Runas par skolēnu pilnīgu nodrošināšanu ar bezmaksas mācību līdzekļiem ir populisms un spēlēšanās ar skaistiem lozungiem, šodien preses konferencē sacīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Ventspils mērs norādīja, ka, runājot par nodrošināšanu ar mācību līdzekļiem, atsevišķi jānodala prioritārais jautājums par mācību grāmatām, jo mācību līdzekļi ir dažādi, un ne valstij, ne pašvaldībām nav pietiekamu līdzekļu, lai pilnībā nodrošinātu visus mācību līdzekļus par velti.

"Ventspils pašvaldība visus skolēnus ar mācību grāmatām nodrošina par velti visu laiku. Mums nekad savādāk nav bijis, jo, pēc manām domām, mācību grāmatas pieejamība skolēnam ir tas pats, kas pieejamība skolai. Bez mācību grāmatas nevar mācīties tikai no tā, ko dzird stundā," atzina Lembergs.

"Valsts pašlaik kādu gadu vai divus arī dod kaut kādu finansējumu mācību grāmatām, bet tas ir kādas 15 reizes mazāk, nekā vajag. Šobrīd runāt, ka [viss būs] par velti, - tas ir tāds populisms. Kāpēc runāt par visu? Sākam ar elementārāko - mācību grāmatām," sacīja Ventspils mērs.

"Vajag salikt visus jautājumus, kādi ir jārisina, un tad vajag skatīties, kuri ir prioritārie. Mēs jau nevaram būt tik bagāti, ka viss mums būs par velti," norādīja Lembergs.

IZM izstrādājusi valsts un pašvaldības atbildības sadalījumu mācību līdzekļu finansēšanā, kā arī noteikusi, ka vecākiem par saviem līdzekļiem bērni ir jānodrošina tikai ar individuālajiem mācību līdzekļiem un piederumiem jeb personiskās lietošanas priekšmetiem.

Iecerēts, ka mācību līdzekļu finansēšanas modelī valsts atbild par optimālo nodrošinājumu izglītības standarta apguvei, finansējot mācību literatūru, metodiskos līdzekļus, papildu literatūru un digitālos un elektroniskos mācību līdzekļus. Savukārt pašvaldība nodrošina tos mācību līdzekļus, kas nepieciešami lietošanai izglītības iestādei, nodrošinot modernu mūsdienu mācību vidi, piemēram, uzskates līdzekļus, didaktiskās spēles, digitālos un elektroniskos izdevumus un resursus, izdales materiālus, mācību tehniskos līdzekļus, iekārtas un aprīkojumu un mācību materiālus.

Tikmēr Latvijas Pašvaldību savienība norāda, ka pašvaldībām būs nepieciešami papildu 6,25 miljoni latu gadā, lai īstenotu IZM iecerēto, ka pašvaldībām no saviem līdzekļiem būs jānodrošina tos mācību līdzekļus, kas nepieciešami lietošanai mācību iestādēs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: