par saviem nākotnes plāniem. Portālam Diena.lv Psihiatriju asociācijas prezidents Elmārs Tērauds ir atzinis sekojošo: "Pilnībā ir iespējama situācija, ka sociālais dienests nevarēja pamanīt, ka sievietei ir kādas suicidālas tieksmes vai nodoms izdarīt pašnāvību. Jāņem vērā, ka pašnāvība visbiežāk ir impulsīva rīcība, īpaši gados jauniem cilvēkiem. Pašlaik mēs varam tikai spekulēt, vai tā bija smaga depresija vai akūti psihotiski traucējumi. Turklāt pacienta psihiskais stāvoklis var krasi pasliktināties dažu dienu laikā."

 

Supervizors Kārlis Viša norāda, ka šis gadījums ir jāskata kontekstā ar pašreizējo ekonomisko situāciju valstī kopumā un politiskajām nostādnēm saistībā ar pašreizējo valsts atbalsta politiku ģimenēm ar bērniem. Iespējams, tikai paši tuvākie radinieki, kas ikdienā kontaktējās ar sievieti, varēja pamanīt kādas būtiskas izmaiņas uzvedībā un emocionālajā stāvoklī. Sociālais dienests nevarēja prognozēt tik traģisku izveidojušās situācijas iznākumu.

 

Lai turpmāk mazinātu iespēju izvairīties no līdzīgiem traģiskiem gadījumiem, Ventspils pilsētas Sociālais dienests aicina visus iedzīvotājus būt uzmanīgākiem, vērīgākiem un atbildīgākiem par saviem tuvākajiem līdzcilvēkiem. Ja tiek pamanītas nopietnas krīzes situācijas un redzams, ka cilvēks pats ar saviem spēkiem vairs nespēj radušos situāciju atrisināt, aicinām ikvienu iesaistīties atbalsta sniegšanā, kaut vai par to ziņojot atbildīgajiem dienestiem, tāpat aicinām iedzīvotājus, nonākot krīzes situācijā, nekavēties un pašiem vērsties pēc palīdzības.

 

Traģiskais gadījums, kad sieviete ar diviem maziem bērniem mēģināja izdarīt pašnāvību, ielecot Ventā, ir satricinājis ne tikai Ventspili, bet arī visu Latviju. Sievieti izdevies glābt, bet divus un trīs gadus vecie zēni diemžēl gājuši bojā.

 

Kā jau ziņots, jaunā sieviete Sociālajā dienestā bija vērsusies trīs reizes. Sieviete bija nonākusi krīzes situācijā, jo pavisam nesen bija zaudējusi darbu, turklāt viena audzināja divus mazus bērnus. Laulība oficiāli šķirta nesen, bet kopdzīve ar vīru izjukusi jau agrāk.

 

Ventspils pilsētas pašvaldība ilgākā laika posmā ir izveidojusi palīdzības sistēmu, kas nodrošina gan palīdzības sniegšanu, gan arī atbalsta pasākumus krīzes situācijās nonākušiem pašvaldības iedzīvotājiem.

 

Personām (ģimenēm), kuras nonākušas krīzes situācijā un kurām trūkst līdzekļu pamatvajadzību apmierināšanai, ir iespējams saņemt sociālo palīdzību – pavisam pašvaldības iedzīvotājiem ir pieejami 34 sociālo pabalstu veidi un 11 pakalpojumi. Tāpat ir pieejama sociālā darbinieka palīdzība, kur darbinieka pieeja situācijai ir sistēmiska un individuāla.

 

Būtisks resurss sociālajam dienestam darbā ar cilvēkiem, kas nonākuši krīzes situācijā, ir nevalstiskās organizācijas – krīzes centrs ģimenēm ar bērniem „Paspārne”, „Nodibinājums Daudzfunkcionālais centrs ģimenei, jaunatnei un sabiedrībai „Spēkuguns””, Atbalsta centrs ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām „Cimdiņš”, Latvijas Samariešu Apvienības Ventspils nodaļas „Drošības poga”, kā arī zupas virtuves abās pilsētas daļās. Ventspils Sociālajā dienestā atbilstoši pieejamajai palīdzības un atbalsta sistēmai ikvienai situācijai pārrunās tiek meklēts individuāls risinājums.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: