Nesen dibinātā biedrība Par latu, pret eiro vakar iesniegusi Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) trīs likumprojektus, kuru mērķis ir panākt tautai iespēju balsot par lata kā nacionālās valūtas saglabāšanu.

Mērķis vienā no iesniegtajiem likumprojektiem ir izteikt Satversmes 4. pantu šādā redakcijā: «Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda. Latvijas karogs ir sarkans ar baltu svītru. Latvijas nacionālās naudas vienība ir lats.» Taču, ņemot vērā CVK noraidījumus vairākām iniciatīvām, kuru mērķis jau iepriekš bijis panākt balsošanu par eiro ieviešanas atlikšanu vai lata saglabāšanu, biedrība izstrādājusi divus papildu likumprojektus.

Tajos paredzēts vispirms tautas nobalsošanas ceļā mainīt Satversmes 68. pantu, nosakot, ka iniciatīva rosināt tautas nobalsošanu par izmaiņām ES dalības nosacījumos ir arī tautai, nevis tikai Saeimas deputātiem, kā tas paredzēts šobrīd. Vienā no likumprojektiem paredzētas izmaiņas tikai 68. pantā, bet otrā iekļautas arī atbilstošas izmaiņas likumā Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu.

Biedrības dalībnieki ir pārliecināti, ka līdzšinējā 68. panta redakcija, kas ierobežo tautas tiesības rīkot nobalsošanu tik būtiskā jautājumā kā dalības nosacījumi ES, ir klaji nedemokrātiska un pretēja Satversmes būtībai, kas nosaka, ka suverēnā vara Latvijā pieder Latvijas tautai. «Saeima un Ministru kabinets ir tikai tautas gribas īstenošanas instrumenti, nevis vēl viens suverēnās varas nesējs, kurš drīkst realizēt patstāvīgu, ar tautas gribu nesaskaņotu politiku,» uzsver biedrība.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: