Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ir jāizmanto Latvijas veto tiesības Eiropas Savienības daudzgadu budžeta apstiprināšanā, lai aizstāvētu Latvijas nacionālās intereses. Tādu viedokli preses konferencē pauda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Skaidrojot, kādēļ Zaļo un zemnieku savienības valde nolēmusi atcelt vakar plānoto tikšanos ar Dombrovski eiro ieviešanas jautājumā, Lembergs norādīja, ka premjers nepilda iepriekš ar ZZS noslēgto vienošanos, kas skar Latvijas nacionālās intereses.

ZZS Saeimas frakcija savulaik vienojās ar Dombrovski, ka parlamentā atbalstīs 25 ES valstu līgumu par fiskālo disciplīnu un Lisabonas līguma grozījumus, prasot no premjera sarunās ar ES panākt pēc iespējas lielāku Kohēzijas fonda finansējumu, izdevīgus tiešmaksājumus zemniekiem un izlīdzināto tiešo maksājumu Latvijas zemniekiem no 2014. gada 1. janvāra.

ZZS no Dombrovska bija pieprasījusi informāciju par vienošanās "Par sadarbību Latvijas nacionālo interešu īstenošanai Eiropas Savienībā" izpildes gaitu.

"No atbildes izrietēja, ka Dombrovskis ir piemānījis ZZS. ZZS izpildīja savas saistības, bet Dombrovskis savas saistības nepilda, jo viņš apņēmās, ka Latvija stingri uzturēs pozīciju, ka Latvijas zemniekiem platību maksājums būs ne mazāk kā 80% [no ES vidējā maksājuma]. Šobrīd Latvijas pozīcija, cik neoficiāli zināms, ir samazinājusies līdz 75%. Dombrovskis apņēmās, ka Latvijas zemnieki paaugstinātu platību maksājumu saņems no 2014.gada 1.janvāra, taču jau piekritis Eiropas Komisijā, ka Latvija uz to neuzstāj. Dombrovskis apņēmās, ka Latvija no Kohēzijas fonda saņems ne mazāk kā periodā no 2007.gada līdz 2013.gadam - tie ir 3,18 miljardi latu. Šobrīd jau Dombrovskis atkāpies no šīs pozīcijas. Vēl par divām vienošanās pozīcijām informācija nav saņemta," atzina Lembergs.

"Nevienu vienošanās punktu Dombrovskis nav pildījis un, pēc visa spriežot, netaisās pildīt, līdz ar to ir ļoti grūti par kaut ko vienoties, ja premjers nepilda saistības, kas ir būtiskas no Latvijas nacionālo interešu viedokļa," norādīja Lembergs.

LETA

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: