Kopš 2012.gada decembra līdz šīs nedēļas sākumam, 14.janvārim, Latvijā nosaluši jau 33 cilvēki, informē Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā (VTMEC).

Kā pastāstīja VTMEC direktore Aija Mežsarga, visu šo cilvēku nāves cēlonis bijusi ķermeņa atdzišana. Liela daļa - 12 nosalušie - atrasti Rīgā, un pieci no viņiem bijuši alkohola reibumā.

Atdzišanas rezultātā organisms sāk zaudēt siltumu ātrāk, nekā spēj to atjaunot, skaidro Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi.

Alkohola lietošana būtiski palielina nosalšanas risku, jo tā ietekmē paplašinās ādas asinsvadi, mazinās drebuļu aizsargmehānisms un cietušais nespēj adekvāti uztvert apkārtni un notiekošo. Hipotermiju var veicināt arī dažādas saslimšanas, piemēram, cukura diabēts, centrālās nervu sistēmas bojājumi un dažādas traumas.

Visjūtīgākie pret siltuma zudumu ir bērni un vecāka gadagājuma cilvēki. Mediķu ieteikumi aukstajā laikā ir vienkārši - vilkt siltus, mitrumu necaurlaidīgus apavus, galvā likt cepuri un ap kaklu šalli, valkāt dūraiņus, jo tie silda labāk nekā pirkstaini cimdi, izvēlēties mitrumu necaurlaidīgas un siltumu saglabājošas virsdrēbes un vilkt vairākas apģērba kārtas, kas nav cieši pieguļošas ķermenim, tādējādi ļaujot asinsritei brīvi cirkulēt.\

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: