Šonedēļ astoņi Vakara vidusskolas skolotāji dosies uz Somijas pilsētu Vantu, kur Nordplus Pieaugušo programmas projekta „E-mācību attīstīšana, izmantojot video konferenču rīkus” pasākumā papildinās zināšanas par tālmācības iespējām.

Vakara vidusskola 2010. gadā licencēja vispārējās vidējās izglītības vispārizglītojošā virziena programmu tālmācībā. 2012. gadā tālmācības programma tika akreditēta un šogad tiek piedāvāta interesentiem 10. un 11. klasē.

 

Somijā tiksies partnerskolas no trim dažādām Eiropas Savienības valstīm. Bez Ventspils Vakara vidusskolas projektā piedalās arī Igaunijas „Tartu pieaugušo ģimnāzija” un Somijas „Sotunku Tālmācības centrs”. Īpaši vērtīga ir sadarbība ar Somijas Tālmācības centru, kur tālmācības programmā mācās 400 reģistrēti studenti. Somijas skola ar tālmācības metodēm strādā jau vairāk kā 10 gadus.

 

2012. gada oktobrī Ventspilī notika pirmais seminārs, kurā skolotāji iepazīstināja ārzemju kolēģus ar savu darbu un metodēm tālmācības programmā. Otrajā posmā tikšanās noris Somijā, kur notiks vairākas praktiskās nodarbības. Projekta dalībnieki strādās starptautiskās, iepriekš izveidotās četrās darba grupās, kuras katra sastāvēs no 6 skolotājiem. Dienas kārtībā ir dažādu tālmācības rīku apgūšana un iepazīšanās ar katras skolas izmantotajām platformām tālmācības nodrošināšanai. Semināros paredzēts apgūt un pilnveidot zināšanas darbā ar tādiem rīkiem kā Adobe Connect, Lynk, Skype integrēšana Moodle vidē, Second life.

 

Skolai dalība šai projektā ir nozīmīga un ļoti lietderīga. „Uzsākot īstenot tālmācību programmu, sapratām, ka arī skolas personālam ir vēl daudz jāmācās, lai nodrošinātu programmai iespējami augstāku kvalitāti. Latvijas vidusskolās tālmācību programmas ir jauns piedāvājums, kas ieviests tikai pēdējo gadu laikā. Skolotājam, kas māca šādā programmā, ne vien jāpārzina sava mācību viela, bet arī pastāvīgi jāseko līdzi jaunāko tehnoloģiju iespējām un tās jāpārvalda,” par projekta nepieciešamību un ieguvumiem izsakās skolas direktore Ija Lasmane.

 

Informātikas skolotāja Dace Bergmane ir viena no skolotājām, kas piedalās projektā. Viņa pozitīvi izsakās par projekta procesu: „Pirmkārt, šis projekts „uzprišina” arī skolas tālmācības sistēmu. Lai prezentētu kolēģiem ārzemēs, nepieciešams ieguldīt lielu darbu informācijas sistēmas sagatavošanā. Šoreiz mums palīdzēja Ventspils Augstskola un Ventspils Digitālais centrs.”

 

Dace ir apmierināta par iespēju mācīt audzēkņus attālināti: „Tālmācība Latvijā ir nepieciešama, jo tā sniedz iespēju cilvēkiem, neskatoties uz apstākļiem viņu dzīvēs, iegūt vismaz vidējo izglītību. Tālmācība palīdz sportistiem, kuri bieži atrodas ārpus valsts. Tā ir arī balsts tām ģimenēm, kuru locekļi devušiem uz ārzemēm strādāt, bet vēlas pabeigt skolu tepat Latvijā. Savukārt, skolotājam, kurš pasniedz mācību priekšmetu attālināti, vienmēr jābūt elastīgam un jāspēj atbrīvot laiks saviem audzēkņiem ne tikai regulētās stundās, bet arī brīvdienās un vēlos vakaros.”

 

Pēc semināra skolotāji atgriezīsies ar jaunām idejām, uzmundrinājumu un lielu darba sparu. Projekts sniedz iespējas satikt dzīvē citu valstu skolotājus un apgūt viņu sniegtās zināšanas, iepazīt citu valstu labo praksi. Tajā pašā laikā iespējams arī iepazīstināt kolēģus ar Ventspils pieredzi.  

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: