19 gadu pēc valsts neatkarības aizstāvēšanas 57 Ventspils, Piltenes un Jūrkalnes iedzīvotāji saņēma valsts apbalvojumu par drošsirdību, pašaizliedzību un iniciatīvu 1991. gada janvārī un augustā.

Apskati fotogrāfijas!

Noskaties video!

Laiks skrien ātri, un daudz kas cilvēkiem aizmirstas, taču šie notikumi gan tieši, gan netieši iesaistītajiem joprojām ir spilgtā atmiņā. Kā atzīst viena no apbalvotajiem, mūsu kolēģe Kristīne Klauze, tolaik tas bija vissvarīgākais, nekam citam nebija nozīmes. Tā, viņas nākamais vīrs Māris neaizbrauca uz sesiju Lauksaimniecības universitātē, jo tas šķita tik nenozīmīgi.

Kristīne barikāžu dienās bija kopā ar Rīgas 69. vidusskolas Latvijas Kultūras fonda jauniešu kopu Strops, ko vadīja viņas bijušais skolotājs Odisejs Kostanda. Viņš bija LR Augstākās Padomes Vecrīgas aizsardzības operatīvā štāba priekšnieks, un aptuveni 40 jauniešu darbojās viņa vadībā.

Štābs atradās tagadējā LR Saeimas frakciju ēkā, un Kristīne dežūrēja pie tālruņa un uzklausīja iedzīvotāju ziņojumus par bruņotas tehnikas un aizdomīgu personu pārvietošanos. Vaicāta par tālaika izjūtām, Kristīne godīgi atzīst, ka tad, kad omonieši no visām pusēm sāka tuvoties Vecrīgai un cilvēki jau ziņoja par apšaudēm, esot kļuvis bail – šķitis, ka jau sācies karš.

Kristīne, viņas vīrs Māris un svainis Oskars ir vieni no jaunākajiem 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmes saņēmējiem šajā reizē. Kultūras centrā, kur uz svinīgo brīdi pulcējās Ventspils un Piltenes apbalvojamie, lielākoties redzēja vīrus un sievas spēka gados, sirmiem deniņiem un galvām.

Diemžēl pāris vīru līdz šai dienai nenodzīvoja un viņu apbalvojumu saņēma radinieki, bet daļa nebija ieradušies acīmredzot nopietnu iemeslu dēļ. Kā bilst Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, kurš pasniedza šo apbalvojumu, tā piešķiršana nepamatoti ievilkusies. Pirmo piemiņas zīmi pasniedza 1996. gada 20. janvārī, un līdz šim apbalvoti vairāk nekā 27 000 barikāžu dalībnieku.

Tomēr vēl 19 gadu pēc šiem notikumiem ir daudz ļaužu, kuri no visas Latvijas tolaik pašaizliedzīgi devās uz galvaspilsētu, lai aizstāvētu savas valsts neatkarību, vai morāli un materiāli atbalstīja barikāžu dalībniekus, bet atzinību par to nav saņēmuši.

«Šī goda zīme ir vienīgais apbalvojums, kas dibināts pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, un tāpat kā Lāčplēša ordeni, to saņem tikai tie, kas paši piedalījušies jaunās valsts trauslās neatkarības aizstāvēšanā,» barikāžu dalībnieku godināšanas reizē uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Oskars, Kristīne un Māris Klauzes jūtas patiesi lepni par piešķirto valsts apbalvojumu.

Foto: Juris Ģigulis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: