Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas darbs aizvadītajā gadā bijis ļoti veiksmīgs. «Esam pirmā reģionālā slimnīca, kas pilnībā pabeigusi slimnīcas atjaunošanu, ir piesaistīti jauni ārsti un ieviesti jauni veselības aprūpes pakalpojumi,» informē slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Širova. Turpinās darbs arī pie Talsu jaunās slimnīcas ēkas būvniecības.

Pagājušajā gadā slimnīcā, tai skaitā Talsu filiālē, kopumā ārstēti 10 384 pacienti, kas ir par 4% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Savukārt ambulatoro palīdzību, tai skaitā traumpunktā palīdzību saņēmuši kopumā 36 442 cilvēku. Tāpat 2012. gadā slimnīcas mediķi ir veikuši 3491 operāciju, kas ir par 4% vairāk nekā 2011. gadā. Īpaši liels prieks, ka 2012. gadā slimnīcā piedzimuši 548 bērniņi, kas ir par 17% vairāk nekā 2011. gadā. Tas liecina gan par to, ka uzlabojas demogrāfiskā situācija, gan arī par to, ka vairāk ģimeņu sava mazuļa dzimšanai izvēlas tieši Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu Ventspilī, kas īsteno mātēm un bērniem draudzīgas vides pasākumus.

 

Šis gads slimnīcai ir vēsturisks, jo Ventspilī pilnībā pabeigta tās sakārtošana gan no ārpuses, gan iekšpuses. Kā pēdējais objekts bija novembrī pēc rekonstrukcijas atklātā reanimācijas nodaļa, kas kļuvusi daudz plašāka un modernāk aprīkota. Tādējādi visas slimnīcas ēkas un nodaļas Ventspilī ir rekonstruētas, ir sakārtotas slimnīcas korpusu fasādes. Pēdējos septiņos gados slimnīcas attīstībai no ES struktūrfondiem izdevies piesaistīt 4,2 miljonus latu. Kopš apvienošanās ar Talsu slimnīcu, tagad rūpju lokā ir arī jaunās slimnīcas būvniecība Talsos. Ir ieguldīts milzīgs darbs – piesaistīts ES struktūrfondu finansējums, izstrādāts projekts un uzsākta būvniecība. Taču būvdarbi pagaidām ir iesaldēti, jo talsenieka Jāņa Matuļa pārstāvētās organizācijas tiesā apstrīd Talsu novada domes likumīgi izsniegto būvatļauju.

 

Pateicoties Ventspils pilsētas domes ik gadu piešķirtajam finansējumam, slimnīca regulāri var atjaunot savu materiāli tehnisko bāzi, iegādājoties jaunas medicīniskās tehnoloģijas un aprīkojumu. Pavasarī slimnīcai piegādātas un uzstādītas medicīniskās tehnoloģijas, kas iegādātas par pašvaldības 2011. gadā piešķirtajiem gandrīz 120 tūkstošiem latu. Vērtīgākais pirkums bija jauna monitorsistēma reanimācijas nodaļai. Bet gada otrajā pusē iegādātas tehnoloģijas par pagājušajā gadā pašvaldības piešķirtajiem 109 tūkstošiem latu. Medicīniskais aprīkojums atjaunots operāciju blokā, traumpunktā, hemodialīzes, fizikālās terapijas, iekšķīgo slimību, diagnostikas un citās nodaļās.

 

Slimnīca šogad intensīvi strādājusi, lai piesaistītu jaunos ārstus speciālistus. Darbu slimnīcā sākusi ķirurģe Nora Kārkliņa, kas Ventspilī iecerējusi attīstīt vairogdziedzera ķirurģiju. Tāpat darbu sākusi jauna interniste rezidente Adīne Šepte, kas vēlas specializēties kā alergoloģe. Dzemdību un ginekoloģijas blokā darbu sākusi rezidente, topošā ginekoloģe dzemdību speciāliste Katerīna Sočenova, bērnu nodaļā – ārste rezidente Zane Gūtmane u.c.

 

Lai nodrošinātu vispusīgu iedzīvotāju veselības aprūpi, ik gadu slimnīca ievieš jaunus pakalpojumus. Tostarp, pateicoties iegādātajam elektroencefalogrāfam ir iespēja gan pieaugušajiem pacientiem, gan bērniem diagnosticēt neiroloģiskās saslimšanas, pamatā epilepsiju. Tāpat slimnīcā izveidots Bronhiālās astmas kabinets, kurā tiek pieņemti pacienti uz valsts apmaksātām konsultācijām. Bet mājas aprūpē ir ieviests jauns rehabilitācijas pakalpojums pacientiem pēc smagām neiroloģiskām saslimšanām. Līdz ar to pacientam vairs nav ilgstoši jāuzturas slimnīcā, viņš valsts apmaksātu rehabilitāciju var saņemt mājās. Ir piesaistīti arī speciālisti jaunu ambulatoro konsultāciju sniegšanai, tai skaitā ambulatori sācis pieņemt ķirurgs un gastroenterologs.

 

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca šogad turpināja īstenot mātēm un bērniem draudzīgas vides programmu. Slimnīcas dzemdību nodaļā ģimenēm, kurās jau aug vismaz divi bērniņi, piedāvā nākamo bērniņu sagaidīt paaugstināta komforta palātā bez maksas.

 

Nu var teikt, ka slimnīcā medicīnas atkritumu apsaimniekošana ir sasniegusi pasaules līmeni. Tas noticis, pateicoties pagājušajā gadā pabeigtajam ANO Attīstības programmas un Pasaules vides fonda finansētajam pilotprojektam. Projekta laikā divos gados slimnīcā uzlabota atkritumu uzglabāšanas un transportēšanas sistēma, lai samazinātu infekciju izplatīšanās risku. Veikta arī termometru nomaiņa, pārejot uz jauniem digitālajiem termometriem un tādējādi izvairoties no tālākas videi nedraudzīgo dzīvsudrabu saturošo termometru izmantošanas.

 

Pagājušajā gadā slimnīca sākusi sadarbību ar Ventspils Augstskolu, kuras IT profila studenti uzsāka darbu pie slimnīcas datorsistēmas racionalizācijas. Sadarbība bija abpusēji izdevīga – studentiem tās bija prakses vietas, bet slimnīca ieguva informācijas tehnoloģiju risinājumus, kas atvieglo mediķu un administratīvā personāla ikdienas darbu. Visvairāk slimnīcai noderēja studentu izstrādātās medikamentu un saimniecības preču uzskaites un pasūtīšanas datubāzes.

 

Slimnīcas mērķis ir apmierināti pacienti, tādēļ administrācijai ir svarīgi zināt viņu viedokli, lai uzlabotu veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti. Patīkami, ka šogad rīkotajā pacientu anonīmajā aptaujā par ārstu attieksmi pozitīvu vērtējumu snieguši 97% aptaujāto pacientu, kas ārstējušies kādā no slimnīcas nodaļām. Bet medicīnas māsu attieksmi par labu atzinuši 98,5% aptaujāto. 97% jutuši labvēlīgu un pietiekošu uzmanību pret sevi. Aptaujas dalībnieki tika arī aicināti izteikt ieteikumus slimnīcas darba un aprūpes kvalitātes uzlabošanā. Slimnīcas administrācija izteiktos priekšlikumus ņem vērā, pilnveidojot savu darbu. Bet, lai veicinātu pacientu informētību, kā arī uzlabotu pacientu un ārstniecības personāla savstarpējo saskarsmi, slimnīca sadarbojas ar nodibinājumu Pacientu atbalsts.

 

ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: