Pilsētas domes sēdē apstiprināts Ventspils pilsētas pašvaldības 2013. gada budžets, kurā plānotie pieejamie finanšu līdzekļi ir vairāk nekā 39 miljoni latu, bet izdevumi - 32,4 miljoni.

Ventspils pilsētas pašvaldības 2013. gada budžeta ieņēmumi plānoti 30.4 miljonu latu apmērā. Naudas līdzekļu atlikums uz 2013.gada 1.janvāri ir 9 milj.latu, t.sk. 8.8 milj.latu pašvaldības pašu līdzekļi un 0.2 milj.latu valsts, ārvalstu līdzekļi investīciju projektu realizācijai. Līdz ar to pašvaldībai 2013. gadā pieejami finanšu resursi 39.4 milj.latu apmērā.

 

Pašvaldības kopējie izdevumi likumdošanā noteikto funkciju nodrošināšanai, t.sk. iestāžu uzturēšanai, pilsētas labiekārtošanai un sociālo funkciju veikšanai 2013. gadā plānoti 30.2 milj.latu apmērā, kas tiks segti no kārtējā gada ieņēmumiem. Kopā ar maksājumiem pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā 2.19 milj.latu (6.8% no kopējiem budžeta izdevumiem), pašvaldības izdevumu kopsumma veido 32.4 milj.latu.

 

Darbs pie Ventspils pilsētas pašvaldības 2013.gada budžeta sagatavošanas sācies līdz ar pašvaldības vidēja termiņa budžeta 2012.-2015.gadam akceptēšanu, un tālākajā izstrādes gaitā pašvaldības 2013.gada budžeta projekts izskatīts vairāk nekā 20 attiecīgās nozares komisiju sēdēs, budžeta izstrādes procesā bijuši iesaistīti kopumā vairāk nekā 400 pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību darbinieki, nevalstisko organizāciju pārstāvji un citu organizāciju pārstāvji. Ventspils pilsētas pašvaldības 2013.gada budžets veidots, lai turpinātu Ventspils pilsētas attīstības programmā noteikto mērķu un uzdevumu īstenošanu, aptverot visas pilsētas attīstībai nozīmīgās nozares.

 

Ventspils pilsētas pašvaldības, pašvaldības kapitālsabiedrību un Ventspils Brīvostas pārvaldes aktīvais darbs pie līdzekļu piesaites investīciju veikšanai daudziem ventspilniekiem nodrošina darba vietas ielu, ceļu un laukumu būvniecībā, kā arī ēku siltināšanas un rekonstrukcijas darbos, kā rezultātā bezdarba līmenis Ventspilī ir viens no zemākajiem starp republikas nozīmes pilsētām. Savukārt pašvaldības ieguldījums pilsētas publicitātes pasākumos nodrošina būtisku pilsētas apmeklētāju skaitu, kā rezultātā tiek nodrošināts pieprasījums pēc ventspilnieku sniegtajiem sabiedriskās ēdināšanas, naktsmītņu un citiem pakalpojumiem.

 

Savukārt tiem darbaspējīgajiem iedzīvotājiem, kuri nav nodarbināti, pašvaldība piedāvā iesaistīties algoto pagaidu sabiedrisko darbu veikšanā. Ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī, pašvaldībai ir būtiski sniegt palīdzību mazaizsargātākajiem pilsētas iedzīvotājiem – trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, pensionāriem, invalīdiem, bāreņiem. Sociālās nozares izdevumi 2013. gadā plānoti 3,2 milj.latu apmērā, kas ir par 350 tūkst.latiem vairāk nekā 2012.gadā.

 

2013.gadā valsts vairs nepiešķir līdzfinansējumu dzīvokļu pabalstiem un pabalstam garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeņa nodrošināšanai, tāpēc, lai nodrošinātu šo pabalstus arī 2013.gadā, pašvaldība šim mērķim novirzījusi par 275 tūkst.latiem vairāk nekā 2012.gadā.

 

Pašvaldība nesamazina pabalsta GMI līmeņa nodrošināšanai apmēru, kā arī pārējo vairāk nekā 40 pabalstu veidi un to apmēri tiek saglabāti 2012.gada apmērā, piemēram, kompensācija medikamentu iegādei Ls 25 apmērā katram pabalsta saņēmējam, kompensācija mēnešbiļešu iegādei braukšanai pilsētas sabiedriskajā transportā 50% vai 90% apmērā, kā arī saglabāts noteiktais pabalsta apmērs uz Lieldienām Ls 20 un uz Ziemassvētkiem Ls 30 apmērā.

 

Izglītības nozarei paredzētais izdevumu apjoms ir 9,5 milj.latu jeb 29% no kopējiem budžeta izdevumiem. Novērtējot izglītības iestāžu pedagogu līdzšinējo ieguldījumu mācību procesa attīstīšanā, pašvaldība 2013.gada budžetā paredzējusi līdzekļus, lai varētu uzsākt Rīcības programmu mācīšanas kvalitātes uzlabošanai pašvaldības izglītības iestādēs. Programma paredzēta, lai paātrinātu jaunu apmācības metožu ieviešanu vispārizglītojošās skolās un padarītu efektīvāku tradicionālo apmācības metožu izmantošanu un praksē nodrošinātu uz skolēnu centrētu mācību procesu.

 

Realizējot sadarbību augstākās izglītības jomā, kā ik gadu, no pašvaldības budžeta ir plānots piešķirt papildus finansējumu arī Ventspils Augstskolai – augsti profesionāla akadēmiskā un zinātniskā personāla nodrošinājumam, dažādu projektu īstenošanai kopumā paredzēti 450.2 tūkst.latu.

 

Ventspils pilsētas pašvaldībai rūp, lai ikvienam Ventspils bērnam un jaunietim būtu iespējams atrast savām spējām un interesēm atbilstošas interešu izglītības nodarbības gan pašvaldības interešu izglītības iestādēs – Mākslas skolā, Ventspils Jaunrades namā, sporta skolā „Spars”, gan Ventspils Mūzikas vidusskolā un sporta klubos. Pašvaldības 2013.gada budžetā interešu izglītībai paredzēts lielāks pašvaldības finansējums, un tas ietver arī finansējumu Jaunsardzes Ventspils vienībai.

 

Jaunsardzi organizē un vada Aizsardzības ministrija, bet no valsts budžeta līdzekļiem nav paredzēts finansējums nepieciešamo jaunsargu formas tērpu iegādei, tāpēc Ventspils pilsētas pašvaldība, novērtējot Ventspils Jaunsardzes vienības ilggadējo darbību un panākumus, pašvaldības 2013.gada budžetā paredzējusi līdzekļus 100 Ventspils jaunsargu vissezonas un siltināto formas tērpu komplektu iegādei, kas nodrošinās vienībai atbilstošus apstākļus gan treniņos, gan dalībai valsts oficiālajos pasākumos.

 

Pašvaldības 2013.gada budžetā apstiprinātās investīciju programmas ietvaros plānots realizēt virkni pilsētas iedzīvotājiem ikdienā nozīmīgu objektu, piemēram, tiks izbūvēta jauna skatuve un teritorijas labiekārtojums bērnu parkā „Fantāzija” Pārventā, paverot plašākas iespējas pasākumu daudzveidībai, kā arī nodrošinot mūsdienu prasībām atbilstošus apstākļus un tehnisko nodrošinājumu pasākumu norisei.

 

Tāpat iecerēts turpināt rotaļu iekārtu izbūvi dzīvojamo māju iekškvartālos, līdzīgi kā tas jau veikts 2012.gada nogalē, iekārtojot rotaļu laukumus Talsu ielā 7 un 7a, Usmas ielā 16 un Jūras ielā 3. 2013.gadā pašvaldība turpinās īstenot veloceliņu izveidošanas programmu, izbūvējot veloceliņu Lielajā prospektā no Saules ielas līdz Vasarnīcu ielai (šobrīd izbūvēto veloceliņu kopējais garums ir 42,4 km). Tāpat ieplānots ierīkot jaunus soliņus un atkritumu urnas Medņu ielā virzienā uz pludmali, kā arī pie Pārventas bibliotēkas un strūklakas „Kāpu priede”, tādējādi turpinot Pārventas centra labiekārtošanu.

 

Ņemot vērā lielu popularitāti ieguvušo vizināšanos ar Mazbānīti maršrutā Piejūras brīvdabas muzejs – Piedzīvojumu parks, 2013.gadā plānots pabeigt otras lokomotīves atjaunošanu, kas ļaus lielākam cilvēku skaitam izbaudīt braucienu ar Mazbānīti. Papildus šim jaunieguvumam kopš 2013.gada vasaras tūrisma sezonas sākuma Piejūras brīvdabas muzejs būs atvērts arī otrdienās.

 

2013.gadā tiks turpināts darbs pie pilsētas iedzīvotājiem nozīmīgu infrastruktūras objektu un pasākumu izvērtēšanas, pieņemot atsevišķus lēmumus par līdzekļu piešķiršanu to realizācijai.

 

Pašvaldības galvenais ieņēmumu avots ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ko 2013. gada budžetā plānots saņemt 16.6 milj.latu apmērā jeb par 1.6% vairāk kā 2012.gadā. Nodokļa ieņēmumu apjomu 2013.gadā būtiski ietekmē grozījumi iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumdošanā – pretēji valdības sākotnēji solītajam, pieņemot likumu „Par valsts budžetu 2013.gadam”, netika palielināta pašvaldību budžetos ieskaitāmā iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļa, saglabājot to 80% apmērā.

 

Valstij šī kompensācija pašvaldībām bija jānodrošina saistībā ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes izmaiņām (no 25% uz 24%) un izmaiņām atvieglojumā par apgādībā esošu personu (no Ls 70 uz Ls 80), kā arī saistībā ar papildus izdevumiem pašvaldību sociālajos budžetos – valsts no 2013.gada pārtrauc līdzfinansēt valsts garantētā minimālā ienākuma pabalstu, kā arī dzīvokļa pabalstu.

 

Tādējādi Ventspils pilsētas pašvaldības budžetā 2013. gadā netiks kompensēts ieņēmumu samazinājums aptuveni 750 tūkst.latu apmērā. Šāds līdzekļu apjoms atbilst summai, kas nepieciešama pašvaldības sociālo pabalstu izmaksu vismaz 6 mēnešus vai 2012.gadā no pašvaldības budžeta līdzekļiem ieguldītajām investīcijām Ventspils skolās un bērnudārzos (kopā 22 iestādes), vai arī vismaz 7 jaunu bērnu spēļu laukumu izbūvēšanai pilsētā.

 

Nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi, kas ir otrs lielākais pašvaldības ieņēmumu avots, pašvaldības budžetā 2013. gadā plānoti 2.38 milj.latu apmērā, kas ir par 0,3% vairāk kā saņemts 2012. gadā. Lielāko īpatsvaru kopējos nodokļa ieņēmumos veido nodoklis par zemi - 48 % jeb 1.14 milj.latu, nodoklis par ēkām un būvēm - 42% jeb 1 milj.latu, bet mājokļa nodokļa ieņēmumi prognozēti 0,23 milj.apmērā, kas veido 10% no kopējiem šī nodokļa ieņēmumiem.

 

Lai nodrošinātu pakāpenisku nekustamā īpašuma nodokļa par zemi pieaugumu ventspilniekiem, tiek saglabāts nodokļa pieauguma ierobežojums 2013.gada 1.aprīlī Ventspilī deklarētām fiziskām personām un Ventspilī reģistrētām juridiskām personām, kā rezultātā nodokļa apmērs par zemi salīdzinājumā ar 2012. gadu nepieaugs vairāk kā par 25%.

 

Nodoklis 2013. gadā netiks piemērots dzīvojamo māju palīgēkām (izņemot garāžas), tādējādi dodot nodokļa maksātājiem iespēju sakārtot savus īpašumus atbilstoši reālajai situācijai. Tāpat kā pagājušajā gadā, arī 2013. gadā paaugstināts nodoklis (3%) tiks piemērots vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām būvēm ar mērķi veicināt šādu ēku sakārtošanu vai nojaukšanu, kā arī lai novērstu cilvēku drošības apdraudējumu un pilsētas ainavas bojāšanu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: