Ventspils pilsētas dome ir pieņēmusi lēmumu grozīt saistošos noteikumus „Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Ventspils pilsētā fiziskām personām par īpašumiem, kuros netiek veikta saimnieciskā darbība”.

Maznodrošinātām personām paaugstina atvieglojumu apmēru no 25% un 50% uz 70%. Noteikumi paredz grozīt NĪN atvieglojumu apmēru maznodrošinātām personām, paredzot apvienot vairākas līdzšinējās atvieglojumu saņēmēju kategorijas.

 

Paredzēts, ka atvieglojumus 90% apmērā par dzīvojamo māju un zemi, kā līdz šim, turpinās saņemt maznodrošinātās personas – pensionāri un invalīdi, kuri ir vientuļi, atsevišķi dzīvojoši un kuriem nav apgādnieku un nav laulātā, bet nodokļa atvieglojumu 70% apmērā par dzīvošanai izmantoto īpašumu un zemi sākot no 2013. gada 1. janvāra saņems visas pārējās maznodrošinātās personas, kurām šādu statusu noteicis Ventspils pilsētas domes Sociālais dienests.

 

Līdz šim atvieglojumu 70% apmērā par dzīvošanai izmantotajām ēkām un zemi saņēma personas no maznodrošinātām daudzbērnu ģimenēm, kurās ir 3 un vairāk nepilngadīgi bērni, bet atvieglojumu 50% apmērā - personas no maznodrošinātām ģimenēm, kurās viens vecāks audzina nepilngadīgu(-us) bērnu(-us). Pārējās maznodrošinātās personas saņēma nodokļa atvieglojumu 25% apmērā tikai par dzīvošanai izmantotajām ēkām.

 

Prognozēts, ka minētie grozījumi 2013. gadā ietekmēs aptuveni 300 personas un papildus piešķiramo atvieglojumu summa prognozēta Ls 3500 apmērā.

 

Daudzbērnu ģimenēm ar 3 un vairāk bērniem maina atvieglojumu piešķiršanas nosacījumus

Saistošie noteikumi paredz grozīt līdzšinējos NĪN atvieglojumu piešķiršanas nosacījumus personām no daudzbērnu ģimenēm ar 3 un vairāk bērniem.

 

Ņemot vērā 2012. gada nogalē pieņemtos grozījumus likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli”, noteikumi paredz no 2013. gada 1. janvāra par 50% samazināt nodokļa summu par mājokli un zemi (bet ne vairāk kā par 300 latiem) personai, ja šai personai (pašai vai kopā ar laulāto) vai tās laulātajam ir trīs vai vairāk bērni un ja personai vai tās laulātajam šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta kopā ar vismaz trim no minētajiem bērniem. Minēto atvieglojumu piemēros arī gadījumā, ja nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs būs kāds no iepriekš minētajiem bērniem.

 

Papildus likumā noteiktajam, kas nosaka bērnu vecumu atvieglojumu saņemšanai līdz 18 gadiem pašvaldība piešķirs atvieglojumus arī tām ģimenēm ar 3 un vairāk bērniem, kur bērnu vecums ir līdz 24 gadiem, ja tie turpina mācības klātienē vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, koledžā vai ir pilna laika klātienes studējošie augstskolā.

 

Jāatzīmē, ka saistošajos noteikumos tiek saglabāts nosacījums par nodokļa atvieglojumiem ģimenēs, kurās bērnu skaits – 3 vai vairāk bērni tiks fiksēts kārtējā gada laikā (likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli” noteikts, ka bērnu skaits tiek fiksēts taksācijas gada 1. janvārī).

 

Atvieglojumu saņemšanai atcelti iepriekš saistošajos noteikumos noteiktie kritēriji – netiks vērtēti nekustamā īpašuma nodokļa parādi pašvaldības budžetā, kā arī nodokļa atvieglojumam par zemi individuālās dzīvojamās mājas apbūves gadījumā netiks piemērots platības ierobežojums līdz 1200 m2, bet turpmāk atvieglojums aprēķināts par visu zemes platību.

 

Atvieglojuma saņemšanai par 2013. gadu nodokļa maksātajiem būs jāiesniedz attiecīgs iesniegums Ventspils pilsētas domes Finanšu nodaļai, bet gadījumos, ja bērna vecums pārsniegs 18 gadus un bērns nemācīsies Ventspils pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs, iesniegumam jāpievieno izziņa no mācību iestādes, apliecinot, ka bērns mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, koledžā vai ir pilna laika klātienes studējošais augstskolā.

 

Jāatzīmē, ka 2012. gada 2. pusgadā (par 6 mēnešiem) atvieglojumus pēc līdzšinējiem saistošo noteikumu nosacījumiem saņēmušas 45 personas, kurām ir 3 un vairāk bērni, un kopējā piešķirto atvieglojumu summa veido Ls 762.

 

Augstākminētie saistošo noteikumu grozījumi tiks piemēroti nodokļa aprēķinam sākot ar 2013. gadu, tie stāsies spēkā pēc saskaņošanas ar LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”. Noteikumi tiks publicēti arī laikrakstā „Ventas Balss” un tie būs pieejami Ventspils pilsētas portālā (www.ventspils.lv).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: