Apstiprināti saistošie noteikumus „Par atkritumu apsaimniekošanu Ventspils pilsētas administratīvajā teritorijā”, tie aizstās 2001. gadā apstiprinātos noteikumus Nr. 17 “Par sadzīves atkritumu savākšanu, transportēšanu, šķirošanu un noglabāšanu”.

Atkritumu apsaimniekošanu Latvijā nosaka Atkritumu apsaimniekošanas likums un no tā izrietošie Ministru kabineta noteikumi un ieteikumi, savukārt par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas organizēšanu savā administratīvajā teritorijā ir atbildīgas pašvaldības. Saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu pašvaldības izdod saistošos noteikumus.

 

Stājoties spēkā jaunajiem saistošajiem noteikumiem, atkritumu apsaimniekošanas sistēma Ventspils pilsētā kopumā nemainīsies.

 

Galvenās izmaiņas, ko nosaka jaunie saistošie noteikumi:

1. Par iesaistīšanos sadzīves atkritumu apsaimniekošanā. Noteikumi paredz – ikvienam jāiesaistās atkritumu apsaimniekošanas sistēmā – tas ir galvenais jauno saistošo noteikumu mērķis un galvenais atkritumu radītāja vai valdītāja pienākums.

 

2. Par konteinera izvešanas biežumu. Jaunie saistošie noteikumi nosaka, ka atkritumi jāizved regulāri. Minimālais konteinera izvešanas biežums individuālajām mājām paredzēts 1 reizi mēnesī, tomēr, vienojoties ar atkritumu apsaimniekotāju, izvešanas biežumu iespējams samazināt līdz 1 reizei divos mēnešos. Nosakot atkritumu izvešanas biežumu, tiks ņemts vērā iedzīvotāju skaits ģimenē un iesaistīšanās atkritumu šķirošanā. Ieviešot šādu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, tiks nodrošināts, ka katrs atkritumu radītājs vai valdītājs iesaistīsies atkritumu apsaimniekošanā ne tikai formāli, bet arī faktiski, regulāri izvedot atkritumus, kā arī tiks samazināts to atkritumu radītāju vai valdītāju skaits, kuri atkritumu apsaimniekošanā nav iesaistījušies vispār.

 

3. Par līguma noslēgšanu. Jaunie saistošie noteikumi nosaka, ka katrs īpašuma īpašnieks, valdītājs vai lietotājs ir atbildīgs par līguma noslēgšanu un iesaistīšanos atkritumu apsaimniekošanā. Līgums jāslēdz par katru īpašumā vai valdījumā esošo īpašumu. Pienākums slēgt līgumu rodas ar īpašumtiesību vai lietošanas tiesību iegūšanas brīdi.

 

4. Par konteinera novietošanas un izvešanas kārtību. Lai atvieglotu konteineru ikdienas apkalpošanu un izvairītos no iespējamiem pārpratumiem par konteinera pieejamību, konteineram tā izvešanas dienā līdz plkst. 6.00 jāatrodas atkritumu apsaimniekotāja darbiniekiem pieejamā vietā ārpus īpašuma robežām. Gadījumos, kad šāda izvešanas kārtība nav iespējama, atkritumu radītājam vai valdītājam ar atkritumu apsaimniekotāju iepriekš savstarpēji jāvienojas par konteinera izvešanas kārtību.

 

Jaunie noteikumi stāsies spēkā pēc saskaņojuma saņemšanas no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un publicēšanas laikrakstā „Latvijas vēstnesis”. Ar saistošajiem noteikumiem būs iespējams iepazīties portālā www.ventspils.lv .

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: